Bachelor

Verpleegkunde

240 studiepunten, Afstandsonderwijs mogelijk, Verkort traject in afstandsonderwijs mogelijk, Werken en studeren combineren mogelijk, VDAB-traject mogelijk, Starten in februari mogelijk, Campus Kantienberg

Benieuwd hoe het campusleven eruitziet dit academiejaar? Ontdek het in dit filmpje

Afstandsonderwijs

Wil je de opleiding bachelor in de verpleegkunde volgen, maar niet vanop de schoolbanken? Dan is afstandsonderwijs misschien wel iets voor jou: studeren waar en wanneer je wil én op eigen tempo.

Via afstandsonderwijs studeer je vooral zelfstandig en online. Af en toe kom je naar de campus om vaardigheden te oefenen of voor een coachingsgesprek. 

Een specifieke vooropleiding is niet nodig om te starten, maar ben je al gegradueerde verpleegkundige of bachelor in de vroedkunde, dan volg je een verkort traject. Met een ander diploma of relevante ervaring kan je vrijstellingen aanvragen. 

Waarom kiezen voor de bachelor in de verpleegkunde via afstandsonderwijs aan Arteveldehogeschool?

 • Alle contactmomenten op de campus zijn gebundeld op één lesdag per week, op dinsdag. Welke dinsdagen is afhankelijk van welk programma je opneemt. Je weet vooraf wanneer er contactmomenten zijn, zo kan jij de rest van je week, maand of jaar makkelijk plannen. Dit maakt het mogelijk je studie te combineren met werken en/of privéleven.
 • Online begeleidingsmomenten volg je van waar je wil. Deze gaan door op dinsdag-  en/  of donderdagavond en vullen de contactmomenten op de campus aan. 
 • In een vaardigheidscentrum kan je wekelijks zelfstandig oefenen en op vaste tijdstippen ook onder begeleiding van een docent. 
 • Je kan tijdens je traject terecht bij de afstandsonderwijscoach die je bij vragen over de opleiding begeleidt. Op vraag kan je ook beroep doen op leercoaching, diversiteitscoaching, … 
 • Het traject is kwaliteitsvolverpleegkundig redeneren en handelen staat centraal. Je ontwikkelt je tot een verpleegkundige die kritisch denkt en handelt, ook in complexe situaties. De stages maken van jou een ervaren verpleegkundige met een brede kijk op het werkveld in heel diverse zorgomgevingen.

Hoe ziet je opleiding via afstandsonderwijs eruit?

Tijdens de contactmomenten ga je in kleine groepen aan de slag en coachen we jouw leerproces. Werk je graag erg zelfstandig, dan hoef je niet altijd deel te nemen. Heb je nood aan meer begeleiding, dan kan je optimaal gebruik maken van dit aanbod. 

Volledig traject 

Om te starten is een specifieke vooropleiding uit het secundair of hoger onderwijs niet nodig. Heb je toch reeds een diploma? Dan kom je mogelijks wel in aanmerking voor vrijstellingen. 

 • 240 studiepunten
 • Vanaf 4 academiejaren

Verkort traject na gegradueerde verpleegkunde (HBO5) 

Heb je reeds een diploma ‘gegradudeerde in de verpleegkunde’ (HBO5) op zak? Dan kom je in aanmerking voor dit verkort traject:

 • 150 studiepunten
 • Vanaf  2,5 academiejaren
 • Ben je al aan de slag als verpleegkundige, dan vallen je stages grotendeels binnen je eigen werkveld. 

Verkort traject na bachelor in de vroedkunde

Heb je reeds een diploma ‘bachelor in de vroedkunde’ op zak? Dan kom je in aanmerking voor dit verkort traject:

 • 120 studiepunten
 • Vanaf 2 academiejaren

Vrijstellingen mogelijk

Waar en wanneer heb je les?

Zelfstandig studeren doe je  waar en wanneer je wil. Contact- en oefenmomenten vinden plaats op campus Kantienberg in Gent, op dinsdag. Deze campus is vlot bereikbaar.

Aanvullend bieden we ook op vaste tijdstippen online begeleidingsmomenten aan, op dinsdagavond en/of donderdagavond. 

Voor wie?

 • Je verkiest studeren op afstand
 • Je wil een job en/of privéleven combineren met studeren
 • Je wil je kansen op de arbeidsmarkt vergroten
 • Je zoekt een nieuwe uitdaging
 • Je wil meer variatie binnen je job 
 • Je wil doorgroeien binnen je functie

Na je studie

Verpleegkunde is een knelpuntberoep, dat hoeven we jou niet te vertellen. Er is een groot tekort aan bachelors in de verpleegkunde, de arbeidsmarkt staat om jou te springen.

Bachelors in de verpleegkunde kunnen terecht op een waaier van verpleegafdelingen en gespecialiseerde, verpleegtechnische diensten. Ze nemen vaak een coachende rol op in het zorgteam en groeien vaker door naar specialisaties en leidinggevende functies.

Misschien heb je de smaak van studeren echt wel te pakken en wil je graag nog bijstuderen? Arteveldehogeschool biedt heel wat verschillende mogelijkheden aan:

Ook een master in de verpleeg- en vroedkunde is mogelijk. Hiervoor kan je o.a. terecht aan de Universiteit Gent.

Meer info en hoe inschrijven?

Meer info?

Kom langs om je mogelijkheden en traject te bespreken bij je trajectbeheerder. We beantwoorden graag al je vragen zodat je goed kan inschatten wat de opleiding inhoudt en hoe je een flexibel, haalbaar traject kan opstellen voor jouw specifieke situatie.

Maak hier een afspraak met je trajectbeheerder (kies voor de optie trajectbeheer > trajectbeheer verpleegkunde) of stuur een e-mail naar isabelle.ratiau@arteveldehs.be.  

Inschrijven 

Inschrijven voor de opleiding via afstandsonderwijs kan via de trajectbeheerder tijdens je afspraak maar ook later.  

Later starten is mogelijk. Je volgt dan de introductie online of sluit aan bij de introductiedag in februari. Na deze introductie ga je aan de slag in de opleiding via afstandsonderwijs.

Word jij student aan Arteveldehogeschool?

Ben jij geïnteresseerd in een specifieke opleiding of meerdere opleidingen aan onze hogeschool? Of wil je graag op de hoogte blijven van infodagen, workshops en andere activiteiten die je helpen bij je studiekeuze?

Hou mij op de hoogte

Wil je graag in contact blijven met onze hogeschool?

Via onderzoeksprojecten, stages, bachelorproeven en andere samenwerkingen zorgen we voor een duurzame en nauwe relatie met het werkveld. Wil je graag dat we jou ook op de hoogte houden van onze werking en initiatieven?

Ik wil graag geïnformeerd worden