Kmo-management

Iets voor jou?

Je bent creatief, besluitvaardig en neemt niet alles zomaar voor waar aan. Als een echte ondernemer in spe ben je niet bang om te netwerken. Problemen? Die zie je eerder als uitdagingen. En met je gevoel voor verantwoordelijkheid inspireer en motiveer je graag anderen. Leiding nemen of je eigen zaak starten schrikt je niet af. Kortom, je bent een ondernemer in spe die graag een team aanstuurt en je creatieve idee op de wereld loslaat.

Kmo-management (Bedrijfsmanagement)

 

Wat leer je tijdens deze opleiding?

Je krijgt van ons een brede kijk mee op ondernemingen en hun diverse afdelingen. Je wordt gewapend met de nodige kennis en vaardigheden om op een gefundeerde manier keuzes af te wegen en beslissingen te nemen. Fiscale, marketing-, HRM- of boekhoudkundige vraagstukken? Je weet perfect hoe je ze moet tackelen. Je kan je idee verdedigen en aan de hand van je kennis van een business-, marketing- of communicatieplan die keuze met verve verdedigen. Je eigen zaak starten en leiding geven aan een team worden daardoor een reële optie.

Hoe ziet je opleiding eruit?

Het eerste jaar is voor elke student Bachelor in het Bedrijfsmanagement identiek. Pas als je weet waar je écht goed in bent en wat je graag doet, kan je een keuze maken voor één van onze 7 specifieke afstudeerrichtingen. Dat gebeurt aan het einde van het academiejaar. Wij gaan in het eerste jaar trouwens ook volop voor praktijk met door de wol geverfde docenten. Practica, bedrijfsbezoeken en cases verrijken de vakken van je eerste jaar.

Kies je voor KMO-management, dan stomen we je vanaf het tweede jaar klaar als een echte ondernemer. Je krijgt zowel de theoretische kennis als de sociale, taal- en ICT-vaardigheden mee die je toelaten het te maken als KMO-ondernemer of -medewerker. Maar er is één constante: je belandt met beide voeten in de praktijk. Voorbeelden zijn onder andere het leren onderhandelen in real-life situaties, deelname aan de Business Connect Tour in Parijs of Amsterdam, het bouwen van je eigen webshop en nog veel meer. 

In het derde jaar zet je de kers op de taart met je stage en je eindwerk (Bachelorproef). Je docenten staan vaak met één been in de praktijk en stomen je klaar voor het echte werk. Je werkt met SAP, je bezoekt de Chambre de Commerce en praat er met jonge, Franstalige ondernemers, je leert hoe online conferences werken en werkt van A tot Z je eigen product uit. Hoort daar ook onderhandelen met leveranciers en verkopen bij? Zeker weten, je gaat echt all the way om je eigen product in de markt te zetten. Vind je België in je derde jaar ondertussen te klein geworden? Dan je stage lopen of studeren in het buitenland of je kan mee op Entrepreneurship bootcamp naar Zuid-Afrika. Je geeft er, samen met docenten van Capetown University, advies aan jonge Zuid-Afrikaanse starters. 
De vakken van het eerste jaar vind je hier.
De vakken van het tweede en derde jaar vind je hier

Carrièreperspectieven

Heb je je diploma KMO op zak? Dan ben je klaar om de arbeidsmarkt te veroveren. 95 % van de afgestudeerden in het Bedrijfsmanagement heeft na één jaar een passende job te pakken. (Bron: VDAB-Schoolverlatersrapport 2017)

Afhankelijk van waarin je je wil verdiepen, kan je alvast gaan nadenken over visitekaartjes met de volgende ronkende functietitels:  project consultant, accountmanager, finance & business supporter, digital marketeer, business process analyst, business unit manager, marketing & communication coordinator, … Of start gewoon je eigen zaak want ook daarvoor krijg je alle bagage mee.