Bachelor

Communicatiemanagement

180 studiepunten, Verkort traject mogelijk, Werken en studeren combineren mogelijk, Afstandsonderwijs mogelijk, Starten in februari mogelijk, Campus Leeuwstraat

Benieuwd hoe het campusleven eruitziet dit academiejaar? Ontdek het in dit filmpje

Afstandsleren

Wil je graag de opleiding Communicatiemanagement volgen, maar kan je niet naar de lessen komen overdag? Misschien omdat je werkt, een topsport beoefent of een gezin onderhoudt? Dan kan je op je eigen tempo aan de slag met de opleiding in afstandsleren.

Voor de meeste vakken kan je lekker je eigen ding doen op je eigen tempo. Dankzij onze eenvoudige digitale platformen, video conferences en live contactmomenten biedt ons team van docenten jou de nodige begeleiding aan en leermateriaal op maat. Ook samenwerken met medecursisten in de opleiding is mogelijk via onze chat apps. Aangezien je de leerstof zelfstandig verwerkt, zijn motivatie, planning, discipline en computer skills belangrijke factoren om te slagen.

Afhankelijk van het programma dat je kiest, duurt jouw traject drie jaar of langer. Iets voor jou? Hieronder vind je een antwoord op de veelgestelde vragen.

Zit je toch nog met vraagtekens of wil je je inschrijven, mail dan naar afstandsleren.com@arteveldehs.be voor een intakegesprek.

Hieronder vind je antwoorden op veel gestelde vragen:

Hoe gaat het afstandstraject praktisch in zijn werk? Bij wie kan ik terecht?.. 

In de derde week van september start het academiejaar aan de Arteveldehogeschool. We organiseren een startmoment om je wegwijs te maken in de werking van onze opleiding en kennis te maken met je medecursisten. 
Je volgt geen klassiek dagonderwijs, maar combineert zelfstudie met begeleiding via de digitale leeromgeving en een beperkt aantal vrijblijvende contactmomenten na de kantooruren.

Keuze uit een driejarig, vierjarig of vijfjarig traject
We raden het langste traject aan, zeker wanneer je werk én gezin wilt combineren met de studie. Het 3-jarig traject is enkel mogelijk wanneer je al een bachelor hebt behaald en voor minstens 25% van de studiepunten bent vrijgesteld.

Welk soort vakken

 • Theorie-, taal- en praktijkvakken
 • Cases uit de professionele wereld
 • Individuele opdrachten en teamopdrachten

Voor de projectvakken vorm je een team met andere afstandscursisten. Dan pas je de leerstof toe die je in de theorievakken gezien hebt. Een overzicht van de vakken vind je in onze brochure.
Wil je een overzicht van de doelstellingen, inhoud en evaluatie per vak, bekijk dan via deze link de ECTS-fiches. Duid de opleiding communicatiemanagement aan en kies het gewenste traject, vb. ‘Afstandsleren - Schijf 1 (AL)’. Klik vervolgens op een vak naar keuze.

Bij wie kan ik terecht?
Wil je je inschrijven of heb je gewoon enkele vragen, mail dan naar afstandsleren.com@arteveldehs.be. De verantwoordelijke voor afstandsleren is ook je trajectcoach en heeft met jou een intakegesprek om een traject op jouw maat op te stellen. 
Gedurende de hele opleiding is de trajectcoach ook jouw aanspreekpunt voor de praktische en organisatorische aspecten van de opleiding. 
Eenmaal je gestart bent, krijg je toegang tot ons digitale leerplatform Canvas, waar je per vak de contactgegevens vindt van de docent. Met vragen over de leerstof of de opdrachten kan je bij hem of haar terecht. We organiseren per semester een tweetal vrijblijvende contactmomenten per vak.
 

Hoe zwaar is de opleiding? Heb ik recht op vrijstellingen?
Kan ik vakken spreiden?

Hoe zwaar je studie weegt, hangt af van je privésituatie, voorkennis en studievermogen. Je zal voor de opleiding zowel theorie- als praktijkvakken volgen. In de ECTS-fiches per vak vind je een schatting van de werkuren.

Per studiepunt kan je rekenen op 25 uren werk
Volg je een vak van 3 studiepunten, dan zal je er ongeveer 75 uren aan spenderen. 
Vb. het driejarig afstandstraject met 60 studiepunten per jaar = 800 uren per semester (30 uren per week).
We raden het vijf- of vierjarig traject aan, dan neem je minder vakken op en spendeer je respectievelijk 17 of 23 uren per week aan je opleiding.

