Bachelor

Pedagogie van het Jonge Kind

180 studiepunten, Verkort traject mogelijk, Werken en studeren combineren mogelijk, Starten in februari mogelijk, Campus Sint-Amandsberg

Ontvang je brochure per post of via e-mail.
Benieuwd hoe het campusleven eruitziet volgend academiejaar? Ontdek het in dit filmpje

Hoe ziet je opleiding eruit?

Eerste jaar

In het eerste jaar focussen we op de rol van het gezin in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren. De nadruk ligt op kinderen in volle ontwikkeling. Wat boeit hen? Hoe stimuleer je hun persoonlijke groei door spel en interactie? Je verkent dit alles aan de hand van de vele expressievormen van kinderen. Je bestudeert ook het brede landschap van opvoeden en leert communiceren en samenwerken in team. Ten slotte is er ruime aandacht voor onderzoek en innovatie. En natuurlijk is er van bij het begin stage.

Tweede en derde jaar

In het tweede jaar gaat de aandacht naar de rol die jij kan opnemen in de ondersteuning van de opvoeding. Wat hebben ouders en gezinnen nodig? Je ontdekt ook de facetten van een kwaliteitsvol personeelsbeleid. Hoe kan je medewerkers pedagogisch begeleiden en coachen? Daarnaast belicht je opvoeding en beleid in internationaal perspectief en zoom je in op diversiteit. Je stage krijgt in dit jaar een nog prominentere plek. Ook in het derde jaar kan je persoonlijk talent schitteren. Profileer je bijvoorbeeld als gezinsondersteuner, leidinggevende, inclusiebegeleider of ondernemer. Verantwoordelijkheid nemen staat centraal. Dat geldt zeker ook tijdens het schrijven van je bachelorproef en de vijftien weken durende afstudeerstage.

Je hebt gemiddeld 18 uur les en 1 dag stage per week. Maar ook buiten de lessen moet je aan de slag met opdrachten, oefeningen, lessen voorbereiden, … Alles samen zal je zo’n 40-tal uur per week investeren in je opleiding. Je maakt deel uit van een lesgroep van ongeveer 16 studenten. Soms heb je enkel les met je groep, bijvoorbeeld om vaardigheden te verwerven. Werk- en hoorcolleges volg je met meerdere lesgroepen samen. De grootte van de groep is dan aangepast aan de aard van de les. Een hoorcollege vindt plaats in de aula voor alle eerstejaarsstudenten tegelijk. Een werkcollege is meer praktijkgericht en vindt plaats in een groep van ongeveer 32 studenten of twee lesgroepen. Enkele opleidingsonderdelen verwerf je zelfstandig via digitale weg, op eigen tempo.