Techniek

‘We zwemmen in een zee van techniek’. Techniek is niet meer weg te denken uit onze maatschappij: jouw smartphone en tablet zijn in het oog springende voorbeelden.
Techniek zit echter ook in kleine dingen: jouw jas, fiets, het huis waarin je woont en het voedsel op jouw bord zijn technische producten. Ben je gebeten om te weten? Dan is het vak techniek misschien iets voor jou. De kernvraag: hoe leer je leerlingen omgaan met techniek in deze hoogtechnologische wereld?

Experimenteer je graag met grondstoffen en gereedschap? Onderzoeken boeit je? Ben je een creatieve ziel en spreekt design jou aan? Wil je ontdekken hoe voorwerpen in elkaar steken? Of wil je meer weten over de positieve en negatieve effecten van techniek op mens en milieu? Dan is techniek zeker iets voor jou!

 

Onze aanpak

Tijdens je opleiding techniek verdiep je je kennis over energie, productiesystemen voor energie, elektrische, mechanische en informatieverwerkende systemen, sturingen, effecten van techniek op de mens en milieu, bouw, voeding en biotechniek … Je leert techniek benaderen los van specifieke vakdisciplines. Je hoeft hierbij niet over een specifieke technische vooropleiding te beschikken.

Als leraar techniek begeleid je leerlingen bij het onderzoeken van eenvoudige technische producten of het ontwerpen, maken en gebruiken van producten. Je stimuleert leerlingen ook om na te denken over de invloed van techniek op mens, natuur en maatschappij. Je bent tevens geboeid door levensecht leren: reële situaties in bedrijven, R&D-afdelingen en ontwerpbureaus worden in de klas nagebootst zodat leerlingen zich kunnen inleven in de wereld van techniek. Dit biedt de leerlingen heel wat kansen om hun talenten te ontdekken want iedereen beschikt over techniektalenten.
De leraar techniek speelt dus een grote rol in het oriënteren van leerlingen op verschillende technische domeinen, beroepen en sectoren.

Tijdens de lessen vakdidactiek maak je kennis met verschillende visies op algemeen vormend techniekonderwijs en leer je technieklessen didactisch uit te werken.

Techniek maakt deel uit van STEM. Dit staat voor Science - Technology - Engineering - Mathematics. STEM gaat om het opbouwen van wetenschappelijke, technologische en wiskundige inzichten, concepten en praktijken en het inzetten ervan om complexe vragen of een levensecht probleem op te lossen.

Veelgestelde vragen over techniek

Waar kan ik terecht met mijn diploma techniek?

Hoeveel kost de opleiding voor het onderwijsvak techniek?