Wat is podologie?

"Podologie is een jonge wetenschappelijke discipline die nog volop evolueert. Het functioneren van de voet staat centraal, maar dat gaat bijzonder breed."

Een podoloog onderzoekt en behandelt problemen en afwijkingen die opduiken ter hoogte van de voet of daar hun oorsprong vinden. Zowel kinderen en volwassenen als ouderen kunnen bij de podoloog terecht met voet-, pijn- en bewegingsproblemen. Podologen vervullen ook een preventieve en verzorgende rol bij zeer specifieke doelgroepen zoals (top)sporters, diabetici en reumapatiënten. Ze verlenen in het operatiekwartier ook assistentie bij voetchirurgie.

Concreet ontwerpen en slijpen podologen zolen, analyseren ze de stapbeweging en behandelen ze huid- en nagelaandoeningen. Podologie focust zich op de voet, maar kijkt ook verder naar de enkels, de knieën, de heupen en de rug.

Waarom kiezen voor podologie?

In Vlaanderen is de nood aan podologen groot. Steeds meer mensen houden er een kwaliteitsvolle en actieve levensstijl op na. Sport en beweging hebben daarin een prominente plaats. Bovendien groeit de aandacht voor gezondheid en welzijn bij elke leeftijdsgroep.

Een podoloog aan het werk: vier voorbeelden

Marie (82) is gepensioneerd en heeft diabetes. Ze heeft een wondje ontdekt op haar voet en gaat daarmee naar haar podoloog. De verzorging van wonden bij reumapatiënten en diabetici vormt een belangrijk podologisch actieterrein. Ook met nagelafwijkingen, voornamelijk het gevolg van een verkeerd knipgedrag, kloppen mensen vaak aan bij een podoloog.

Marc (40) heeft al jaren last van rugpijn. Zijn klachten blijken het gevolg van een anatomisch beenlengteverschil. Een podoloog kan Marc helpen met een zool- of hakverhoging.

David (22) is een professionele voetballer. Onlangs kreeg hij last van pijnlijke voeten. Sporters dragen vaak niet het gepaste schoeisel en vertonen dikwijls een afwijkend looppatroon. Zij hebben correct advies en professionele ondersteuning van een podoloog nodig.

Bij Sofie (3) is een afwijkende voetstand vastgesteld. Afwijkende voet- en teenstanden bij kinderen vormen een belangrijk behandelgebied voor de podoloog. Zoolcorrectie en schoenadvies zijn essentieel in de behandeling ervan.