Veelgestelde vragen bewegingsrecreatie

Heb ik specifieke voorkennis nodig?

Neen, voor geen enkel opleidingsonderdeel. We vragen een sportieve en creatieve ingesteldheid, de wil om te leren en individueel bij te werken waar nodig. Ervaring hebben in een aantal sportdisciplines, is een belangrijk pluspunt.

Ook theoretische voorkennis is niet nodig. Als student krijg je vakdidactiek en een theoretische opleiding in bewegingswetenschappen, beleid en organisatie, fitness en gezondheid, natuursporten, sport en toerisme, aangepaste sport- en bewegingsactiviteiten voor senioren, kansarmen, sporters met een beperking …

Halfweg het eerste semester van het eerste jaar krijg je een proefexamen van de verschillende theorievakken zodat je tijdig eventuele tekorten kan bijwerken.

Waar gaan de lessen door?

De theorielessen gaan voor het grootste deel door op de campus Kattenberg. De sportlessen en de verwante theorievakken worden  op onze eigen en gloednieuwe sportinfrastructuur 'campus Watersportbaan' gegeven. De campus is vlot bereikbaar per fiets, auto en openbaar vervoer. Zo verplaats je je met de fiets op minder dan een kwartiertje van de ene naar de andere locatie.

Is de combinatie van bewegingsrecreatie met lichamelijke opvoeding een goed idee?

De combinatie bewegingsrecreatie met lichamelijke opvoeding geeft je de kans om continu met sport- en bewegingsactiviteiten bezig te zijn. Dat kan als leraar in een schoolomgeving, van kleuters tot 18-jarigen, maar ook als sportbegeleider in de recreatieve sport- en vrijetijdssector.

Kan ik bewegingsrecreatie ook combineren met een ander onderwijsvak?

Als je een ander vak dan lichamelijke opvoeding combineert met bewegingsrecreatie, creëer je de kans om als leraar in het secundair onderwijs je kennis over dat andere vak door te geven aan jongeren.

Is vooral bewegingsrecreatie het uitgangspunt, dan kan je je andere vak kiezen in functie van de opleiding bewegingsrecreatie. Bijvoorbeeld: als je in het buitenland een organisatie wil opstarten rond natuurgebonden sporten, dan kan de combinatie met een taalvak een goede keuze zijn.

Welke stage ga ik lopen?

Het  leiden en begeleiden van groepen behoort tot het onderdeel stage. We brengen je die vaardigheden stapsgewijs bij. Je begeleidt bijvoorbeeld interne en externe sportevenementen in en rond Gent.

In het tweede jaar loop je stage in een recreatieve sportclub naar keuze, een fitnesscentrum en een sportclub voor sporters met een beperking.

In het derde jaar ga je aan de slag in de sector van je gekozen specialisatie. Mogelijke stageplaatsen zijn outdoorbedrijven, sportdiensten, sportfederaties, reisorganisaties, personal trainer-studio's ... Ook een buitenlandse stage is mogelijk.

Deze stage is vaak al de ideale aanzet voor je latere carrière.

Welke faciliteiten krijg ik als topsporter?

De eventuele faciliteiten worden in eerste instantie besproken met de coach die aan elke topsporter wordt toegekend. We hebben ook een topsportcurriculum waarbij je de opleiding en topsport optimaal kan combineren.