Onderzoek - Gezondheid en Zorg

Onderzoeksthema's

Hier staan de uitdagingen van zorgverleners centraal. Binnen een dynamisch ecosysteem van zorgorganisaties en (technologische) bedrijven onderzoeken onze experten, samen of in opdracht, en bij voorkeur in een multidisciplinair en mensgericht perspectief. Binnen deze acht actuele onderzoeksthema's ontwikkelen en implementeren we relevante en impactvolle evidence-based tools, handboeken of beleidsadviezen. Zo maken we samen werk van de zorg van morgen.

Onze onderzoeksthema's

Value-based professionals en organisaties

Kwaliteitsvolle zorg, in een multidisciplinair kader, elke dag opnieuw. Vanuit een hart voor zowel formele als informele zorgverleners ontwikkelen we interventies om leiderschap, communicatie en specifieke skills te stimuleren

 

Future proof eerstelijnszorg 

De Eerste Lijn is volop in transitie, en hierbij staan we niet aan de zijllijn. We onderzoeken concepten als doelgerichte zorg en interprofessionele communicatie, en vertalen ze naar evidence-based tools.  

Mensgerichte gezondheidstechnologie

Mensgerichte gezondheidstechnologie 

De zorgverlener als zorgarchitect van technologische innovatie. Wij gaan voor warme en haalbare digitale zorginnovaties: samen met ontwikkelaars bedenken, onderzoeken, optimaliseren en implementeren we innovaties voor de vraagstukken van de zorgprofessional.

Effectieve preventie en gezondheidspromotie 

Een goede gezondheid start bij preventie. Onze onderzoekers ontwikkelen praktijkgerichte interventies en implementeren deze in levensbrede settings. Met één doel voor ogen: duurzame gedragsverandering. 

Gezondheid en welzijn op het werk

Gezondheid en welzijn op het werk 

We spenderen een derde van onze tijd op het werk. Zowel fysiek als mentaal is het belangrijk om je er goed te voelen. Zowel preventief, als bij re-integratie na kanker, rouw of burn-out: we onderzoeken en ontwikkelen. Van bewegen op het werk tot het dragen van gehoorbescherming.  

Actief en gezond ouder worden 

We leven langer, en liefst op een gezonde en actieve wijze. In deze onderzoekslijn ontwikkelen we interventies om de levenskwaliteit en participatie van (frêle) ouderen en hun mantelzorgers te verbeteren.

Inclusieve gezondheid en zorg voor iedereen 

Om Thomas Jefferson te quoteren: ‘'There is nothing more unequal, than the equal treatment of unequal people'. Inclusieve gezondheidszorg voor moeder en kind en re-integratie op de werkvloer van kwetsbare mensen zijn enkele van onze topics.   

Innovatieve assessments en therapie 

Evidence-based assessment en therapie ontwikkelen we in alle soorten, vormen en maten: van lezen en spellen, over creatieve therapie tot interprofessionele communicatie. Steeds vanuit een nood in het werkveld, met de hoogste wetenschappelijke normen en meteen implementeerbaar in het werkveld. 

Over onderzoekscentrum Gezondheid en Zorg

Wij maken werk van inclusieve en multidisciplinaire zorg: levenslang en levensbreed. Acht actuele domeinen trekken onze aandacht, van onderzoek over ontwikkeling tot implementatie. Zorgverlener, zorgorganisatie of onderneming? We luisteren naar jullie uitdagingen en maken samen de zorg van morgen. In opdracht van of samen, en met één engagement: het resultaat moet relevant en impactvol zijn.

Meer weten

Volg onderzoekscentrum Gezondheid en Zorg

Wil je op de hoogte gehouden worden van ons onderzoek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg onze LinkedInpagina.

 

email 

 

Vragen? Neem contact op

hoofd onderzoek ine de clerck arteveldehs
Dr. Ine De Clerck
Hoofd Onderzoekscentrum Gezondheid & Zorg
+32 486 33 83 03

Word jij student aan Arteveldehogeschool?

Ben jij geïnteresseerd in een specifieke opleiding of meerdere opleidingen aan onze hogeschool? Of wil je graag op de hoogte blijven van infodagen, workshops en andere activiteiten die je helpen bij je studiekeuze?

Hou mij op de hoogte

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?

Ik wil graag geïnformeerd worden