Vrijstellingen en verkorte trajecten
Met een diploma in grafische en digitale media, bedrijfsmanagement: marketing, journalistiek of officemanagement kan je een verkort traject volgen.
Vanuit andere gelijkaardige bachelor- en masteropleidingen, zoals communicatie- of handelswetenschappen heb je soms recht op enkele vrijstellingen. Dan hoef je bepaalde vakken niet meer af te leggen. Vul het vrijstellingsformulier in op het einde van het overzicht en breng het mee op je intakegesprek met de trajectcoach. Geen probleem dat je je vorige opleiding(en) niet hebt afgewerkt. We bekijken vak per vak.
Staat je opleiding nog niet in het overzicht en merk je in de ECTS-fiches dat bepaalde vakken toch gelijkaardig zijn aan die die je al behaald hebt? Vraag de vrijstelling dan aan. We vervolledigen het overzicht geregeld op basis van aanvragen.
 

Hoe leg ik examens af? Hoe pak ik de stage aan?

Examens

 • Wanneer: in januari (semester 1), juni (semester 2), augustus (2de zit)

Examens kunnen op een zaterdag vallen. Het examenrooster is meestal in november/april bekend. We kunnen uitzonderlijk examens verplaatsen op vraag. We voorzien in elke examenperiode een inhaaldag waarop je maximaal 2 vakken kan inhalen, als je niet aanwezig kon zijn op de oorspronkelijke examendag.

Stage
Op het einde van je traject doe je een stage van 15 studiepunten.

 • In totaal 50 voltijdse dagen stage.
 • Goedkeuring door stagecoördinator.
 • Kies zelf of je volle of halve dagen stage doet, een volledige week of enkele dagen per week.
 • Je kan de stage spreiden over een semester en indien nodig over een academiejaar in overleg met de stagecoördinator en het stagebedrijf.

Avondwerk en weekendwerk tellen mee. Zolang je in totaal aan 50 voltijdse dagen komt (in uren), is het goed.
We hebben zelf een aanbod stageplaatsen, maar je kan uiteraard zelf voorstellen indienen. Het is mogelijk om bij je eigen werkgever stage te doen, als die voldoet aan twee voorwaarden:

 1. Je organisatie is een communicatie-, event-, reclame-, media- of onderzoeksbureau of je organisatie heeft een aparte communicatiedienst met minimaal één voltijdse communicatieverantwoordelijke in dienst. In beide gevallen loop je mee met een verantwoordelijke die voldoende communicatie-expertise heeft om jou te begeleiden, te inspireren en als stagementor te fungeren.
 2. Jouw takenpakket moet voldoende beroepsspecifieke vaardigheden omvatten. Tijdens je eerste gesprek met de coördinator voor afstandsleren kan je samen de taken eens overlopen om in te schatten of je organisatie zou voldoen aan de voorwaarden. Officiële goedkeuring krijg je pas na je gesprek met de stagecoördinator.

Waar haal ik mijn boeken en cursussen?
Hoe koop ik de nodige software aan?

Het Officepakket met Microsoft Word en Excel kan je gratis downloaden en activeren via het interne digitale platform Mijn Dinar. Wanneer je officieel ingeschreven bent, vind je via deze link hoe je het Officepakket kan installeren. Boeken en cursussen haal je in de Arteveldeshop op Campus Kantienberg op het gelijkvloers aan het einde van de fietsenstalling. Je bestelling kan je hier plaatsen.
Voor onze opleiding heb je ook het Adobepakket nodig. Je kan het aankopen aan een verlaagd tarief per jaar via deze link.
 

Heb ik recht op betaald educatief verlof of opleidingscheques?
Kan ik een studietoelage of subsidie krijgen?

Betaald educatief verlof inzetten
Ben je voor minstens 50% tewerkgesteld, dan kan je voor examenmomenten, studie- of contactmomenten betaald educatief verlof aanvragen. Je kan maximaal 125 uur per academiejaar afwezig zijn op je werk om een opleiding te volgen met behoud van loon. Je hebt recht op 4 uur per studiepunt. Neem je bv. 20 studiepunten op in 1 jaar, dan heb je recht op 80 uren betaald educatief verlof.

Betalen met opleidingscheques
Onze opleiding is erkend. Je kan dus gebruik maken van opleidingscheques (250 EUR per kalenderjaar) om een deel van je inschrijvingsgeld te betalen. De Vlaamse overheid betaalt de helft van het bedrag. Op de website Vlaanderen.be zie je de voorwaarden. Je kan cheques aanvragen tot 2 maanden na de start van je opleiding. Ze blijven 14 maanden geldig.

