"Mijn Erasmusavontuur was een ongelooflijke eyeopener"

"Ik wilde altijd al in het buitenland studeren. Het is een drang om te ontdekken en bij te leren. In het middelbaar wou ik naar de VS, maar die droom viel in het water wegens te duur. In mijn derde jaar Journalistiek kreeg ik dankzij het Erasmusprogramma een nieuwe kans. Ik trok vijf maanden naar de Yasar University in Izmir, Turkije. De opleiding was er heel filmgericht en ik kreeg vakken als documentaire, fotografie en mise- en-scène. Onze moderne campus leek wel een wellnesscentrum: er waren fonteintjes, palmbomen, een fitness, filmzaal en zelfs rooftop bar. Na enkele introductiedagen begon het echte werk."

"Voor de mise-en-scène moest ik ‘Wachten op Godot’ van Samuel Beckett visualiseren met een decor en kostuums. De twist was dat we een stijl moesten loten, en ik kwam uit bij sciencefiction. Voor documentaire draaide ik dan weer een korte docufilm in een tapijtenfabriek. Ik slaagde voor alle examens, zowel praktisch als schriftelijk."

"Time flies when you’re having fun, en dat gold zeker in Izmir. Ik vierde er mijn verjaardag, Kerstmis en Nieuwjaar. De ervaring heeft mijn leven veranderd: ik heb echte vrienden gemaakt, mezelf beter leren kennen en de nieuwe plaatsen en culturen niet alleen ontdekt, maar er echt deel van uitgemaakt."

Sarah Hugo
Oud-studente journalistiek