Internationale ervaringen

De opleiding Bachelor in de grafische en digitale media wil elke student voorbereiden op een beroepspraktijk waarin omgaan met internationale en interculturele contexten zeer belangrijk is. Vandaar dat de opleiding al jarenlang traditie en ervaring heeft in het uitwisselen van studenten met partnerinstituten in Europa en wereldwijd.

Studie en stage gebeuren in samenwerking met partnerinstellingen in het kader van een samenwerkingsovereenkomst. De keuze van de partners binnen en buiten Europa gebeurt op basis van kwaliteitsgaranties betreffende de inhoud van de studie of stage, opvang en begeleiding van de student ter plaatse.

De stage en studie in het buitenland worden ondersteund door het Erasmus+ EU-programma waardoor een deel van de kosten gesubsidieerd wordt.

Studeren in het buitenland

We reizen om te leren. Met die waarheid in het achterhoofd biedt de opleiding iedere student de kans zijn horizon te verruimen. Studentenmobiliteit dragen wij hoog in het vaandel.

Tijdens een deel van het vijfde of zesde semester van de opleiding maken studenten kennis met de grafische en digitale media over de lands- en culturele grenzen heen. Hetzij door een internationaal stageproject in het binnenland, hetzij door deelname aan Intensieve Programma’s of door een studiereis in Europees perspectief.

De bestemmingen voor buitenlandse studie hangen af van de afspraken die de opleiding heeft gemaakt met andere instellingen in het buitenland. Met 24 partnerhogescholen en -universiteiten - verspreid over 19 landen - die een gelijkaardige opleiding als de onze aanbieden, hebben wij een bilateraal akkoord afgesloten over het aantal inkomende en uitgaande studenten (en docenten) alsook over de duur van de mobiliteit.

Je kan een deel van jouw studie opnemen in één van onze buurlanden: in Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk, Zuid- of Oost-Europa. Ga je liever wat verder? Dan lonken wellicht Rusland of Canada.

Stages in het buitenland

Meer en meer studenten kiezen ervoor om tijdens het laatste semester van hun opleiding een buitenlandse stage op te nemen. Die neemt dan 8, 14 of 20 weken in beslag. Op de Praagse, Madrileense, Amsterdamse, Berlijnse, Canadese, ... werkvloer zijn onze studenten graag geziene collega’s.

Toch is een ervaring in het buitenland niet de enige mogelijkheid om de nodige competenties te verwerven. De internationale dimensie zit in het opleidingsprogramma ingebakken door onder meer de organisatie van opleidingsonderdelen die specifieke achtergrond en kennis geven over de internationale en interculturele context.

Internationalisation @ home

Verruim je horizon en kies voor een anderstalig traject aan de Arteveldehogeschool. Je kunt een aantal opleidingsonderdelen in het Engels volgen gedurende een semester. Nederlandstalige en internationale studenten zitten dan samen in een groep.

Je krijgt les van onze eigen docenten en van internationale gastdocenten. Een uitgelezen kans om je Engels bij te spijkeren, je opleidingsprogramma te verfraaien en een internationaal netwerk uit te bouwen.