Haartooi

Ben je modebewust, creatief, handig, sociaal en communicatief vaardig? Heb je aandacht voor schoonheid en kapsels? En wil je die passie overbrengen aan anderen? Dan is de lerarenopleiding haartooi iets voor jou!

Onze aanpak

De lerarenopleiding secundair onderwijs met keuzevak haartooi biedt je een brede waaier aan om tijdens de driejarige opleiding te groeien in de competenties als leerkracht. Het opleidingsprogramma biedt een evenwichtige verdeling tussen theorie en praktijk, tussen algemene vorming en specialisatie.

De vaardigheden dames- en herenkappen zijn wetenschappelijk ondersteund door de leereenheden beroepsgerichte vaktechnologie, dermatologie en cosmetologie. Zo put je uit ruime basis- en achtergrondinformatie om alle haarbehandelingen meer diepgang te geven.

We bieden de leerinhoud aan tijdens praktijklessen, hoorcolleges, zoekopdrachten en zelfstudiepakketten. Bijzonder aan de opleiding zijn de oefenmomenten met klanten. We coachen je dan intensief bij het procesmatige handelen.

Tijdens de projectweken, vanaf het 2 de jaar, onderneem je een reeks activiteiten waarbij het verzamelen (onderzoek, opdrachten en ervaringen) en het verwerken van informatie (persoonlijke weergave en synthese van ervaringen) prioritair zijn ten opzichte van het gewone contactonderwijs.

Tijdens de eerste twee jaar ligt het accent op de basiskennis en -vaardigheden die een goede lesgever moet bezitten. Hier bouwen we in het derde jaar op verder door de pedagogische vaardigheden te verfijnen, ons te verdiepen in de ondernemingsvaardigheden alsook het verkennen van de nieuwste haartrends o.a. door een intensieve opleidingsweek.

Naast de didactische stages in het onderwijs volg je ook stage in een kapsalon of in een bedrijf uit de haarcosmetica-sector. Deze ervaring is een enorme meerwaarde, want als leraar secundair onderwijs sta je bekend om je goede vakkennis en je didactische en communicatieve vaardigheden, wat erg gerespecteerde capaciteiten zijn in andere sectoren.

FAQ haartooi

Moet ik een bepaalde vooropleiding gevolgd hebben?

Neen, maar het is een pluspunt als je enige basiskennis haartooi hebt. Als je nooit haartooi hebt gehad kan je via  een instapcursus ‘haartooi' in september de nodige basiskennis verwerven.

De instapcursus duurt vijf dagen en vindt plaats in september. Je leert dan de meeste basistechnieken van het kappersvak. Zoals bij ieder onderwijsvak zijn extra oefenmomenten (buiten de contacturen) noodzakelijk om de vereiste vaardigheden te verwerven.
Tip: Aan de hand van stappenplannen en filmfragmenten kan je de aangeleerde technieken zelfstandig inoefenen.

Heb ik een basiskennis chemie nodig?

Neen, maar het is een pluspunt als je enige basiskennis chemie hebt. Als je nooit chemie hebt gehad kan je via  een instapcursus ‘chemie' in september de nodige basiskennis verwerven. De instapcursus duurt 5 halve dagen en vindt plaats in september.

Wat zijn mijn slaagkansen?

Je slaagkansen zijn hoofdzakelijk afhankelijk van je inzet en motivatie. Altijd naar de les komen, is een eerste voorwaarde, en daarnaast studeer en herhaal je best geregeld.

Aangezien je een lerarenopleiding volgt, houden we ook rekening met attitudes zoals verantwoordelijkheidszin, leergierigheid en een kritische ingesteldheid.

Wat is de moeilijkheidsgraad van de vakken?

Die is afhankelijk van je mogelijkheden en studiehouding. Alle onderdelen binnen haartooi zijn evenwaardig: de wetenschappelijke vakken ondersteunen de praktijkvakken.

Welk materiaal heb ik nodig? Waar kan ik het kopen en hoeveel kost het? Kan ik de betaling spreiden?

Alle info verschijnt na je inschrijving op de digitale leeromgeving. Reken toch op 500 euro.

Uiteraard is de prijs afhankelijk van of je al dan niet een vooropleiding haarzorg gevolgd hebt. Een student uit de bso-richting haarzorg heeft bijvoorbeeld al heel wat materiaal.

Heb je duurzaam studiemateriaal nodig en zit je krap bij kas? De dienst studentenvoorzieningen (STUVO) staat voor je klaar.

Je mag steeds contact opnemen met de medewerkers van de dienst studentenvoorzieningen: Ellen Deblander of met Lien Segers.
Zij kunnen helpen en financiële ondersteuning bieden. Ze behandelen iedere vraag discreet en met veel zorg.

Waar kan ik boeken en cursussen kopen?

In de Arteveldeshop op campus Kantienberg. De boekenlijst verschijnt na je inschrijving op de digitale leeromgeving.

Moeten ik eigen oefenpersonen (modellen) meebrengen?

