Bachelor

Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs

180 studiepunten, Verkort traject mogelijk voor extra onderwijsbevoegdheid, Werken en studeren combineren mogelijk, Afstandsonderwijs mogelijk, Starten in februari mogelijk, VDAB-traject mogelijk, Campus Kattenberg

Ontvang je brochure per post of via e-mail.
Benieuwd hoe het campusleven eruitziet volgend academiejaar? Ontdek het in dit filmpje

Biologie

Ben jij gefascineerd door alles wat leeft? Wil jij leerlingen meenemen op een ontdekkingsreis doorheen natuur en milieu? Houd je van onderzoeken en labowerk? In interactieve lessen bestudeer je alle aspecten van de levende natuur en leer je ook hoe je die inhouden boeiend overbrengt aan jongeren. Je past de theorie toe via praktische oefeningen en ontdekt veldtechnieken tijdens excursies.

Naast biologie krijg je ook een stuk fysica en chemie, want je zal ook natuurwetenschappen mogen geven. Onderzoekscompetenties, gezondheid, veiligheid en milieuzorg komen aan bod. Kortom: een gevarieerde opleiding die van jou een all-round leraar en bioloog/natuurwetenschappen maakt.

Voorkennis vereist: Wie in het secundair onderwijs elk jaar het vak natuurwetenschappen of biologie heeft gehad, heeft voldoende voorkennis.

  • Wie voor biologie kiest, mag ook natuurwetenschappen geven
  • STEM-vak
  • Ook ideaal diploma om te werken als educatief medewerker in natuureducatieve centra en musea, dierenparken …

VEELGESTELDE VRAGEN:
 

Ik heb al een labojas en/of dissectieset uit een vorige opleiding. Mag ik die blijven gebruiken?

Dat kan. De labojas moet lange mouwen hebben en is bij voorkeur wit. De dissectieset moet deze materialen bevatten: een scalpelhouder met gepaste mesjes, een pincet, een schaartje met fijne punten, een grotere stevige schaar met bij voorkeur een botte en fijne punt, een naald op houder en een sondeerstaafje.

Mag ik tweedehandsboeken en-syllabi gebruiken?

Tweedehandsboeken mag je gebruiken als je de juiste edities hebt. Kijk dus de referenties van boeken na op de lijst met aan te kopen studiemateriaal. Van syllabi koop je best een nieuw exemplaar. Die worden namelijk jaarlijks of na ieder semester bijgewerkt.

Waar kan ik tweedehandsboeken kopen?

Op de campus bevinden zich enkele plaatsen waar studenten kunnen adverteren. Daar vind je soms interessante aanbiedingen. De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) organiseert ook een tweedehandsboekenbeurs.

Waarom is de opleidingskost het hoogst in het eerste jaar?

De meeste van de boeken die je koopt bij het begin van het eerste semester, gebruik je gedurende de drie jaren van de opleiding. Ook de labojas en de dissectieset komen nog drie jaar van pas. Dat maakt dat de grootste uitgaven geconcentreerd liggen in het eerste jaar.

Hoeveel kost de opleiding voor het onderwijsvak biologie?

Het is belangrijk om vooraf in te schatten hoeveel de opleiding ongeveer zal kosten. Hieronder vind je een indicatief overzicht van de kosten.

We proberen die kosten zo laag mogelijk te houden zonder de kwaliteit van de opleiding tekort te doen. 

  1ste jaar 2de jaar 3de jaar
Totale prijs boeken € 122,00 € 85,00 € 0,00
Totale prijs syllabi € 65,00 € 42,00 € 13,00
Kopiekosten € 5,00 € 5,00 € 5,00
Materialen, producten, uitrusting (**) € 65,00 € 10,00 € 10,00
Kledij      
TOTAAL (excl. inschrijvingsgeld) € 257,00 € 142,00 € 28,00

Een financiële drempel mag geen belemmering zijn om te kiezen voor het onderwijsvak dat jou het best ligt. Als je problemen ervaart, raden we je aan om contact op te nemen met een medewerker van de studentenvoorzieningen. In sommige situaties kan de dienst je financieel ondersteunen. Lees hier meer over studietoelagen.

Waar kan ik aan de slag met mijn diploma biologie?

Je hebt lesbevoegdheid als:

  • Lesgever biologie in de 2de graad aso, tso, kso, bso
  • Lesgever natuurwetenschappen in de 1ste  graad van de A- en B- stroom
  • Lesgever natuurwetenschappen in de 2de graad tso, kso, bso
  • Lesgever natuurwetenschappen in de 3de graad bso

Perspectieven buiten het onderwijs:

  • Educatief medewerker in natuur- en educatieve centra, musea rond natuurwetenschappen, natuurparken ...

In welk ander onderwijsvak wil jij uitblinken?

Als leraar secundair onderwijs moet je expert zijn in minstens twee domeinen. Daarom kies je tijdens je opleiding 2 onderwijsvakken.
Ontdek hier welke vakken je kan combineren met biologie: 

Bekijk de tabel met de mogelijke combinaties.

Word jij student aan Arteveldehogeschool?

Ben jij geïnteresseerd in een specifieke opleiding of meerdere opleidingen aan onze hogeschool? Of wil je graag op de hoogte blijven van infodagen, workshops en andere activiteiten die je helpen bij je studiekeuze?

Hou mij op de hoogte

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?

Ik wil graag geïnformeerd worden