Bachelor

Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs

180 studiepunten, Verkort traject mogelijk, Werken en studeren combineren mogelijk, Starten in februari mogelijk, VDAB-traject mogelijk, Campus Sint-Amandsberg

Ontvang je brochure per post of via e-mail.
Benieuwd hoe het campusleven eruitziet volgend academiejaar? Ontdek het in dit filmpje

SWITCH/VDAB - Wil je studeren en werken/gezin combineren?

Droom je ervan om de juf of meester te worden van jonge kinderen? Wil je studeren combineren met werk of een gezin? Wil je een tweede diploma behalen? Dan kan je samen met ons studeren combineren via één van de drie SWITCH-trajecten waar we contact, begeleiding, opdoen van stage-ervaring en de zorg voor jou belangrijk vinden.

Ontvang je brochure ‘Bachelor Kleuteronderwijs – werken en studeren combineren’ per post of via e-mail.

SWITCH-traject Leraar kleuteronderwijs

Welke van deze mogelijkheden biedt een antwoord op jouw situatie?

Je behaalde nog geen bachelor- of masterdiploma en je bent werkzoekend? Dan is het voltijds driejarig VDAB-traject iets voor jou.

Volg dan gratis onze opleiding in samenwerking met VDAB, afhankelijk van jouw situatie als werkzoekende. In deze voltijdse driejarige opleiding neem je elk jaar 60 studiepunten op. Doordat je maximaal drie dagen les per week heb, kan je dit traject combineren met je gezin. De lessen vinden plaats op maandag, donderdag (als er geen stage gepland is) en op vrijdag, onder voorbehoud. Af en toe wordt een les of examen op een avond gepland. In het begin van de opleiding loop je wekelijks op donderdag stage. Gaandeweg heb je ook grotere stageblokken van meerdere dagen stage per week. Als je niet beschikt over een diploma secundair onderwijs, leg je een extra proef af. Bekijk het traject hier.

Je behaalde al een bachelor-, master- of graduaatsdiploma (ortho, maatschappelijk werk, sociaal cultureel werk)? Dan heb je de keuze uit het deeltijds driejarig SWITCH-traject of het voltijds tweejarig SWITCH-traject.

Je kan omwille van vrijstellingen een verkort traject volgen. Hierdoor is het mogelijk om je opleiding af te ronden op twee jaar of drie jaar. Ben je werkzoekend, dan kan je in bepaalde gevallen rekenen op steun van de VDAB.

 • Deeltijds driejarig SWITCH-traject
  Wil je de Bachelor Kleuteronderwijs combineren met deeltijds werken of je gezin? Dan is het driejarig deeltijds SWITCH-traject met vrijstellingen de oplossing. Je mikt op ongeveer 45 studiepunten per jaar. Je loopt ook enkele aaneengesloten weken stage. Tijdens die fase is een combinatie met een deeltijdse job moeilijker. In dit driejarige traject is vrijdag de vaste lesdag en benut je verder wekelijks op donderdag een vaste dag voor stage. Op die donderdagen worden ook soms lessen of bijkomende activiteiten voorzien. Het kan zijn dat enkele lessen of examens 's avonds plaatsvinden.

  Bekijk hier ons driejarig traject voor studenten met eerder behaald bachelor- of masterdiploma.
  Bekijk hier ons driejarig traject voor studenten met een graduaatsdiploma ortho, maatschappelijk werk of sociaal cultureel werk en bekijk hier je mogelijke vrijstellingen.
   
 • Voltijds tweejarig SWITCH-traject
  Wil je op kortere studietijd een bijkomende Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs behalen omdat je meer tijd aan je studie kan spenderen? Dan biedt het voltijdse tweejarige traject met vrijstellingen zeker een antwoord op je vraag. Je neemt 60 studiepunten op per academiejaar. Je komt gemiddeld 2 dagen per week naar de campus voor les (maandag/donderdag (als er die dag geen stage gepland is) EN vrijdag -  onder voorbehoud). Op een aantal avonden heb je ook les of examens.  In het begin van de opleiding loop je wekelijks op donderdag stage. Snel doe je ook grotere blokken stage (meerdere dagen per week). Dit traject kan je niet volgen in combinatie met deeltijds werk, maar wel met je gezin. 

  Bekijk hier het tweejarig traject voor studenten met eerder behaald bachelor- of masterdiploma.
  Bekijk hier ons tweejarig traject voor studenten met een eerder behaald graduaatsdiploma ortho, maatschappelijk werk of sociaal cultureel werk en bekijk hier je mogelijke vrijstellingen.

HEB IK RECHT OP (EXTRA) VRIJSTELLINGEN?

Meer info over vrijstellingen vind je hier.

STUDEREN EN VOLTIJDS WERKEN?

Omdat Arteveldehogeschool resoluut kiest voor voldoende contactonderwijs en stage, is het niet mogelijk om een SWITCH-opleiding Bachelor Kleuteronderwijs te volgen in combinatie met een voltijdse job. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wekelijkse contact met medestudenten en docenten bijdraagt tot studiesucces. Daarnaast is het belangrijk en fijn om te weten dat je terecht komt op een stageschool waar je stage loopt met een aantal SWITCH-medestudenten, én onder begeleiding van een stagebegeleider die het reilen en zeilen van SWITCH goed kent.

Nog vragen?

Neem gerust contact op met Nikolaas Arts (09 234 88 40) voor meer informatie.

Interesse?

Schijf je in voor een oriëntatiegesprek. Dat kan op een infodag of een moment dat past voor jou. Tijdens dit gesprek beantwoorden we al je vragen zodat je goed kan inschatten wat de opleiding inhoudt. Verder staan we samen stil bij de vraag of de studie aansluit bij jouw specifieke situatie. De factoren motivatie, jouw studievaardigheden, steun van je omgeving en tijd komen aan bod. Na dit gesprek ontvang je een attest van deelname waarmee je eventueel kan inschrijven voor de opleiding.

 • Wil je inschrijven voor een oriëntatiegesprek op een infodag?
  • Registreer je voor de infodag (zie knop bovenaan deze pagina).
   EN
  • Maak via deze link alvast een afspraak voor het oriëntatiegesprek. Bij een succesvolle inschrijving krijg je een bevestigingsmail.
   Inschrijven voor een oriëntatiegesprek op een infodag is noodzakelijk. Als je geen afspraak hebt, kan de wachttijd oplopen.
 • Wil je inschrijven voor een oriëntatiegesprek op een andere dag dan de infodag? Maak dan gewoon een afspraak via mail met Nikolaas Arts.

 

Bekijk ook hoe SWITCH onze oud-studente Wenne Dobbels toeliet om in een kort traject haar opleiding tot lerares Kleuteronderwijs te vervolledigen.

Bacheloropleiding Leraar kleuteronderwijs - oud-student Wenne Dobbels over het SWITCH-traject