Frans

Frans is één van onze landstalen, de vijfde wereldtaal en dus een taal die tal van deuren opent. Wil jij graag perfect Frans beheersen en jouw leerlingen op sleeptouw nemen doorheen de rijke cultuur van de francofonie? Wil jij hen liefde voor taal en tegelijk een grote troef op de arbeidsmarkt bijbrengen? Kies dan zeker voor Frans, want leraar Frans is een job met toekomst.  


Je werkt aan je mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid en verdiept je in grammatica en woordenschat. Van bij het begin leer je ook hoe je het Frans op een interactieve en boeiende manier overbrengt aan je leerlingen. Je duikt ook in literatuur, cultuur en de evolutie van de didactiek waarbij er ook aandacht is voor de CLIL-methodiek. Je leest een aantal romans, stripverhalen en jeugdboeken. Je leert differentiëren en aandacht hebben voor de talenten van iedere leerling om sterk voor de multiculturele klassen van de toekomst te staan. Er is een vijfdaagse studiereis naar Parijs, de lichtstad, gepland. Individueel of in groep maak je presentaties over het bezoek aan de stad, een Franse film, een kunstwerk, een literaire tekst ...

Je krijgt ook de kans om de Franse cultuur als pedagogisch instrument creatief te hanteren. Zo bereid je een excursie naar Rijsel voor met een klas uit het secundair onderwijs.

Vanaf het 3de jaar is er ook een buitenlandse stage mogelijk, een boeiende en leerrijke ervaring.

Voorkennis vereist: je beheerst vlot de Franse grammatica en woordenschat van het secundair onderwijs, conform het ERK, niveau B1. Vertrouwdheid met de Franse taal is een van de factoren die de slaagkansen vergroten, maar interesse, motivatie en werklust zijn dé belangrijkste troeven om te slagen. Wekelijkse taal-coaching is voorzien.

Voor de praktische inoefening van de Franse taal werkt de opleiding samen met de Alliance française. Studenten met het onderwijsvak Frans kunnen in het kader van deze samenwerking genieten van een mooi aantal voordelen.

Het onderwijsvak Frans wordt erkend als knelpuntberoep door VDAB.

Veelgestelde vragen over Frans

Waar kan ik aan de slag met mijn diploma Frans?

Hoeveel kost de opleiding voor het onderwijsvak Frans?