SWITCH: studeren en werken combineren

Heb je een toffe job in de sector van kinderopvang of opvoedingsondersteuning en wil je die expertise verder uitbouwen? Of vind je het tijd om je leven een andere wending te geven? Droom je van een diploma Bachelor in de pedagogie van het jonge kind? Maak nu de SWITCH!

SWITCH staat voor werken en studeren, maar vooral voor combineren. Dat kan gaan over de combinatie van werk en studies, maar net zo goed over de combinatie van studies en de zorg voor een gezin. Of over studeren én werken én een evenwichtig gezinsleven. Alles hangt af van jouw persoonlijke situatie en jouw drive om ervoor te gaan.

De lessen gaan door op donderdagnamiddag en -avond op de campus in Sint-Amandsberg. Je zal niet elke week les hebben, dit hangt af van de opleidingsonderdelen die opgenomen zijn in je traject. De contactmomenten voor het SWITCH-traject worden georganiseerd volgens een aparte jaarplanning. Stage loop je vanaf het tweede jaar en dit één dag in de week. Studenten die werkzaam zijn in de sector kunnen tevens een deel van hun stage lopen op de eigen werkplek.

Inschrijven voor het SWITCH-traject kan enkel na een verplicht instroomgesprek. We willen je start immers zo goed mogelijk begeleiden. Neem contact op met de verantwoordelijke Switch voor het maken van een afspraak. Het instroomgesprek vindt plaats in de campus Sint-Amandsberg. Tijdens dit gesprek bespreken we aan de hand van het ingevulde instroomdocument je motivatie, competenties, verwachtingen en de haalbaarheid van het Switch-traject.

We bekijken ook samen hoe je persoonlijke traject er zou kunnen uitzien en of je eventueel in aanmerking komt voor vrijstellingen. Vrijstellingen zijn mogelijk op basis van eerder behaalde credits (EVK procedure) of door je ervaring aan te tonen ( EVC-procedure).

Het oefenen van vaardigheden en het uitwisselen van ervaringen, staat centraal in de praktijkgerichte aanpak. Inhoudelijk zijn de opleidingsonderdelen van het SWITCH-traject gelijk aan die van het reguliere programma. Meer informatie over de inhoud is terug te vinden in de ECTS-fiches en op deze pagina.

Wil je graag nog meer informatie over de opleiding en meer specifiek over het SWITCH-programma, kom dan zeker naar één van onze infodagen! Op de infodag krijg je de kans om samen naar jouw mogelijk traject te kijken.

Om je in te schrijven in een Bacheloropleiding zijn er een aantal toelatingsvoorwaarden. Hier kan je er meer over lezen.

Hoe zal mijn SWITCH-traject eruitzien?

Klik hieronder het profiel aan dat bij jou past en ontdek hoe jouw SWITCH-traject er zou kunnen uitzien.

  1. Ik werk niet in de sector en heb geen verwant diploma hoger onderwijs
  2. Ik werk niet in de sector maar heb wel een verwant diploma hoger onderwijs
  3. Ik werk in de sector maar heb geen verwant diploma hoger onderwijs
  4. Ik werk in de sector en heb een verwant diploma

Hier vind je de lijst met verwante diploma's.

Hoe duur is de SWITCH-opleiding?

De kostprijs is afhankelijk van het aantal opgenomen studiepunten per jaar. Lees meer over inschrijvingsgeld en kostprijs.

Je kan voor het betalen van het inschrijvingsgeld een beroep doen op opleidingscheques indien je nog geen diploma hoger onderwijs bezit. Je leest er meer over op de site van de VDAB.

Deze opleiding geeft recht op Vlaams Opleidingsverlof (VOV). Lees meer over het Vlaams Opleidingsverlof op de website van de Vlaamse Overheid. Voor stages wordt geen opleidingsverlof toegekend.

PJK Academie voor Opvoeding en Coaching

Geïnteresseerd in het vormingsaanbod voor professionals? Hier kan je terecht voor meer informatie over de PJK Academie voor Opvoeding en Coaching.