Eerste jaar: ontdekking

Crossmediale journalistiek

We zijn gestart met een nieuw (en voor Vlaanderen) uniek opleidingsprogramma. Centraal daarbij staat het vak Crossmediale Projecten, waarin je kennis maakt met de verschillende beroepsrollen van de journalist: researcher, tekstschrijver, nieuwsjager, in dialoog/interviewer, beeldenverteller, digital creative en creatieve ondernemende professional. Wat elke rol precies inhoudt lees je aan de rechterkant van deze pagina (indien je mobiel leest: klik hier).

Deze beroepsrollen omschrijven de verschillende vaardigheden die je als journalist/redacteur moet beheersen. Je werkt enkele weken aan een bepaalde beroepsrol, waarin je een volwaardig journalistiek product afwerkt. Dit alles in verschillende media (audio, video, tekst én online) zodat je aan het einde van het eerste jaar van elk medium geproefd hebt.

 

Studiepunten

semester 1

Studiepunten

semester 2

 Crossmediale projecten 1    
Researcher 1 2  
Tekstschrijver 1 2  
Nieuwsjager 1 2  
 Crossmediale projecten 2    
In dialoog 1   2
Beeldenverteller 1   2
 Crossmediale projecten 3    
Digital creative 1   2
Creatieve en ondernemende

professional 1
  3

Raadpleeg de ECTS-fiches voor meer informatie over elk opleidingsonderdeel.

 

Talen en internationalisering

Het ideale instrument om je boodschap over te brengen is taal. We scherpen je taalgevoel aan in het Nederlands, het Frans en het Engels. Want geef toe: een journalist die dt-fouten schrijft of gebrekkig Engels spreekt, dat lijkt nergens op.

 

Studiepunten

semester 1

Studiepunten

semester 2

 Nederlands 1 4  
 Frans 1 4  
 Engels 1   4

 

Multimedia

In Tools for online journalism leer je de tools die de crossmediale journalist nodig heeft. In de Engelstalige vakken Photography en Photojournalism fotografeer je als de beste en bewerk je jouw kiekjes in Adobe Lightroom (enkele voorbeelden van eerstejaars).

In Content management & audio/video leer je hoe je audio kan opnemen met je smartphone of dictafoon, hoe je audio monteert in Adobe Audition, hoe je video filmt met een spiegelreflexcamera of DSLR-camera, hoe je video monteert in Adobe Premiere en hoe je een artikel online plaatst met een content management systeem (CMS).

Journalistiek is meer dan teksten produceren: je boodschap moet ook visueel de aandacht trekken. In Graphic design & Storytelling tools ontdek je de kracht van vormgeving met Adobe InDesign, leer je werken met lineaire en non-lineaire verhaalstructuren en ga je tekstuele, beeldende, audiovisuele en interactieve elementen integreren tot een ‘media-rijk’ digitaal verhaal.

 

Studiepunten

semester 1

Studiepunten

semester 2

 Tools for online journalism 1    
Photography (English course) 1  
Content management

en audio/video
3  
 Tools for online journalism 2    
Photojournalism (English course)   1
Graphic design & Storytelling

tools (English course)
  3

 

Maatschappij

Vanzelfsprekend ben je als journalist natuurlijk ook een wereldburger met een brede kijk op de samenleving en het werkveld. Daar stomen we je voor klaar met een waaier aan meer theoretische vakken. Belgische historische inzichten, Sociologie, Psychologie, Medialandschap, Recht voor journalisten spijkeren je algemene kennis bij.

 

Studiepunten

semester 1

Studiepunten

semester 2

 Journalistiek en media 1    
Journalistieke werkveld 3  
Medialandschap + Bedrijfs- en overheidsmedia 4  
 Belgische historische inzichten 1 3  
 Maatschappelijke context 1: Media en samenleving   4
 Recht en bestuurlijke instellingen    
Inleiding tot het recht   3
 Bestuurlijke instellingen en middenveld   2

 

Zelfontplooiing

In SelfLAB online doe je journalistieke ervaring op en werk je jouw portfolio uit doorheen de hele opleiding. In het eerste jaar leer je radio maken in onze radiostudio en loop je een dag in de voetsporen van een professional. Daarnaast ontdek je waar jouw interesses liggen. Je kan bijvoorbeeld terecht bij studentenmagazine Tank, radiozender Urgent.fm, online platform Chase, Vlaamse jeugdwerkorganisatie Mediaraven en veel meer. De docenten coachen je in de goede richting.

Journalistiek gaat uiteraard gepaard met actualiteit. We dompelen je stap voor stap onder in het boeiende nieuwsbad van de dag. In Actualiteit 1 peilen we je kennis aan de hand van actuatesten.

 

Studiepunten

semester 1

Studiepunten

semester 2

 Professionalisering en talentontwikkeling 1    
Actualiteit 1 2 2
SelfLAB online 1 1 1

 

Ontdek in detail wat er jou in het tweede jaar te wachten staat