Informatica

Informatica Foto 1

'Veelzijdigheid troef', zo kunnen we dit onderwijsvak gerust samenvatten. Dankzij de diverse inhouden (informatica, ICT, multimedia, edu-media, social media…), maar ook door de vele settings waarin informatica in het onderwijs aan bod komt: als afzonderlijk vak, als belangrijke pijler in het STEM-onderwijs, geïntegreerd in andere vakken, in de rol van (pedagogisch) ICT-coördinator die het leerkrachtenteam ondersteunt.

We leiden je op tot een creatieve duizendpoot die het gebruik van informatica/ICT deskundig begeleidt en helder aanbrengt aan jongeren. Concreet maak je uitgebreid kennis met kantoorsoftware, ontrafelen we computerhardware en internettechnologie en leggen we in algoritmiek de basis van probleemoplossend denken. We focussen ook op multimedia, edu-media, beeldbewerking en dynamisch webdesign. Daarnaast is er ruime aandacht voor een projectmatige STEM-aanpak en ook het opzetten en beheren van een netwerk passeert de revue.

Informatica Foto 2
  • Geen specifieke voorkennis vereist, uiteraard wel een gezonde interesse in ICT en multimedia. Er is een aanbodgestuurd monitoraat en de docenten staan klaar om je extra uitleg te geven. Het vak is ook uitdagend voor wie wel al veel informatica heeft gekregen in het secundair: we leiden je op tot leraar, en leren je hoe je je kennis efficiënt aanwendt en overbrengt aan jongeren.
  • STEM-vak: ICT en computationeel denken zijn onmisbaar in de huidige samenleving. In de nieuwe eindtermen voor het secundair onderwijs is het dan ook uitdrukkelijk aanwezig, niet enkel in een vak maar transversaal over de vakken heen.
  • Ook ideaal om ICT-coördinator of projectbegeleider te worden
  • Een eigen laptop is noodzakelijk. De meeste software die we gebruiken, kan je als student gratis downloaden.

Informatica Foto 3
foto's: Tibo Ceulers

Waar kan ik aan de slag met mijn diploma informatica?

Hoeveel kost de opleiding voor het onderwijsvak informatica?