Geschiedenis

Hoe organiseerden mensen vroeger hun leven? Welke oplossingen vonden ze voor de problemen waarmee hun omgeving hen confronteerde? Geschiedenis zoekt in sporen en getuigenissen uit het verleden antwoorden op die vragen. Een geschiedenisleraar begeleidt zijn leerlingen in die zoektocht, wekt hun enthousiasme op en wakkert hun kritische geest aan tijdens hun reis door de tijd.

Heb jij een gezonde dosis historische interesse en wil je leren hoe je jouw passie op een multimediale en boeiende manier overbrengt? Kies dan voor het onderwijsvak geschiedenis.

We richten ons vooral op de prehistorie, het oude Nabije Oosten, de klassieke oudheid, de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd, want die periodes worden behandeld in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. We verkennen enkele thema’s uit de moderne en hedendaagse tijd.

Onze aanpak

Gespreid over de 3 jaren van deze opleiding bestrijken de inhouden de periode vanaf de prille prehistorie tot en met de grote omwentelingen van de Industriële en de Franse Revolutie. Als geschiedenisleraar moet je thuis zijn in de prehistorie, het oude Nabije Oosten, de klassieke oudheid, de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd.

Je leert actief onderzoekend om te gaan met dat verleden en je wordt getraind om voortdurend heden en verleden te verbinden. Daarom bieden we die inhouden niet aan in de vorm van een stoffige kijkkast maar wel in die van een gereedschapskist waarmee je actief aan de slag kunt. Vanuit deze operationele visie is het evident dat we geen genoegen nemen met alleen maar vakeigen kennis, inzichten en vaardigheden – hoe boeiend die ook mogen zijn. Finaal komt het er op aan dat je die ook effectief kan benutten om goede inzichten te krijgen in niet- voorgekauwde historische en actuele ontwikkelingen. Om die reden hechten we groot belang aan de denkvaardigheden die daarvoor nodig zijn.

Tijdens de contacturen verwerf je de basis. Door taken, lectuur (historische romans en vakpublicaties), excursies, studiereizen en projecten diep je die basis verder uit. In de praktijk leer je hoe je van geschiedenis een boeiend, interactief en leerrijk vak maakt dat aansluit bij de leefwereld van de leerlingen.

Veelgestelde vragen over geschiedenis

Waar kan ik aan de slag met mijn diploma?

Hoeveel kost de opleiding voor het onderwijsvak geschiedenis?