Bachelor

Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

180 studiepunten, Verkort traject mogelijk, Werken en studeren combineren mogelijk, Afstandsonderwijs mogelijk, Starten in februari mogelijk, Leraar-In-Opleiding (LIO)-traject mogelijk, VDAB-traject mogelijk, Campus Brusselsepoortstraat

Benieuwd hoe het campusleven eruitziet dit academiejaar? Ontdek het in dit filmpje

Veelgestelde vragen over deze opleiding

Hieronder vind je antwoorden op vaak gestelde vragen over de Educatieve Bachelor Lager Onderwijs.
Heb je een andere vraag of vind je niet onmiddellijk het antwoord voor jouw vraag of situatie, contacteer dan gerust de opleiding.

Hoeveel uren heb ik les?

In het begin van elk semester heb je elke week 4 dagen les, in totaal maximaal 24 uur per week. De lesvrije dagdelen zijn ideaal om te studeren en opdrachten grondig uit te werken. In de tweede helft van elk semester heb je 2 dagen atelier, 1 op de basisschool en 1 op de campus, lesdagen en lesvrije dagdelen. 

Hoe ziet het eerste opleidingsjaar eruit?

 semester 1    
13 weken onderwijsactiviteiten ateliers op de campus en op de basisschool
2 weken kerstperiode  
3 weken blok en examens  
1 week  international week  
1 week semesterperiode  
 semester 2    
15 weken onderwijsactiviteiten ateliers op de campus en op de basisschool + 1 week aanvangstage 
2 weken paasperiode  
2 weken examens

 

Heb ik al stage in het eerste jaar?

Ja. In het tweede semester van het eerste jaar staat de eerste echte aanvangsstage op het programma. 

Mag ik zelf mijn stageschool kiezen?

De hogeschool bepaalt de lagere school waar je ateliers en stage loopt. Meestal is dit een school in een straal van 30 km van je woonplaats, gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. 

Mag ik godsdienst geven als ik afgestudeerd ben? 

Ja, dat kan door een mandaat aan te vragen aan de bisschop van zijn bisdom. Hiermee krijg je verantwoordelijkheid voor het vak godsdienst in een lagere school. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet je: rooms-katholiek gedoopt zijn, bereid zijn de boodschap van het evangelie en de kerk te verkondigen, jezelf inzetten om te leven volgens de boodschap en het vak godsdienst volgen tijdens je lerarenopleiding. Meer informatie vind je op www.idkg.be/solliciteren.htm en op https://www.rkg.vlaanderen

Ik ben andersgelovig en wil toch afstuderen aan de Arteveldehogeschool. Kan dat?

Ja, dat kan inderdaad. In het eerste opleidingsjaar volg je het vak rooms-katholieke godsdienst. Indien je niet het mandaat rooms-katholieke godsdienst (zie vorige) wilt aanvragen, dan kun je kiezen voor didactiek Levensbeschouwelijke vorming van kinderen in het tweede jaar. 

Nieuw vanaf academiejaar 2018-2019: islamitische godsdienst voor moslimstudenten.
Meer informatie vind je in deze flyer.

Hoe groot zijn de lesgroepen?

In je leergroep zitten ongeveer 18 studenten. Ateliers volg je met 2 leergroepen samen, andere lessen met 4 leergroepen samen.

Heb je als student ook inspraak?

Ja, je kan je leergroep vertegenwoordigen via de opleidingsstudentenraad. Een afvaardiging uit deze raad zetelt ook in de opleidingsraad. In dit orgaan bespreken afgevaardigden van de studenten de gang van zaken in de opleiding samen met een afvaardiging van docenten en het opleidingshoofd. Ook verbetervoorstellen van de studenten komen aan bod. Binnen de hogeschool zijn studenten ook vertegenwoordigd in de Arteveldestudentenraad.

Kan ik ook kiezen waarin ik me wil verdiepen of specialiseren?

Je hebt verschillende mogelijkheden om je talenten op specifieke domeinen diepgaander te ontwikkelen.

  • Vanaf het tweede jaar kan je keuzeopleidingsonderdelen kiezen. 
  • Verschillende keuzeopleidingsonderdelen worden in het Engels aangeboden.
  • In het derde jaar kan je keuzestage opnemen. 
  • Bachelorproef: in samenspraak met je stageschool en je stagebegeleider kies je je onderwerp. 
  • Internationaal: in het derde jaar van de opleiding bestaat de mogelijkheid om een deel van je opleiding in het buitenland verder te zetten.

Kan ik de studie combineren met werk of gezin?

Dit kan door de opleiding deeltijds te volgen (30 studiepunten i.p.v. 60). Meer informatie kun je hier vinden. Voor het samenstellen van je programma maak je een afspraak met de trajectbeheerder.

Kan ik nog in de loop van het academiejaar starten met de opleiding?

Dat kan, maar dan kan je niet meer het volledige programma van 60 studiepunten volgen vermits bepaalde opleidingsonderdelen al te ver gevorderd zijn. 
Voor concrete informatie, neem je contact op met de trajectbeheerder.

Kan ik cursussen tweedehands aankopen?

Na inschrijving krijg je een lijst van studenten die hun cursussen en handboeken verkopen. Niet alle cursussen kun je tweedehands aanschaffen. Dit hangt af van de mate waarin hij gewijzigd is. Hiervoor informeer je het best bij de docent.

De leerinhoud kan toch niet zo moeilijk zijn? Ik heb immers mijn lagere school met vrucht beëindigd.

Uiteraard moet je de leerinhoud van de basisschool vlot onder de knie hebben. De normen liggen echter hoger dan in de lagere school. Zo moet je op een test van de leerstof basisschool wiskunde minimum 75 % halen om te slagen. Voor Frans moet je een beheersingsniveau van de verschillende vaardigheden halen, dat zich situeert op een niveau B1+  en B2 van het Europees Referentiekader. Het is dus zeker niet te onderschatten.

Wat is de slaagkans?

Uiteraard hangt je slaagkans van allerlei factoren af: je motivatie, je inzet, je vooropleiding, je studievaardigheden, je concentratievermogen …   
35 % van de startende studenten slaagt in het eerste jaar voor het volledige programma.
45 % haalt een behoorlijk aantal credits en combineert vervolgens opleidingsonderdelen uit het eerste en het tweede jaar.
20 % haalt weinig of geen credits.
Na het verwerven van de eerste 60 credits is de slaagkans 85 % en meer.

Wanneer heb ik vakantie?

Er is een kerstperiode van 2 weken waarin je je voorbereidt op de examens van het eerste semester. Ook de paasperiode zul je goed kunnen gebruiken om je stagelessen voor te bereiden of je cursussen bij te werken. In de herfstperiode zijn er geen onderwijsactiviteiten, maar die periode dient ook als voorbereidingstijd voor de praktijk die onmiddellijk volgt. Je hebt een week semesterverlof na de examens van het eerste semester.

 

Word jij student aan Arteveldehogeschool?

Ben jij geïnteresseerd in een specifieke opleiding of meerdere opleidingen aan onze hogeschool? Of wil je graag op de hoogte blijven van infodagen, workshops en andere activiteiten die je helpen bij je studiekeuze?

Hou mij op de hoogte

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?

Ik wil graag geïnformeerd worden