Bachelor na bachelor

Zorgverbreding en Remediërend Leren

60 studiepunten, Starten in februari mogelijk, Campus Brusselsepoortstraat

Carrièreperspectieven

Waarom zou ik voor deze opleiding kiezen? 

Deze bachelor-na-bachelor biedt een stevige basis tot verdere specialisatie binnen zorg in het gewoon onderwijs. Je bent beter voorbereid op complexe en vaak uiteenlopende zorgvragen. Je verbreedt je jobperspectieven: als zorgcoördinator, beleidsmedewerker, leerlingenbegeleider, klasleraar, praktijkleraar, ondersteuner vanuit een ondersteuningsnetwerk enz.  Wil je later niet in een onderwijscontext aan de slag gaan met kinderen en jongeren?  Ook dan kan onze opleiding een sterke meerwaarde zijn gezien je een ruime kennis- en ervaringsbasis opbouwt in onderwijs die later een sterke meerwaarde betekent wanneer je vanuit andere sectoren met onderwijspartners samenwerkt.  Ook de manier waarop onze opleiding opgebouwd is, nl. via Lerende Netwerken, zorgt ervoor dat je kijk op leren, professionaliseren en samenwerken uitgedaagd en verbreed wordt. 

Wil je (zorg)leerkracht worden of zorgcoördinator/ leerlingenbegeleider? 

Als je (zorg)leerkracht wil worden, heb je een 'Bewijs van pedagogische bekwaamheid' nodig.  Wil je zorgcoördinator worden, dan is het belangrijk te weten dat zorgcoördinatoren soms volledig tewerkgesteld zijn in 'zorgcoördinatoruren' maar ook heel vaak uit een combinatie van 'zorgcoördinatoruren' en 'leerkrachturen'.  Als niet-leerkracht kan je instappen in de zorgcoördinatoruren maar niet in de leerkrachturen.  Het blijft, zoals de regelgeving er nu uitziet, dus vaak een grote meerwaarde om alsnog je 'Bewijs van pedagogische bekwaamheid' te behalen als je dit nog niet hebt.  Wil je leerlingenbegeleider worden in het secundair onderwijs, dan geldt dezelfde regel: Je kan vaak al tewerkgesteld worden als niet-leerkracht maar je jobperspectieven vergroten sterk wanneer je ook een 'Bewijs van pedagogische bekwaamheid' hebt.  

Heb je nog geen 'Bewijs van pedagogische bekwaamheid', dan dien je nog een lerarenopleiding te volgen:  

 • In het SECUNDAIR onderwijs?

Je kunt de banaba-opleiding combineren met de Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs. Heb je een bachelor- of masterdiploma, dan voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden.  Heb je een licentiaatsdiploma, dan kan je voorlopig nog niet inschrijven in de verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs.  Je kan wel contact opnemen met Sarah Verschaeve (Sarah.Verschaeve@arteveldehs.be) om jouw mogelijkheden verder te verkennen.   

Om dit traject te kunnen opnemen, moet je als student binnen de banaba-opleiding werkplekleren realiseren in het secundair onderwijs. 

Op basis van de behaalde competenties in de banaba-opleiding krijg je volgende vrijstellingen binnen de Verkorte Educatieve Bachelor in het Secundair Onderwijs:

 • Jongeren en ontwikkeling (3 stp)
 • Leren met zorg (3 stp)
 • Communiceren (3 stp)
 • Samenwerken (3 stp)
 • Atelier: mijn leraarschap (3stp)
 • Atelier: grootstedelijke context (3 stp)
 • Atelier: leraar in dialoog (3 stp)
 • Atelier: partners in leren (3 stp)
 • Stage 1 (3 stp)
 • Keuzeolod (3 stp)

Deze vrijstellingen worden definitief toegekend na het behalen van het banaba-diploma. 

Heb je interesse in dit combinatietraject, stuur dan een mail naar Sarah Verschaeve (Sarah.Verschaeve@arteveldehs.be - contactpersoon Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs) en Jente Hugaert (Jente.Hugaert@arteveldehs.be - contactpersoon Banaba Zorgverbreding en Remediërend Leren).  Zij bepalen samen met jou jouw traject.  

 • in het LAGER onderwijs?

Heb je al een bachelordiploma? Dan biedt Arteveldehogeschool twee keuzes: het werkplektraject en het flextraject.

Heb je nog geen bachelordiploma? Bekijk dan zeker de algemene website van de Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

 

 • In het KLEUTERONDERWIJS?

Heb je al een bachelordiploma? Dan biedt Arteveldehogeschool twee keuzes: het SWITCH/VDAB-traject en verkorte trajecten

Heb je nog geen bachelordiploma? Bekijk dan zeker de algemene website van de Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs. 

Wil je als ondersteuner aan de slag in een Ondersteuningsnetwerk? 

Dit kan zowel met een lerarendiploma als vanuit een paramedisch, medisch, sociaal, psychologisch of orthopedagogisch diploma.  Ook in de rol als ondersteuner is het volgen van de banaba Zorgverbreding en Remediërend Leren een sterke meerwaarde.  

Extra vergoeding voor leraren, zorgcoördinatoren, ICT-coördinatoren en opvoeders

Vanuit een aantal ambten heb je met het banaba-diploma recht op een maandelijkse extra vergoeding van het Departement Onderwijs. Meer informatie kan je verkrijgen bij je werkstation op je school of kan je hier nalezen.