Bachelor

Logopedie en Audiologie

180 studiepunten, Verkort traject mogelijk voor Audiologie, Starten in februari mogelijk voor Audiologie, Campus Kantienberg

Ontvang je brochure per post of via e-mail.
Benieuwd hoe het campusleven eruitziet volgend academiejaar? Ontdek het in dit filmpje

Wat na je opleiding?

Als logopedist kan je terecht in het ruime werkveld van de gezondheidszorg, zowel op zelfstandige basis als in dienstverband. Je werkt bijvoorbeeld in revalidatiecentra, psychologische centra of ziekenhuizen. Ook binnen de schoolmuren is er plaats voor jou, onder andere als zorgcoördinator. Daarnaast kan je aan de slag als medisch afgevaardigde of in andere sectoren als communicatieadviseur, sales manager, presentator, …

Van hoortoestellen aanpassen en evenwichtsonderzoek tot het begeleiden van slechthorende of dove personen, een audioloog heeft een gevarieerd takenpakket. Dat betekent ook dat ze in een breed werkveld aan de slag kunnen. We spreken dan onder andere over ziekenhuizen, revalidatiecentra, arbeidsgeneeskunde of de industrie.

Eén jaar na afstuderen is 99% van afgestudeerden van de Bachelor Logopedie en Audiologie aan het werk.

Ik herinner me vooral de inspirerende docenten en de vele interessante stages.

 

Riet Wille - Oud-studente Logopedie en jeugdauteur

Verder studeren

Je bacheloropleiding maakt van jou een startklare professional. Toch kiest ongeveer 44% van de studenten ervoor om verder te studeren. Via een verkort traject binnen Arteveldehogeschool kan je een tweede professionele bacheloropleiding volgen. Je kan bijvoorbeeld Audiologie na een opleiding Logopedie volgen of omgekeerd. Daarnaast bieden we een brede waaier aan mogelijkheden om je kennis verder te verdiepen met bachelor-na-bachelors, postgraduaten en bijscholingen. Dat aanbod wordt nog uitgebreider binnen de Associatie Universiteit Gent. Het samenwerkingsverband tussen UGent, Arteveldehogeschool, HoGent en Howest zorgt ervoor dat de studieprogramma’s beter op elkaar afgestemd zijn en de doorstroming vlotter verloopt. Meer informatie vind je op de Studiekiezer van de UGent. Een overzicht van de mogelijkheden in Vlaanderen kan je vinden op www.hogeronderwijsregister.be.

Getuigenissen

Benieuwd welke richting alumni uitgingen na hun Bachelor Logopedie en Audiologie? Bekijk hieronder enkele getuigenissen:

“Tijdens mijn bacheloropleiding Logopedie merkte ik dat ik erg geboeid ben door stemstoornissen. Daarom volg ik nu een postgraduaat. Na mijn opleiding kon ik meteen aan de slag gegaan als zelfstandig logopediste. Ik werk momenteel in twee groepspraktijken. Toch wou ik graag méér. Tijdens mijn bacheloropleiding ontdekte ik dat ik erg geboeid ben door stemstoornissen. Ik schreef mijn bachelorproef over dat onderwerp en volgde nadien verschillende bijscholingen om meer en meer over de stem te weten te komen. Nu volg ik het postgraduaat stem in Antwerpen. De opleiding duurt maar één jaar, maar nadien mag ik me officieel stemtherapeut noemen. Zo kan ik mijn patiënten nog beter helpen. Het liefst van al zou ik in een ziekenhuissetting aan de slag gaan als logopediste-stemtherapeute, dus mogelijk wordt dat de volgende stap.”
– Ilona Dekeukeleire, logopediste en cursiste postgraduaat stem.

“Ik wil als logopediste graag aan de slag in het buitengewoon onderwijs. Om me nog beter te specialiseren, volg ik een tweede opleiding. Tijdens mijn derde jaar heb ik stage gelopen in het buitengewoon onderwijs, bij kinderen met een emotionele en/of gedragsstoornis. Ik vond dat erg boeiend en wou me daar graag meer in verdiepen. Ik wou meer kennis en vaardigheden opdoen om beter met die kinderen te kunnen werken. Daarom volg ik nu de bacheloropleiding toegepaste psychologie via een verkort traject. Dat laat me toe om als logopediste aan de slag te gaan met de doelgroep waar ik het liefst mee wil werken.”
– Eline Van der Spiegel, studeerde af als logopediste en volgt nu een verkort traject toegepaste psychologie.