Bachelor

Podologie

180 studiepunten, Starten in februari mogelijk, Verkort traject mogelijk, Campus Kantienberg

Benieuwd hoe het campusleven eruitziet dit academiejaar? Ontdek het in dit filmpje

Hoe ziet je opleiding eruit?

Eerste jaar

Het eerste jaar focust op de oriëntatie van de podoloog in het werkveld, de verschillende taken van de podoloog en het functioneren van de gezonde persoon. Je leert methodisch handelen, maakt kennis met anatomie en biomechanica en wordt ingeleid in het podologisch en wetenschappelijk onderzoek. Omdat je moet weten hoe je best je patiënt benadert, krijg je ook psychologie, communicatie, anamnese en deontologie. Daarnaast steek je al meteen de handen uit de mouwen. Je leert voetafdrukken maken, zolen slijpen en huid- en nagelaandoeningen behandelen. Bovendien loop je een eerste observatiestage.

Tweede en derde jaar

Het tweede jaar is toegespitst op het verstoorde menselijke functioneren, bijvoorbeeld door ziekte of trauma. Je diept de taken van de podoloog uit binnen de interventiedomeinen reumatologie, dermatologie, neurologie, oncologie, interne geneeskunde en orthopedie. Wat je leert, pas je ook meteen toe in een intensieve stage. In het derde jaar staan de klinische praktijk (stage), interdisciplinair werken, het management van de podologische praktijk en verdere professionalisering centraal. Je legt je eigen accenten en schrijft je bachelorproef.

Het aantal contacturen – waarin je naar de campus komt voor lessen of opdrachten – is gemiddeld 25 uur per week. Daarnaast ben je ongeveer 15 uur per week bezig met studeren, oefeningen en lesvoorbereidingen maken. De hoorcolleges vinden in grotere groepen plaats. De werkcolleges volg je in een groep van een twintigtal studenten, afhankelijk van het vak.

In het eerste jaar loop je in totaal 16 uur mee met een podoloog, zodat je meteen de praktijk van nabij leert kennen. In het tweede jaar loop je twee keer vier weken stage en in het derde jaar twee keer zes weken. Reken maar op 600 stage-uren vooraleer je jouw gereglementeerd beroep mag uitoefenen. Een deel van de stages doe je in ons goed uitgeruste podologisch centrum, maar je slaat zeker ook je vleugels uit in de beroepswereld. 

Word jij student aan Arteveldehogeschool?

Ben jij geïnteresseerd in een specifieke opleiding of meerdere opleidingen aan onze hogeschool? Of wil je graag op de hoogte blijven van infodagen, workshops en andere activiteiten die je helpen bij je studiekeuze?

Hou mij op de hoogte

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?

Ik wil graag geïnformeerd worden