Bachelor

Grafische en Digitale Media

180 studiepunten, Verkort traject mogelijk voor bepaalde richtingen, Starten in februari mogelijk, Campus Mariakerke

Benieuwd hoe het campusleven eruitziet dit academiejaar? Ontdek het in dit filmpje

Praktische info en veel gestelde vragen

Het coronavirus is nog steeds aanwezig en dus blijft waakzaamheid geboden. Je vindt hier alle informatie over onze maatregelen in code rood.

Waar volg je les?

De opleiding Grafische en Digitale Media volg je op de campus Mariakerke. De thuisbasis van al wie zich op Arteveldehogeschool wenst te verdiepen in de geheimen van de grafische en digitale media. Op deze campus vind je multimedialabs, studio’s voor multicam en streaming, een schetsterras, een fotostudio, een geluidsstudio en een print & sign lab. 

Meer over de campus Mariakerke

De campus is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Van de campus tot … 
* Station Gent-Sint-Pieters: 15 minuten (snelbus) 
* De Zuid (W. Wilsonplein): 19 minuten (snelbus) 

Voor meer info over de busverbinding klik hier.

De campus is ook gelegen vlakbij het Kruispunt R4 (ring) en N9 Gent-Eeklo. 

Op de campus is ook een ruime parkeergelegenheid en een ruime, overdekte fietsstalling. 

Ontdek campus Mariakerke in deze video

Welke laptop heb ik nodig?

Wie voor de opleiding Grafische en digitale media kiest, heeft gegarandeerd een laptop nodig. Je bepaalt volledig zelf of je voorkeur uitgaat naar een Mac of een pc. Op de campus zijn beide besturingssystemen alvast voorzien.

We raden ook aan om een netwerkkabel aan te kopen van 2 meter type CAT6. Voor pc-gebruikers komt een tweede batterij ook van pas.

Je dient ook voorzien te zijn van:

  • Voor Mac: ethernet (RJ45) adapter, afhankelijk van de beschikbare poorten op je laptop:
    • USB naar gigabit ethernetadapter;
    • Thunderbolt naar gigabit ethernetadapter;
    • USB-C (thunderbolt 3) naar gigabit ethernetadapter.
  • Voor pc: ethernetoutlet (RJ45) of ethernetadapter.

Naast de pc’s en Macs in de computerklassen kunnen studenten ook altijd de vaste computers in de mediatheek gebruiken. Die is elke werkdag open tot 17u00, behalve op vrijdag. Dan sluiten de deuren al om 15u30.

Als student aan de Arteveldehogeschool kan je een kwalitatieve laptop kopen tegen een gunstige prijs. Het aanbod is volledig vrijblijvend, je mag uiteraard ook elders een laptop aankopen.

Aan welke eisen moet de laptop voldoen?

Minimumconfiguratie:

•     i5 processor (9de of 10de generatie) of evenwaardig alternatief (AMD of Apple M1 chip)
•     8GB RAM
•     2GB grafisch geheugen
•     512GB SSD-schijf
•     Wifi 802.11 a/g/n


Aanbevolen configuratie
·         i7 (8ste/9de generatie) processor  of evenwaardig alternatief van AMD
·         8 GB RAM
·         2 GB grafisch geheugen
·         512 GB SSD-schijf
·         Wifi 802.11 a/g/n

Welke software heb ik nodig?

We verwachten van onze studenten ook dat ze met legale software werken:

  • Eenmaal ingeschreven als student krijg je toegang tot de Office 365-omgeving. Via die omgeving kan je gratis Microsoft Office Pro (voor Windows en iOS) downloaden.
  • Adobe Creative Cloud (o.a. Photoshop, Indesign, Illustrator ...) via aanbod van Academic Shop – 75 euro inclusief BTW per jaar.

Indien je recht hebt op studiefinanciering, kan je hier een aanvraagformulier terugvinden ter ondersteuning bij je aankoop van duurzaam studiemateriaal.

Hoelang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 3 jaar.

Wat is een studiepunt? 

Een studiepunt weerspiegelt het relatieve gewicht van een vak binnen een opleiding. Per studiepunt mag je rekenen op 25 à 30 uur ‘werk’: lessen bijwonen, taken maken, studeren … Een standaard academiejaar bestaat uit 60 studiepunten; een bacheloropleiding uit 180 studiepunten.

Hoeveel kost de opleiding? 

Een voltijdse inschrijving kost € 947,20. Beursstudenten betalen € 111,90. Voor het studiemateriaal reken je het best op ongeveer € 300 voor het eerste jaar. De volgende twee jaar is dat telkens zo'n € 100, aangevuld met printkosten. Denk ook aan de aankoop van een geschikte laptop (ongeveer € 1.200) en een camera (als je Photo Design of Audiovisual Design volgt). De prijs van buiten­landse studiereizen, stage of uitwisselings­programma hangt af van jouw keuzes. Alle bedragen zijn onder voorbehoud.

Hoe ziet mijn lessenrooster eruit? 

Gemiddeld 23 uur per week. Daarnaast kruipt er ook nog behoorlijk wat tijd in voorbereidingen, taken en studeren. Alles samen investeer je wekelijks ongeveer 40 uur in je bacheloropleiding International Graphic and Digital Media. De lessen vinden zoveel mogelijk plaats tussen 8u45 en 16u45.

Hoe ziet het academiejaar eruit? 

Het academiejaar start op 20 september 2021. Er zijn twee semesters (september – januari en februari – juni) en drie examen­periodes (januari, juni en augustus – sep­tember). Tussen de twee semesters zit een week vakantie (7 tot 11 februari 2022).

Hoe groot zijn de groepen? 

Hoorcolleges volg je met ongeveer 70 medestudenten, maar voor praktijkvakken zit je in kleinere groepen van 18 tot 35 personen. Zo kunnen we de onderlinge samenwerking optimaal stimuleren.

Hieronder vind je een overzicht van enkele weetjes met betrekking tot de opleiding en een voorbeelduurrooster. 

Downloaden

Word jij student aan Arteveldehogeschool?

Ben jij geïnteresseerd in een specifieke opleiding of meerdere opleidingen aan onze hogeschool? Of wil je graag op de hoogte blijven van infodagen, workshops en andere activiteiten die je helpen bij je studiekeuze?

Hou mij op de hoogte

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?

Ik wil graag geïnformeerd worden