Bachelor na bachelor

Buitengewoon Onderwijs

60 studiepunten, Werken en studeren combineren mogelijk, Starten in februari mogelijk, Campus Brusselsepoortstraat

Carrièreperspectieven

Waarom zou ik voor deze opleiding kiezen? 

Deze bachelor-na-bachelor biedt een stevige basis tot verdere specialisatie binnen het buitengewoon onderwijs. Je bent beter voorbereid op complexe en vaak uiteenlopende zorgvragen. Je verbreedt je jobperspectieven: als klasleraar, praktijkleraar, ondersteuner (vb. vanuit een ondersteuningsnetwerk), logopedist, ergotherapeut, sociaal werker, orthopedagoog enz.

Wil je leraar zijn/ worden in het Buitengewoon Onderwijs? 

Indien je reeds een lerarendiploma hebt, kan je nu al leraar zijn in het Buitengewoon Onderwijs, ook zonder de Banaba-opleiding.  De opleiding vormt echter een sterke meerwaarde en heel wat directieteams van scholen voor Buitengewoon Onderwijs en Ondersteuningsnetwerken zullen je vragen de opleiding te volgen.

Heb je nog geen 'Bewijs van pedagogische bekwaamheid', dan dien je nog een lerarenopleiding te volgen:  

 • Wil je les geven in het buitengewoon SECUNDAIR onderwijs?

Je kunt de banaba-opleiding combineren met de Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs. Heb je een bachelor- of masterdiploma, dan voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden. 

Om dit traject te kunnen opnemen, moet je als student binnen de banaba-opleiding werkplekleren realiseren in het buitengewoon secundair onderwijs. 

Op basis van de behaalde competenties in de banaba-opleiding krijg je volgende vrijstellingen binnen de Verkorte Educatieve Bachelor in het Secundair Onderwijs:

 • Jongeren en ontwikkeling (3 stp)
 • Leren met zorg (3 stp)
 • Communiceren (3 stp)
 • Samenwerken (3 stp)
 • Atelier: mijn leraarschap (3stp)
 • Atelier: grootstedelijke context (3 stp)
 • Atelier: leraar in dialoog (3 stp)
 • Atelier: partners in leren (3 stp)
 • Stage 1 (3 stp)
 • Keuzeolod (3 stp)

Deze vrijstellingen worden definitief toegekend na het behalen van het banaba-diploma. 

Heb je interesse in dit combinatietraject, stuur dan een mail naar combinatietrajectOSVBNB@arteveldehs.be.  Sofie Michels (teamleader banaba-opleidingen) en Sarah Verschaeve (teamleader Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs) bepalen samen met jou jouw traject.  Hier kan je alvast een overzicht van een aantal trajecten raadplegen. 

 • Wil je les geven in het buitengewoon LAGER onderwijs?

Heb je al een bachelordiploma? Dan biedt Arteveldehogeschool twee keuzes: het werkplektraject en het flextraject.

Heb je nog geen bachelordiploma? Bekijk dan zeker de algemene website van de Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

 

 • Wil je les geven in het buitengewoon KLEUTERONDERWIJS?

Heb je al een bachelordiploma? Dan biedt Arteveldehogeschool twee keuzes: het SWITCH/VDAB-traject en verkorte trajecten

Heb je nog geen bachelordiploma? Bekijk dan zeker de algemene website van de Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs. 

Wil je als paramedicus, verpleegkundige, orthopedagoog, psycholoog of sociaal werker werken in het Buitengewoon Onderwijs? 

Indien je reeds jouw bachelor- of masterdiploma hebt, kan je deze functies nu al opnemen in het Buitengewoon Onderwijs, ook zonder de Banaba-opleiding.  De opleiding vormt echter een sterke meerwaarde en heel wat directieteams van scholen voor Buitengewoon Onderwijs en ondersteuningsnetwerken zullen je vragen de opleiding te volgen.

Wil je als ondersteuner aan de slag in een Ondersteuningsnetwerk? 

Dit kan zowel met een lerarendiploma als vanuit een paramedisch, medisch, sociaal, psychologisch of orthopedagogisch diploma.  Ook in de rol als ondersteuner is het volgen van de banaba Buitengewoon Onderwijs een sterke meerwaarde.  

Extra vergoeding voor leraren, zorgcoördinatoren, ICT-coördinatoren en opvoeders

Vanuit een aantal ambten heb je met het banaba-diploma recht op een maandelijkse extra vergoeding van het Departement Onderwijs. Meer informatie kan je verkrijgen bij je werkstation op je school of kan je hier nalezen.

 

 

 

Word jij student aan Arteveldehogeschool?

Ben jij geïnteresseerd in een specifieke opleiding of meerdere opleidingen aan onze hogeschool? Of wil je graag op de hoogte blijven van infodagen, workshops en andere activiteiten die je helpen bij je studiekeuze?

Hou mij op de hoogte

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?

Ik wil graag geïnformeerd worden