Begeleid afstandsonderwijs

Begeleid afstandsonderwijs Bachelor secundair onderwijs

Droom je van lesgeven? Wil je aan de slag als enthousiaste leraar in het secundair onderwijs? En wil je de opleiding tot leerkracht combineren met een job en/of gezin? Ga dan voor begeleid afstandsonderwijs. Je hoeft geen specifieke vooropleiding gevolgd te hebben.
 

21 onderwijsvakken = 161 combinaties

Ga je voor afstandsonderwijs, dan kan je kiezen uit 21 onderwijsvakken (samen goed voor 161 combinaties):

aardrijkskunde geschiedenis Nederlands
bio-esthetiek* katholieke godsdienst plastische opvoeding*
biologie haartooi* project algemene vakken (PAV)
economie bedrijfsorganisatie project kunstvakken
Engels informatica techniek
Frans Latijn gezondheidsopvoeding*
fysica natuurwetenschappen wiskunde

 

Vanaf academiejaar 2019-2020 bieden we ook het onderwijsvak islamitische godsdienst aan in begeleid afstandsonderwijs.


*De vakken bio-esthetiek, haartooi, plastische opvoeding en gezondheidsopvoeding kan je volgen via een gedeeltelijk afstandstraject. Dat betekent dat je voor praktische onderdelen aansluit bij het reguliere dagtraject, tenzij je vrijstellingen hebt uiteraard. De theoretische onderdelen volg je dan via het afstandstraject.

 

Praktisch

De intakeprocedure om te kunnen starten met de opleiding begeleid afstandsleren in academiejaar 2019-2020 is verlopen. Inschrijven kan dus niet meer voor academiejaar 2019-2020. Om een haalbaar programma aan te bieden waarbij de logische opbouw zoveel mogelijk gerespecteerd wordt, laten wij het instromen in februari (2de semester) niet toe. Volgende intakeprocedure voor academiejaar 2020-2021 gaat opnieuw van start mei 2020.

 

Programma

Het basistraject via afstandsonderwijs is gespreid over 4 academiejaren. De eerste twee jaar zijn goed voor elk 48 studiepunten, de laatste 2 voor elk 42 studiepunten. De verdeling over beide semesters is elk academiejaar nagenoeg in evenwicht.

Dit is een voorbeeldtraject. Het traject kan altijd worden aangepast aan jouw individuele situatie.
 

 

Indien je reeds in het bezit bent van een lerarendiploma (en een bachelor- of masterdiploma) kan je ook een verkort traject volgen waarbij je voor 1 onderwijsvak kiest, gespreid over 2 academiejaren. Kies je voor 2 onderwijsvakken duurt het traject 3 academiejaren.
 

 

Begeleiding en flexibiliteit 

Betekent afstandsonderwijs dat je de docenten en je medestudenten nooit ziet? Neen. Om je optimaal te begeleiden, zijn er naast de digitale begeleiding via de leeromgeving, e-mail en fora ook een aantal contactmomenten per vak.

Tijdens die contactmomenten krijg je de kans om onder andere extra inzichten te verwerven in de leerinhouden, praktische vaardigheden te oefenen en te demonstreren, in groep aan de slag te gaan en extra verduidelijking te vragen bij je docenten.

Per semester vinden 3 tot 12 contactmomenten plaats, telkens op een weekavond. Welke avonden dat precies zijn, hangt af van je vakkencombinatie en je gekozen traject. Je krijgt daarover meer informatie tijdens het intakegesprek. Naast de contactmomenten loop je tijdens het 3de en 4de jaar ook stage in secundaire scholen.


Hieronder een filmpje om je een idee te geven van onze opleiding in begeleid afstandsleren. Hopelijk tot snel!

Bachelor secundair onderwijs: begeleid afstandsleren