Ja.

In semester 1:

 • 1 model voor ‘watergolf’
 • 1 model voor ‘brushing’
 • 1 model voor ‘permanente haaromvorming’ + afwerking met ‘watergolf’ en/of ‘brushing’
 • 1 model voor het examen ‘Dameskappen 1’ (eerste examenkans)

In semester 2:

 • 1 model voor ‘massieve snit’ + afwerking met ‘watergolf’ en/of ‘brushing’
 • 1 model voor ‘gradatiesnit’ + afwerking met ‘watergolf’ en/of ‘brushing’
 • 1 model voor ‘toenemende lagensnit’+ afwerking met ‘watergolf’ en/of ‘brushing’
 • 1 model voor het examen ‘Dameskappen 2’ (eerste examenkans)

Tip: je kan altijd een student of docent van de Arteveldehogeschool aanspreken om te fungeren als je model.

Moeten de modellen betalen voor een dienst binnen dames- of herenkappen?

Ja, maar hun bijdrage is miniem en dekt de productkosten die in verhouding staat tot de geleverde dienst. Een brushing is bijvoorbeeld goedkoper dan een kleurbewerking.

Is de opleiding intensief?

Ja. We verwachten niet alleen dat je de contactmomenten bijwoont, maar ook dat je een leergierige houding aanneemt.

Dat kan je door extra productkennis en nieuwe tendensen gericht op te zoeken, opdrachten zelfstandig uit te voeren en bijscholingen te volgen zoals look- en workshops. Je moet de aangeleerde technieken ook inoefenen op zelfstandige basis.

Waar kan ik aan de slag met mijn diploma?

Lesbevoegdheid:

 • Voltijds secundair onderwijs studiegebied haarzorg, waaronder:
 1. tso bio-esthetiek/schoonheidsverzorging in de tweede graad
 2. bso haarzorg in de eerste, tweede en derde graad
 • Buso: opleiding kapper-medewerker
 • Deeltijds bso: assistent-kapper en kapper
 • In avondleergangen in het studiegebied haarzorg
 • Duaal leren
 • Syntra, CVO
 • ...

Mogelijkheden buiten het onderwijs:

 • Vertegenwoordiger in haarcosmeticaproducten
 • Technisch adviseur bij groothandels van haartooiproducten en/of -materialen
 • Technisch vormingverstrekker bij bedrijven gespecialiseerd in haartooicosmetica zoals L’Oréal, Joico, Wella en Schwarzkopf en/of trainingscentra’s
 • Kapper in loondienst, kapper-salonbeheerder in een filiaal of zelfstandig kapper-salonbeheerder
 • Vakmentor in kapsalons
 • Werknemer bij beroepsverenigingen
 • Werknemer bij TV, film, productiehuis of theaterstudio
 • ...

Met welke onderwijsvakken kan ik haartooi combineren?

bio-esthetiek, economie, Engels, Frans, geschiedenis, Nederlands, project algemene vakken, techniek

 

Hoeveel kost de opleiding voor het onderwijsvak haartooi?

Studeren in het hoger onderwijs vraagt een financiële inspanning. Naast het inschrijvings- en examengeld zijn aan de opleiding ook een aantal kosten verbonden, voor studiemateriaal, studiereizen of -producten ...

We proberen die kosten zo laag mogelijk te houden zonder de kwaliteit van de opleiding tekort te doen. De Arteveldehogeschool draagt ook zelf een steentje bij zodat de student nooit het volledige bedrag betaalt.

Het is belangrijk om vooraf in te schatten hoeveel de opleiding ongeveer kost. De bedragen in onderstaande tabel zijn gebaseerd op reële cijfers van het academiejaar 2017-2018. Kosten in verband met stageverplaatsingen en lesvoorbereidingen zijn er niet in vervat omdat ze individueel sterk kunnen verschillen.

In het secundair onderwijs wordt elke leerkracht verondersteld een agenda bij te houden die hij of zij moet kunnen voorleggen aan de inspectie. Daarom voorziet de opleiding voor alle studenten bij het begin van het academiejaar een agenda die bovendien ook een opleidingsgids is. De kostprijs hiervan bedraagt +/-3,50 euro en wordt aan de factuur van de kopiekosten toegevoegd.

  1ste jaar 2de jaar 3de jaar
Totale prijs boeken € 360,00 € 160,00  
Totale prijs syllabi € 70,00 € 60,00 € 40,00
Kopiekosten      
Studiereis/excursie     € 180,00
Materialen, producten, uitrusting € 500,00 € 140,00  
Kledij € 35,00
TOTAAL (excl. inschrijvingsgeld) € 965,00 € 360,00 € 220,00


Lees hier meer over studietoelagen.

Een financiële drempel mag geen belemmering zijn om te kiezen voor het onderwijsvak dat jou het best ligt. Als je problemen ervaart, raden we je aan om contact op te nemen met een medewerker van de studentenvoorzieningen. In sommige situaties kan de dienst je financieel ondersteunen.