 • Vraag je opleidingscheques aan bij de VDAB
 • Stuur ze op of breng ze binnen bij Arteveldehogeschool, Hoogpoort 15,9000 Gent, t.a.v. Tania De Smet.
 • Heb je al betaald en wil je toch cheques inzetten? Dat stuur je ze gewoon op met het rekeningnummer waarop het bedrag mag teruggestort worden.

Financiële ondersteuning door de school of de Vlaamse overheid
Afhankelijk van je eigen inkomen (of dat van je ouders) heb je recht op een studietoelage. De Vlaamse overheid koppelt hier enkele voorwaarden aan. Neem contact op met Ira Kerkhove van de dienst studentenvoorzieningen om na te gaan of je in aanmerking komt voor een toelage. Voor meer informatie kan je ook terecht op www.studietoelagen.be.
De dienst studentenvoorzieningen biedt ook zelf financiële ondersteuning. Je kan bv. een voorschot op de studietoelage krijgen, een aanvullende of vervangende toelage of een lening zonder intrest.
In bepaalde gevallen, bv. wanneer je al werkt als administratief bediende, kan je de opleiding ook volgen op kosten van je werkgever. Met de KMO-portefeuille kan die de kostprijs van opleidingen voor werknemers laten subsidiëren. De opleiding moet dan bijdragen tot het verbeteren van het huidige of het toekomstige bedrijfsfunctioneren en betrekking hebben op de kernprocessen van de onderneming. Hoe de werkgever zo’n subsidie aanvraagt, vind je hier.
 

Heeft de combinatie van werk en studeren fiscale gevolgen?
Heb ik nu het statuut van werkstudent?

Combineer je een fulltime of parttime job met studeren, dan kan je een statuut van werkstudent aanvragen bij de Arteveldehogeschool. Verwar dat niet met het arbeidsrechtelijk statuut van jobstudent.

Jobstudent versus werkstudent
Wanneer je maximaal 475 uren per jaar werkt, val je onder het statuut van jobstudent en betaal je een lagere solidariteitsbijdrage in plaats van de normale socialezekerheidsbijdrage (RSZ). Je hebt dan geen recht op vakantiegeld. Van zodra je meer dan 475 uren werkt per jaar betaal je net als een gewone werkende de RSZ en heb je wel recht op vakantiegeld.
Binnen de Arteveldehogeschool bieden we een statuut van werkstudent aan, wanneer je minstens 80 uren per maand werkt. Dan verschaft de school jou faciliteiten, zoals latere deadlines voor taken. Aangezien je al een afstandstraject volgt, is je opleiding al aangepast aan de noden van een werkstudent en hoef je dus geen bijzonder statuut aan te vragen.

Student-ondernemer versus student-zelfstandige
Wanneer je een eigen zaak hebt of wilt opstarten, kan je aan de Arteveldehogeschool het statuut student-ondernemer aanvragen, wat onder andere netwerkmogelijkheden biedt.
In diezelfde situatie kan je ook een fiscaal statuut van student-zelfstandige aanvragen bij een ondernemingsloket. Vraag hiervoor een attest bij je inschrijving in de opleiding. Meer info over het statuut student-zelfstandige vind je hier.
 

Hoeveel bedraagt het inschrijvingsgeld?
Waar kan ik me inschrijven? Moet ik aan voorwaarden voldoen?

Wil je je inschrijven, dan betaal je een vast bedrag plus een bedrag per studiepunt dat je opneemt. Hier vind je de recente bedragen terug.
Naast het inschrijvingsgeld betaal je ook voor je studiemateriaal. Je kunt het studiemateriaal ook betalen met opleidingscheques van de VDAB. Eerst betaal je je materiaal zelf bij de Arteveldeshop op Kantienberg. Daar vraag je een attest dat je samen met je opleidingscheques bezorgt aan de financiële dienst van de Arteveldehogeschool op campus Hoogpoort. Vervolgens krijg je het bedrag terugbetaald.
Vooraleer je je inschrijft, leg je een intakegesprek vast met de trajectcoach via afstandsleren.com@arteveldehs.be. Nadat die met jou de haalbaarheid van je studieprogramma heeft bekeken, stuurt de coach je door naar de trajectbeheerder voor de afhandeling van de inschrijving en de betaling.
Check of je beschikt over voldoende leerkrediet om de opleiding te starten. Meer info over het leerkrediet lees je op www.studentenportaal.be. Daar kan je ook de stand van je leerkrediet raadplegen.

 

 

 

Word jij student aan Arteveldehogeschool?

Ben jij geïnteresseerd in een specifieke opleiding of meerdere opleidingen aan onze hogeschool? Of wil je graag op de hoogte blijven van infodagen, workshops en andere activiteiten die je helpen bij je studiekeuze?

Hou mij op de hoogte

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?

Ik wil graag geïnformeerd worden