Veelgestelde vragen muzikale opvoeding

Is er voorkennis vereist voor dit onderwijsvak?

We verwachten dat je minstens 4 jaar notenleer hebt gevolgd. Deed je minder dan 4 jaar notenleer? Hou er dan rekening mee dat je extra inspanningen moet leveren om het vereiste beginniveau te bereiken. 

Is er monitoraat voor notenleer mogelijk?

Ja, in de eerste 3 semesters is er wekelijks 1 uur monitoraat voorzien. Bovendien kun je in september via een intensieve instapcursus je basisniveau voor notenleer bijschaven. Let wel, ook deze cursus start niet vanaf nul. Tijdens deze cursus testen we ook of je basisniveau hoog genoeg is. Indien dat niet het geval is, moet je jouw niveau voor een of meerdere deelaspecten verhogen. Als dit niet lukt, adviseren we om een extra traject te volgen voor een of meerdere semesters buiten de Arteveldehogeschool.

Welke instrumenten moeten we leren of moeten we al kunnen bespelen?

De doorsnee student bespeelt al meerdere jaren een instrument of is een geoefende zanger(es). Toch is voorkennis in principe niet vereist. Tijdens de opleiding krijgt iedereen pianoles, les stemvorming en begeleidingspraktijk. Studenten kiezen voor het vak begeleidingspraktijk in samenspraak met hun docent tussen gitaar of piano. Je krijgt steeds les op je eigen niveau.

We voorzien ook een initiatie basgitaar, keyboard, drum, djembé, boomwhackers, Orff-instrumenten en body percussion. Als student muzikale opvoeding ben je lid van het koor Endless Voices. Tijdens de sessies groepsmusiceren oefen je met allerlei slaginstrumenten.  We voorzien geen lessen voor andere instrumenten zoals dwarsfluit, trompet, saxofoon, ... Je zal deze instrumenten wel soms gebruiken bij concerten en projecten.

Moeten we steeds een piano (op kot) hebben om te kunnen oefenen?

Studenten kunnen oefenen op de campus. Toch is een eigen, degelijk klavierinstrument noodzakelijk. Je hebt dit nodig voor heel wat vakken: piano, begeleidingspraktijk, harmonie, stemvorming, ritmisch-melodische vorming, koor, vakdidactiek …

Kunnen we een piano huren op de Arteveldehogeschool?

Arteveldehogeschool verhuurt verschillende digitale piano’s aan een democratische prijs. Je betaalt hiervoor 28 euro per maand (in juli en augustus moet je niet betalen). Wil je een instrument huren? Neem dan contact op met de vakgroepvoorzitter: joris.bouckaert@arteveldehs.be.

Op welke campus gaan de lessen door?

De lessen muzikale opvoeding gaan door op de campus Goudstraat. Dat is dicht bij de Vrijdagmarkt. Meer info over de campus vind je op www.endlessvoices.be.

Moeten we ons voortdurend verplaatsen tussen meerdere campussen?

Meestal zijn de lessen gegroepeerd zodat de verplaatsingen haalbaar blijven. Soms ben je een hele dag op de campus Goudstraat. Voor een verplaatsing is er steeds voldoende tijd voorzien.

Welke faciliteiten zijn er voor studenten ter beschikking op campus Goudstraat?

Op de campus zijn er verschillende pc's beschikbaar. Er zijn ook voldoende digitale piano's met koptelefoon voor zelfstudie. Je kan ook het instrumentarium van de campus gebruiken mits overleg met de vakgroepvoorzitter.

Krijgen de studenten de kans om zich artistiek en creatief te ontplooien?

Er is veel gelegenheid tot samen musiceren. Dit gebeurt in de tweejaarlijkse buitenlandse concertreis, de concerten op de campus en in het artistiek project in semester 5. Je treedt ook jaarlijks meerdere keren op samen je medestudenten met het koor Endless Voices.

We integreren ook je eigen talent en instrument in de opleiding zoals saxofoon, viool, harp, ... Zo maken we geregeld gelegenheidsensembles in diverse bezettingen. Die concerten behoren tot het curriculum van elke student.