Kies je voor een bachelor of graduaat?

Welk opleidingstype past het best bij jou?

Naast professionele bachelors biedt Arteveldehogeschool ook graduaatsopleidingen aan. Een graduaat is een nieuwe toegangspoort naar het hoger onderwijs.

Maar wat is het verschil tussen de twee? En welk soort opleiding past het beste bij jou?

Gesprek met docent

Wat is een graduaatsopleiding?

  • Een graduaat is een jobgerichte opleiding, ideaal voor een sterke start op de arbeidsmarkt.
  • Graduaten zijn sterk gericht op werkplekleren: het aanleren en toepassen van competenties in reële werksituaties. Je leert letterlijk al doende en de theorie staat altijd in functie van de praktijk.
  • Een graduaat duurt standaard twee of drie jaar, maar je kan je opleiding ook over een langere periode spreiden. Zo kan je je job combineren met studeren.
  • Wanneer je afstudeert, ontvang je een graduaatsdiploma. Dat diploma is erkend op de arbeidsmarkt.

Je kan met dit diploma nog alle kanten uit

  • Aan de ene kant zorgen de focus op de praktijk en de afstemming op het beroepsleven voor goede kwalificaties op de arbeidsmarkt
  • Via een verkort traject kan je ook doorstromen naar een bacheloropleiding in een verwant studiegebied

De meeste graduaatsopleidingen zijn flexibel opgebouwd uit verschillende modules, waarvoor je ook deelcertificaten kan behalen. Je kiest zelf hoeveel modules je wil volgen zodat je in je eigen tempo kan studeren.

Klasgroep met docent

Is een graduaatsopleiding iets voor jou?

Een graduaatsopleiding past bij jou als:

  • Je graag al doende leert met een sterke nadruk op actief leren op de werkplek.
  • Je wil focussen op een praktijkgerichte en jobgerichte opleiding.
  • Je jezelf na een praktijkgerichte opleiding in het secundair onderwijs bijkomend wil kwalificeren om de arbeidsmarkt op te gaan.
  • Je al werkervaring hebt en opnieuw wil studeren om je jobkansen te vergroten of jezelf te heroriënteren naar een andere beroepssector.
  • Je verder wil opklimmen op de onderwijsladder en een bachelordiploma wil behalen. Soms kan dat via een verkort traject met vrijstellingen.
  • Je je bacheloropleiding niet afmaakte: je kan je behaalde studiepunten inzetten en overstappen naar een graduaatsopleiding. 

Toelatingsvoorwaarden

Om met een graduaatsopleiding te kunnen starten, moet je beschikken over een van deze studiebewijzen:

  • een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs, dat minstens 3 jaar behaald is
  • een diploma secundair onderwijs
  • een hiermee gelijkgesteld getuigschrift

Wie niet over een van bovenstaande studiebewijzen beschikt, moet slagen in een toelatingsproef. 

Heb je geen diploma secundair onderwijs, dan kan je je graduaatsopleiding combineren met aanvullende algemene vorming. Zo behaal je alsnog je diploma secundair onderwijs. Meer info vind je hier.

Voor een graduaatsopleiding heb je geen leerkrediet nodig.

Op de website van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming kan je meer informatie over de toelatingsvoorwaarden terugvinden.

Welk opleidingstype past het beste bij jou? Bachelor of graduaat?

Via onderstaande vragen plaatsen we een bacheloropleiding (links) even naast een graduaatsopleiding (rechts). Zo kom je er vast wel achter welk opleidingstype het meest aansluit bij jouw profiel.

Wil je kennis opdoen over een ruim interessedomein of toewerken naar een specifiek beroep?

Een bacheloropleiding kies je als je zoekt naar ruime algemene bagage. Ze scheppen een brede waaier aan beroepsmogelijkheden.

Een graduaatsopleiding is een gespecialiseerde opleiding voor een concreet beroep. Graduaten stomen je perfect klaar voor directe start op de arbeidsmarkt.

Koppel je graag theorie aan praktijk of leer je liever al doende?

Bij een bacheloropleiding gaan theorie en praktijk hand in hand vanaf dag 1. Je ontwikkelt daardoor een brede kennis van je werkveld. Dankzij stages, bedrijfsbezoeken, praktijkprojecten doe je al tijdens je opleiding echte werkervaring op.

Bij een graduaatsopleiding staat leren op de werkvloer centraal (minstens 1/3 van de studiepunten). Je krijgt er alle theorie in functie van je beroepspraktijk en leert op een hands-on manier.

Kan je een uitdaging bolwerken of heb je meer zin in behapbare theorie?

Standaard is een bachelor 180 studiepunten op 3 jaar (voltijds). De nadruk ligt er op studeren door brede theoretische basis.

Een graduaatsopleiding is standaard 120 studiepunten, gespreid over 2 jaar (voltijds) of 3 of 4 jaar (deeltijds). Studenten combineren er beroepspraktijk met theorie, maar de nadruk ligt op leren doen.

Wat kan je verder studeren?

Na een bachelor kan je een master halen aan een universiteit, vaak via een schakelprogramma.

Na een graduaat kan je gaan voor een bachelor aan een hogeschool. Dat kan soms via een verkort traject (90-120 studiepunten).

Hulp nodig tijdens jouw studiekeuzeproces?

Dienst Studieadvies ontwikkelde Kies Wijs. Een interactieve tool die jou helpt om een doordachte keuze te maken.