Bachelor

Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

180 studiepunten, Verkort traject mogelijk, Werken en studeren combineren mogelijk, Afstandsonderwijs mogelijk, Starten in februari mogelijk, Leraar-In-Opleiding (LIO)-traject mogelijk, VDAB-traject mogelijk, Campus Brusselsepoortstraat

Benieuwd hoe het campusleven eruitziet dit academiejaar? Ontdek het in dit filmpje

Wat na je opleiding?

Als bachelor ben je breed opgeleid en kan je op veel plaatsen aan de slag, maar de meeste afgestudeerden worden natuurlijk leraar. Enthousiasme is een belangrijke succesfactor in je job, de zin om je 100% te geven. Uiteraard kan je terecht in het gewoon lager onderwijs van alle onderwijsnetten, maar ook het buitengewoon lager onderwijs en het buitengewoon secundair onderwijs zijn mogelijk. In Wallonië kan je aan de slag in een immersieschool, waar je een deel van de lessen in het Nederlands geeft. De educatieve diensten van musea, bibliotheken, gemeentebesturen en humanitaire organisaties stellen ook geregeld leerkrachten te werk, bijvoorbeeld als educatief medewerker.

Met enkele jaren ervaring op de teller kan je doorgroeien naar de functie van zorgleerkracht, taakleerkracht, ICT-coördinator of beleidsondersteuner. Je kan ook een directiefunctie uitoefenen of examen afleggen voor een ambt bij de onderwijsinspectie of pedagogische begeleidingsdienst. Solliciteren voor een functie als praktijklector in de lerarenopleiding in een hogeschool of tijdelijk werken in een onderwijsgerelateerde organisatie behoort eveneens tot de mogelijkheden. Leraren lager onderwijs zijn erg in trek. Afgestudeerden doen er gemiddeld slechts één maand over om een job als leraar te vinden. Wie een job vindt buiten de sector, heeft ook gemiddeld een maand nodig om werk te vinden.

Leraar zijn is uiteraard geen nine-to-five job. Een werkdag start meestal rond 8 uur met toezichten of de voorbereiding van de lessen. Om 16 uur luidt de schoolbel, maar voor de leerkracht ligt er nog werk te wachten: verbeteringen, lessen bijsturen en voorbereiden voor de volgende dagen, materiaal aanmaken, overleggen met collega’s, … Een groot deel van dat naschoolse werk kan je thuis doen. Voor de maandwedde van een startende leerkracht lager onderwijs, kan je kijken op barema 148. Het exacte bedrag hangt af van je persoonlijke situatie (gehuwd, kinderen, tijdelijk of vastbenoemd, …). Een leraar kleuteronderwijs, leraar lager onderwijs en leraar secundair onderwijs (groep 1 – regent) verdienen precies even veel.

Ik vind mijn job heel bijzonder omdat ik echt iets concreets kan betekenen in het leven van jonge kinderen

 

Aline - Oud-studente Educatieve Bachelor Lager Onderwijs en leerkracht lager onderwijs
 

Verder studeren

Zo’n 14% van onze studenten studeert verder. Arteveldehogeschool biedt een hele waaier aan mogelijkheden om je kennis te verdiepen. Via een verkort traject kan je een tweede bachelordiploma behalen, bv. Kleuteronderwijs of Sociaal Werk. Ook een bachelor-na-bacheloropleiding is mogelijk, bv. Buitengewoon Onderwijs, Zorgverbreding en Remediërend Leren of Schoolontwikkeling. Of gaat jouw voorkeur toch uit naar een postgraduaat of een bijscholing?

Binnen de Associatie Universiteit Gent vind je nog tal van andere vervolgopleidingen die aansluiten bij jouw diploma. Zo kan je via een schakelprogramma doorstromen naar een masteropleiding, bv. Master in de Pedagogische Wetenschappen. Alle informatie hierover vind je op www.ugent.be/studiekiezer. Kijk ook op www.hogeronderwijsregister.be voor studiemogelijkheden in heel Vlaanderen.

Word jij student aan Arteveldehogeschool?

Ben jij geïnteresseerd in een specifieke opleiding of meerdere opleidingen aan onze hogeschool? Of wil je graag op de hoogte blijven van infodagen, workshops en andere activiteiten die je helpen bij je studiekeuze?

Hou mij op de hoogte

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?

Ik wil graag geïnformeerd worden