“Élk vak uit mijn opleiding is toepasbaar in mijn job”

GENT – In een door een kleine inrit van de drukke Burggravenlaan afgescheiden gebouwtje, is hooox gevestigd, de Belgische marktleider in vastgoedcommunicatie. Aan de deur word ik vrolijk onthaald door Lisa Nevejans, oud-student grafische en digitale media van de afstudeerrichting CMO Photo Design. Met een koffietje voorgeschoteld, vraag ik haar hoe ze bij hooox terechtkwam.

“Ik ben hier blijven plakken na mijn stage. Die verliep eigenlijk heel vlot. Het team en de collega’s liggen mij namelijk heel goed en wanneer ze mij deze job aanboden, moest ik daar geen twee keer over nadenken.”

Wat houdt jouw job juist in?

“Mijn werk bestaat voor het grootste deel uit grafische vormgeving, daar komt echter ook een portie content management bij. Dat omvat onder andere het onderhouden van social media voor verschillende klanten, de opstart van advertenties op Facebook en het updaten van de LinkedIn pagina. Voorafgaand aan grafische en digitale media heb ik marketing gestudeerd, dus dit vormt een perfecte combinatie.

Je wordt bij hooox heel sterk aangemoedigd om opleidingen te volgen of om jezelf te ontwikkelen. Zelfs al heeft die persoonlijke interesse niet meteen met het werk te maken, dan kan het toch zijn dat die hier alsnog toegepast wordt. Zo is er onder de medewerkers een muzikant en zijn muziek wordt vaak gebruikt om filmpjes te ondersteunen. Ikzelf heb het keuzetraject Photo Design gevolgd aan de Arteveldehogeschool en nu kan ik af en toe met mijn camera op pad voor een project van ons in de buurt. Dit toont aan dat we ons ei kwijt kunnen in ons werk.”

Hoe ziet jouw dag er uit?

“Mijn werkdag ziet er bijna elke dag anders uit. Meestal begin ik om negen uur en stop ik iets over zes. We werken hier heel projectmatig en elke woensdag houden we scrummeeting, waarbij we elk project overlopen en opvolgen wie waarmee bezig is.

Dan starten we de planning op. Dat begint met het ontwerp van een logo en een huisstijl en de zoektocht naar een naam en een baseline. Vervolgens komt het ontwerp van de brochures en de websites aan de beurt. Daar komt soms een stukje fotografie bij kijken,  dat moet dan geïntegreerd worden. Uiteindelijk neem ik contact op met drukkers om prijzen op te vragen.

Daarnaast neem ik dus ook de content management voor mijn rekening. Je ziet dat mijn werkdag heel gevarieerd is (lacht).”

Gebruik jij een tool om jezelf georganiseerd te krijgen?

“Neen, ik niet, maar er zijn wel wat collega’s die zeer planmatig te werk gaan. Ik hou er eerder van om wat afwisseling te hebben en niet voortdurend met hetzelfde bezig te moeten zijn. Hier geldt vooral de regel: je plant alles in naar je eigen goesting, zolang je de deadlines maar haalt. Deadlines zijn heilig!”

Sta jij hier als enige in voor de grafische vormgeving?

“Ik heb nog een grafische collega en daarnaast is er nog onze teammanager om alles in goede banen te leiden. Zij heeft ook al meer ervaring dan wij, dus wij koppelen heel vaak terug naar haar. Om de klant tevreden te stellen, moet je zoeken naar de balans tussen je eigen stijl en wat de klant goed vindt. Daarbij is de mening van iemand anders wel handig.”

Wat heb jij zelf meegenomen uit jouw opleiding naar je job?

“Het technische aspect komt in de opleiding sterk aan bod, wat zeker een meerwaarde is. Ik ben in staat om te overleggen met de drukker en ik weet hoe het volledige proces in elkaar zit.

Wat mij vooral opvalt is dat élk vak dat ik tijdens de opleiding kreeg, zijn toepassing heeft! Ik herinner mij nog dat we het vak ‘ordermanagement’ hadden en niemand begreep waarom we dat nu in godsnaam allemaal moesten berekenen. Maar kijk, nu zit ik vaak zelf papiertjes te vouwen als we eens iets speciaals willen (In het vak ordermanagement leer je onder andere vellen omvouwen tot katernen, nvdr) .

Ook het feit dat ik webdesign heb gekregen tijdens mijn opleiding, helpt wel om te weten waar ik bij een ontwerp rekening moet mee houden om het de developer niet nodeloos moeilijk te maken.”

Waar zie jij jezelf binnen tien jaar?

“Toen ik afstudeerde, had ik het idee om snelsnel een bijberoep grafische vormgeving (al dan niet met fotografie) op te starten, maar ik kon dan meteen hier aan de slag en ik zit hier goed. Ik heb onlangs een huis gekocht, dus nu mag het wel eventjes wat rustiger aan (lacht).

Maar binnen 10 jaar, moeilijke vraag. Ik weet niet of ik hier nog zal zitten, ik weet ook niet of ik nog met grafische vormgeving zal bezig zijn, het kan evengoed een compleet andere kant uitgaan.

Het idee speelt al lang om met mijn broer een webshop op te starten. Maar wat we dan juist willen verkopen, dat is helemaal nog niet duidelijk , we zoeken het ultieme idee om er uit te springen. Dus het zou wel fijn zijn dat we daar binnen tien jaar toch op zijn minst al een aanzet toe hebben.”

Wat wil jij meegeven aan studenten die hier willen komen studeren?

“Volg je hart. Als het jou interesseert en het is jouw passie om creatief bezig te zijn, dan moet je ervoor gaan. Je moet er wel hard voor willen werken, want het blijft een stevige opleiding.

Geniet ook van je opleiding. Het valt mij op hoe groot het verschil is tussen je studententijd en je werk. Zeker toen ik net begon te werken, was ik soms mentaal echt doodop toen ik thuiskwam. Op sommige momenten ligt de werkdruk echt zoveel hoger dan tijdens je studies. In je opleiding krijg je ook zoveel originele en uiteenlopende opdrachten, zodat de verscheidenheid zeer hoog ligt. Wanneer je een bepaalde keuze maakt voor je werk, dan lijken de opdrachten soms wat op elkaar. Geniet dus van het aanbod dat je krijgt en hou je ogen goed open!”