"Lifelong learning is een absolute must!"

Evelien Rutsaert
MELLE - Evelien Rutsaert is docent aan onze opleiding Grafische en digitale media en brengt onze studenten alle knepen van het webdesign-vak bij. Daarnaast heeft ze in bijberoep haar eigen bedrijfje Thrive dat zich bezighoudt met webdesign en online marketingtoepassingen. Ze studeerde in 2011 af in de afstudeerrichting multimediaproductie proDEV, nu omgedoopt tot new media development.

Welke stappen heb jij doorlopen om te staan waar je nu staat?

In mijn laatste jaar was ik op Erasmus en ik kreeg plots bericht van een bedrijf dat mijn contactgegevens had gekregen via Arteveldehogeschool met de vraag of ik voor hen wou beginnen te werken. Toen ik terug in België was, ben ik eens gaan luisteren naar de jobinhoud. OINK! Was toen een klein bedrijfje, dat nog maar 3 jaar bestond. Ik zou daar instaan voor de online development, dus de technische kant, geen design. De jobinhoud was heel gevarieerd, die ging van filmpjes maken tot websites ontwerpen.

Tijdens de periode dat ik daar werkte ben ik zelfstandige in bijberoep geworden. Omdat websites ontwerpen niet de core business was van OINK!, miste ik dat wel een beetje in mijn job, vandaar dat dit een logische stap was.

Na 2,5 was het tijd voor iets nieuws, heb ik een oud-student van Grafische en digitale media opgeleid voor mijn job en ben ik opnieuw gaan reizen. Tijdens het reizen rijpte het plan om lerarenopleiding te gaan volgen. Ik heb dat gedaan en meteen daarna kon ik in het beletteringsbedrijf van mijn schoonouders terecht. Ik heb daar een nieuw online registratiesysteem geïntegreerd waar ze nu nog steeds mee werken. Tegelijk kon ik aan de slag in het avondonderwijs. Op de lange duur werd die combinatie echter een beetje teveel van het goeie, dus heb ik de keuze moeten maken om het beletteringsbedrijf achter mij te laten. Nu geef ik enkel nog les, inmiddels aan de Arteveldehogeschool, en ben ik zelfstandig in bijberoep.

Zou je graag ooit volledig zelfstandig willen zijn?

Ik denk het niet, ik vind collega’s wel heel belangrijk. Nu is dat tof dat ik voor mijn eigen bedrijf met mijn hond op mijn schoot kan werken, maar tegelijk heb ik dat menselijk contact wel nodig in mijn hoofdberoep. Het geeft ook een financiële zekerheid. Daardoor moet ik in mijn bijberoep ook geen dingen doen die ik niet graag doe.

Zoals het nu is, is het eigenlijk zeer goed. Het lesgeven als hoofdberoep en mijn eigen bedrijfje in bijberoep. Ik heb wat moeten zoeken en mijn eigen grenzen aftasten, maar ik heb mijn evenwicht nu wel gevonden en dat is echt leuk!

Hoe het leven er als docent uitziet, daar kunnen we ons wel een voorstelling van maken. Maar hoe ziet jouw werkdag eruit als je voor Thrive achter jouw computer duikt?

Wanneer ik voor mezelf werk, dan sta ik even vroeg op als wanneer ik op school moet zijn. Ik heb een projectmanagement tool en daarin staat wat ik nog allemaal moet doen. Om mijn mails te ordenen heb ik een eigen methode op poten gezet, zodat ik altijd goed weet waar ik mee bezig ben en wat er nog gedaan moet worden. Zo begin ik goed geordend aan mijn dag.

Wanneer het werk voor mijn klanten erop zit, dan begin ik te prutsen met nieuwe technologieën. Het is namelijk onontbeerlijk dat je volledig mee bent met de nieuwste ontwikkelingen in deze zo snel veranderende sector.

Is dat een tip die je kandidaat-studenten zou meegeven?

Absoluut, het is superbelangrijk dat je blíjft leren na het afstuderen, lifelong learning. Tijdens je studies MMP ProDev heb je van alles geproefd en van alles een goeie aanzet gekregen, maar je bent nog niet helemaal verdiept in de materie. Je bent heel breed inzetbaar op de arbeidsmarkt, maar het is aan jou om een keuze te maken welke richting je wil inslaan. Eens je zover bent, moet je jezelf gaan finetunen in die materie, enkel zo zal je je plek behouden op de arbeidsmarkt. Ook ik moet me voortdurend bijscholen om up-to-date te blijven.

Voor je aan deze opleiding wil beginnen, moet je jezelf wel een beetje kennen. Heb je geen enkel inzicht in wiskunde of ben je echt niet goed in logisch redeneren, dan zal je het zeer lastig krijgen. Webdesign moet je zién! In het begin is er een fase waarin het lijkt dat je door het bos de bomen niet meer ziet, maar als je doorzet, komt sowieso het moment waarop je plots alle losse eindjes met elkaar kunt verbinden en dan wordt het pas écht plezant (lacht)!