Bachelor

Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs

180 studiepunten, Verkort traject mogelijk voor extra onderwijsbevoegdheid, Werken en studeren combineren mogelijk, Afstandsonderwijs mogelijk, Starten in februari mogelijk, VDAB-traject mogelijk, Campus Kattenberg

Ontvang je brochure per post of via e-mail.
Benieuwd hoe het campusleven eruitziet volgend academiejaar? Ontdek het in dit filmpje

Bewegingsrecreatie

Denk. Doe. Sport!

Het onderwijsvak bewegingsrecreatie richt zich op het ruime domein van de actieve vrijetijdsbesteding en recreatieve sportsector. Vanuit de sport- en bewegingswereld is er een toenemende vraag naar professionele begeleiding. Je leert sporters begeleiden en coachen, evenementen opzetten en managen, en werken in sportfederaties. Je komt dus niet voor de klas te staan, maar wordt een allround bewegingsdeskundige. De opleiding is gebaseerd op 6 pijlers, naar analogie met het werkveld:

 • Eventmanagement 
 • Recreatiesport en sporttoerisme 
 • Groepsfitness
 • Personal training 
 • Outdoor 
 • Aangepaste fysieke activiteiten

Ontvang je brochure onderwijsvak Bewegingsrecreatie per post of via e-mail.

Je leert de kneepjes van elke pijler doorheen je opleiding. In het laatste jaar kan je specialiseren in 1 van de laatste 4 pijlers.

Jouw doel is het promoten en aanbieden van een actieve bewegingscultuur om een fitte en gezonde levensstijl te bevorderen. Je krijgt een gedegen theoretische en praktische opleiding, doorspekt met veel oefening, stages en excursies. Stagemogelijkheden zijn onder meer: begeleiden van sportdagen, meewerken in sportclubs, fitnesscentra, outdoorbedrijven, reisorganisaties, personal trainer-studio’s… Iedereen loopt ook stage in een sportclub voor sporters met een beperking.

Ontdek de onderwijsvakken bewegingsrecreatie en lichamelijke opvoeding op Facebook.

Ontdek de onderwijsvakken bewegingsrecreatie en lichamelijke opvoeding op YouTube.

Geen specifieke voorkennis vereist, natuurlijk wel veel zin om te sporten

 • Faciliteiten voor topsporters mogelijk
 • Mogelijkheid om heel wat bijkomende diploma’s te behalen, zoals snowboardinitiator of fitnessinstructeur
 • Goede combinatie met LO, ook een taalvak is een interessante optie om in het buitenland aan de slag te kunnen gaan
 • Les op de gloednieuwe campus Watersportbaan

Waar kan ik terecht met mijn diploma bewegingsrecreatie?

Met je diploma kom je terecht in de recreatieve sport- en vrijetijdssector. Met andere woorden: je gaat aan de slag in alle sport- en bewegingsactiviteiten buiten het onderwijs.

De vrijetijdssector is onder te verdelen in een aantal grote categorieën:

 • De publieke sportsector: de sportdienst van je gemeente of stad
 • De non-profitsportsector: de sportclubs
 • De commerciële sportsector: de fitnesscentra, het sporttoerisme en sportevenementen

Zo word je bijvoorbeeld sportbegeleider/animator in:

 • Woon- en zorgcentra
 • Instellingen voor mensen met een beperking
 • Gevangenissen
 • De toeristische sector
 • ...

Of je wordt medewerker of freelancer bij:

 • Sportdiensten
 • Sportfederaties
 • Buitensportorganisaties
 • De fitness- en gezondheidssector
 • Farmaceutische firma’s
 • Eventorganisatoren

Bijkomende diploma's

Je hebt de mogelijkheid om bijkomende getuigschriften/diploma’s/certificaten te behalen:

 • Initiator snowboard en ski
 • Instructeur B bepaalde sporten
 • Fitnessinstructeur – discipline groepsfitness of individuele fitness
 • Klimvaardigheidsbewijs KVR 1 - 2
 • Zelfstandig canyoneer, canyoning assistant guide of zelf canyoning guide mits een extra stage. Dit is een internationaal erkend beroepsdiploma. 
 • Initiator sporten bij personen met een beperking

Hoeveel kost de opleiding voor het onderwijsvak bewegingsrecreatie?

Het is belangrijk om vooraf in te schatten hoeveel de opleiding ongeveer zal kosten. Hieronder vind je een indicatief overzicht van de kosten.

We proberen die kosten zo laag mogelijk te houden zonder de kwaliteit van de opleiding tekort te doen. 

