Internationale ervaringen

De opleiding Bachelor in de grafische en digitale media wil elke student voorbereiden op een setting waarin omgaan met internationale en interculturele contexten zeer belangrijk is. Vandaar dat de opleiding reeds jarenlang ervaring heeft in het uitwisselen van studenten met partnerinstituten in Europa en wereldwijd.

Studie en stage gebeuren in samenwerking met partnerinstellingen in het kader van een samenwerkingsovereenkomst. De keuze van de partners binnen en buiten Europa gebeurt op basis van kwaliteitsgaranties betreffende de inhoud van de studie of stage, opvang en begeleiding van de student ter plaatse.

De stage en studie in het buitenland worden ondersteund door het Erasmus+ EU-programma waardoor een deel van de kosten gesubsidieerd wordt.

Studeren in het buitenland

We reizen om te leren. Met deze waarheid in het achterhoofd biedt de opleiding iedere student de kans zijn/haar horizon te verruimen. Studentenmobiliteit dragen wij hoog in het vaandel.

Tijdens een deel van het vijfde of zesde semester van de opleiding maken studenten kennis met de grafische en digitale media over de lands- en culturele grenzen heen. Hetzij door deelname aan Intensieve Programma’s of door een studiereis in Europees perspectief.

De bestemmingen voor een buitenlandse studie hangen af van de afspraken die de opleiding heeft gemaakt met andere instellingen in het buitenland. Met 24 partnerhogescholen en -universiteiten - verspreid over 19 landen - die een gelijkaardige opleiding als de onze aanbieden, hebben wij een bilateraal akkoord afgesloten over het aantal inkomende en uitgaande studenten (en docenten) alsook over de duur van de mobiliteit.

Je kan een deel van jouw studie opnemen in: in Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk, Zuid- of Oost-Europa. Ga je liever wat verder? Dan lonken Rusland of Canada wellicht.

Stages in het buitenland

Meer en meer studenten kiezen ervoor om tijdens het laatste semester van hun opleiding een buitenlandse stage op te nemen. Deze neemt 8, 14 of 20 weken in beslag. Op de Praagse, Madrileense, Amsterdamse, Berlijnse, Canadese, ... werkvloer zijn onze studenten graag geziene collega’s.

Toch is een ervaring in het buitenland niet de enige mogelijkheid om de nodige competenties te verwerven. De internationale dimensie zit in het opleidingsprogramma ingebakken door de organisatie van opleidingsonderdelen, die specifieke achtergrond en kennis geven over de internationale en interculturele context.

Internationalisation @ home

Verruim je horizon en kies voor een anderstalig traject aan de Arteveldehogeschool. Je kunt een aantal opleidingsonderdelen in het Engels volgen gedurende een semester. Nederlandstalige en internationale studenten zitten dan samen in een groep.

Je krijgt les van onze eigen docenten en van internationale gastdocenten. Een uitgelezen kans om je Engels bij te spijkeren, je opleidingsprogramma te verfraaien en een internationaal netwerk uit te bouwen.

Internationale projecten: Erasmus+ Photo project

20 CMO-studenten kregen gedurende een periode van 2 jaar de mogelijkheid om met buitenlandse studenten hun foto skills aan te scherpen en hun creativiteit op gebied van fotografie te exploreren o.l.v. buitenlandse docenten. 

Het project Erasmus+ Photo project werd eind 2017 geboren in Gent samen met vier partnerinstellingen uit Nederland, Estland, Letland en Slovakije. Studenten CMO Photo Design hadden de kans deel te nemen aan de eerste workshop in Gent en ook aan de tweede workshop in Slovakije (april 2018). Daarna volgden een workshop in Nederland (oktober 2018), in Letland (maart 2019) en de laatste in Estland (april 2019). Telkens kreeg een andere groep studenten de kans om hiervoor de kandideren via een eigen portfolio en bijhorende motivatiebrief.

Naast de workshops, werd er ook nog een Studybook en een Virtual Learning Environment (VLE) ontwikkeld. Het ‘studybook’ bevat een twintigtal workshops die docenten fotografie kunnen inspireren om zowel de techniek als creativiteit van studenten te bevorderen. Je kunt de pdf-versie van het’ studybook’ downloaden op de website van het project: https://erasmusphoto.org/.

Meer info over het project, de partners en het ontwikkeld materiaal is te vinden op https://erasmusphoto.org/.