Wat ga je leren?

  • Je maakt sterke verhalen, in tekst (online/print), audio en video
  • Je leert researchen, interviewen en factchecken. 
  • Je algemene kennis is meer dan behoorlijk, je denkt bovendien kritisch na. 
  • Je bent een digital native die ook digital kan werken, en je snapt dat een journalist in de 21ste eeuw crossmediaal opereert. 

Wij bezorgen je een sterk multimediaal profiel, als je dat wil kan je je nog verder specialiseren in tekst, audio of video. 

Via SelfLAB online en werkplekleren moedigen we je aan om de deuren van de campus open te gooien en een (online) portfolio samen te stellen. Bijvoorbeeld door bij studentenradio Urgent.fm aan de slag te gaan of concerten te recenseren voor een krant of website. Jouw interesses en passies primeren: politiek, sport, mode, wetenschap, muziek, film …  

Theorie en praktijk  

Je duikt uitgebreid in de huidige journalistieke contexten, aangevuld met talen, deontologie, sociologie, politiek … De focus ligt wel héél stevig op de journalistieke praktijk.  

Opleiding en werkveld 

Natuurlijk wil je al tijdens je opleiding weten hoe het er in de journalistiek concreet aan toegaat. In de lessen maken we je vertrouwd met alle media. Je werkt aan crossmediale opdrachten voor externen, volgt een dag mee met een journalist en je krijgt boeiende lessen van gastsprekers. Je wordt gecoacht en gejureerd door media-experts, al dan niet als onderdeel van een mediabootcamp, liveshow of tijdens de Creatieve Week.  

Je kweekt sowieso ook de technische skills die bij de job komen kijken (denk aan kennis van Photoshop, Indesign, fotografie, video, CMS-systemen...). Dit alles zorgt ervoor dat je voldoende bagage op zak hebt, om jouw skills te gaan toepassen tijdens jouw stage bij een (media-)bedrijf. De ideale manier om je sprong naar het werkveld voor te bereiden. 

Otto-Jan Ham

Wat mij vooral aantrok in de opleiding, was het concrete. Je bent iets aan het bestuderen wat op dat moment ook gebeurt. Je krijgt voldoende ondersteuning en kan altijd bij je vakdocenten terecht.

Otto-Jan Ham (oud-student Journalistiek)

Zelfstandig leren werken 

Tijdens je traject word je intensief opgevolgd, door docenten en externe experts, zowel in face-to-facecontacten als via Canvas, de digitale leeromgeving. Naarmate je vorderingen maakt in de opleiding, leer je meer zelfsturend werken. 

Wil je meer info over elk vak van deze opleiding?

Raadpleeg de studiegids (ECTS-fiches)

In de studiegids kies je eerst de opleiding en het traject waarover je meer wil weten.
Klik 'Zoeken' en je kan snel naar de inhoud en leerdoelen van elk vak.