  1ste jaar 2de jaar 3de jaar
Totale prijs boeken € 21,00 € 7,00 € 58,00
Totale prijs syllabi € 103,00 € 40,00 € 16,00
Kopiekosten € 5,00 € 5,00 € 5,00
Studiereis/excursie     € 540,00
Materialen, producten, uitrusting € 125,00    
Kledij  
TOTAAL (excl. inschrijvingsgeld) € 254,00 € 52,00 € 619,00

Een financiële drempel mag geen belemmering zijn om te kiezen voor het onderwijsvak dat jou het best ligt. Als je problemen ervaart, raden we je aan om contact op te nemen met een medewerker van de studentenvoorzieningen. In sommige situaties kan de dienst je financieel ondersteunen. Lees hier meer over studietoelagen.

Veelgestelde vragen bewegingsrecreatie

Heb ik specifieke voorkennis nodig?

Neen, voor geen enkel opleidingsonderdeel. We vragen een sportieve en creatieve ingesteldheid, de wil om te leren en individueel bij te werken waar nodig. Ervaring hebben in een aantal sportdisciplines, is een belangrijk pluspunt.

Ook theoretische voorkennis is niet nodig. Als student krijg je vakdidactiek en een theoretische opleiding in bewegingswetenschappen, beleid en organisatie, fitness en gezondheid, natuursporten, sport en toerisme, aangepaste sport- en bewegingsactiviteiten voor senioren, kansarmen, sporters met een beperking …

Halfweg het 1ste semester van het 1ste jaar krijg je een proefexamen van de verschillende theorievakken zodat je tijdig eventuele tekorten kan bijwerken.

Waar gaan de lessen door?

De theorielessen gaan voor het grootste deel door op de campus Kattenberg. De sportlessen en de verwante theorievakken worden op onze eigen en gloednieuwe sportinfrastructuur 'campus Watersportbaan' gegeven. De campus is vlot bereikbaar per fiets, auto en openbaar vervoer. Zo verplaats je je met de fiets op minder dan een kwartiertje van de ene naar de andere locatie.

Is de combinatie van bewegingsrecreatie met lichamelijke opvoeding een goed idee?

De combinatie bewegingsrecreatie met lichamelijke opvoeding geeft je de kans om continu met sport- en bewegingsactiviteiten bezig te zijn. Dat kan als leraar in een schoolomgeving, van kleuters tot 18-jarigen, maar ook als sportbegeleider in de recreatieve sport- en vrijetijdssector.

Kan ik bewegingsrecreatie ook combineren met een ander onderwijsvak?

Als je een ander vak dan lichamelijke opvoeding combineert met bewegingsrecreatie, creëer je de kans om als leraar in het secundair onderwijs je kennis over dat andere vak door te geven aan jongeren.

Is vooral bewegingsrecreatie het uitgangspunt, dan kan je je andere vak kiezen in functie van de opleiding bewegingsrecreatie. Bijvoorbeeld: als je in het buitenland een organisatie wil opstarten rond natuurgebonden sporten, dan kan de combinatie met een taalvak een goede keuze zijn.

Welke stage ga ik lopen?

Het leiden en begeleiden van groepen behoort tot het onderdeel stage. We brengen je die vaardigheden stapsgewijs bij. Je begeleidt bijvoorbeeld interne en externe sportevenementen in en rond Gent.

In het 2de jaar loop je stage in een recreatieve sportclub naar keuze, een fitnesscentrum en een sportclub voor sporters met een beperking.

In het 3de jaar ga je aan de slag in de sector van je gekozen specialisatie. Mogelijke stageplaatsen zijn outdoorbedrijven, sportdiensten, sportfederaties, reisorganisaties, personal trainer-studio's ... Ook een buitenlandse stage is mogelijk.

Deze stage is vaak al de ideale aanzet voor je latere carrière.

Welke faciliteiten krijg ik als topsporter?

De eventuele faciliteiten worden in eerste instantie besproken met de coach die aan elke topsporter wordt toegekend. We hebben ook een topsportcurriculum waarbij je de opleiding en topsport optimaal kan combineren.

In welk ander onderwijsvak wil jij uitblinken?

Als leraar secundair onderwijs moet je expert zijn in minstens twee domeinen. Daarom kies je tijdens je opleiding 2 onderwijsvakken.
Ontdek hier welke vakken je kan combineren met bewegingsrecreatie: 

Bekijk de tabel met de mogelijke combinaties.

Word jij student aan Arteveldehogeschool?

Ben jij geïnteresseerd in een specifieke opleiding of meerdere opleidingen aan onze hogeschool? Of wil je graag op de hoogte blijven van infodagen, workshops en andere activiteiten die je helpen bij je studiekeuze?

Hou mij op de hoogte

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?

Ik wil graag geïnformeerd worden