Praktijkervaring tijdens de opleiding

Praktijk

De journalist die met een cameraman of fotograaf ter plekke gaat om verslag uit te brengen: het wordt steeds meer een uitzondering. In werkelijkheid trekt hij er alleen op uit, gewapend met microfoon en camera. Dat vertaalt zich in onze opleiding. Praktijk sijpelt vanaf de eerste dag de opleiding binnen.

Een kort overzicht:

  • Je leert vanaf het eerste jaar fotograferen en filmen met een digitale camera, schudt op je laptop teksten uit je mouw en goochelt met audio in moderne praktijklokalen en opnamestudio’s. (Meer info over het nodige materiaal vind je op deze pagina)
  • We hebben regelmatig boeiende journalisten en inspirerende figuren uit het brede werkveld te gast om je op sleeptouw te nemen. VRT-journalist Björn Soenens, Jozefien Dalemans (Charlie Magazine), tv-figuur Otto-Jan Ham (De Ideale Wereld), strafpleiter Walter Van Steenbrugge, schrijver Christophe Vekeman, Pol Deltour (nationaal secretaris VVJ) … ze kwamen hier allemaal over de vloer. En dan hebben we het nog niet gehad over de talloze sprekers die op bezoek komen tijdens de Creatieve week.
  • In het vak SelfLAB online moedigen we je aan om de deuren van de campus open te gooien en een (online) portfolio samen te stellen, bijvoorbeeld door bij studentenradio Urgent.fm aan de slag te gaan of concerten te recenseren voor een krant of website.
  • We zetten volledig in op de digitale journalist en daar hoort natuurlijk een website bij. Voetweg66 is het online platform waar onze studenten hun reportages, achtergrondverhalen en artikels kwijt kunnen die ze gemaakt hebben voor praktijkvakken.
  • Studenteninitiatief Tank zoekt regelmatig vlotte pennen om creatieve artikels te schrijven en memorabele verhalen te vertellen.
  • Scoop is een begrip binnen de journalistieke wereld. Elke editie van dit door onze studenten neergepende blad wordt geprezen voor de unieke kijk op de wereld van media en journalistiek.
  • Nog meer praktijkvoorbeelden vind je op onze Facebookpagina en Twitterprofiel.

Stage en bachelorproef

In het derde jaar loop je tien weken stage bij een (media-)bedrijf naar keuze, de ideale manier om je sprong naar het werkveld voor te bereiden.

Daarnaast werk je in team aan een crossmediale bachelorproef waarbij je, in samenwerking met het werkveld, je tanden zet in een journalistieke opdracht.