Bachelor

Vroedkunde

180 studiepunten, Campus Kantienberg

Vraag je brochure aan per post of via e-mail.

Hoe ziet je opleiding eruit?

Eerste jaar

Het eerste jaar is opgebouwd rond de normale menselijke voortplanting en bestaat uit vijf modules. Elke module bestaat uit een tot vier opleidingsonderdelen (= vakken) rond een specifiek thema. In de module ‘Vroedvrouw in gezondheidszorg’ zoom je onder meer in op anatomie, ethiek, wetgeving, gezondheidspromotie en kwaliteitsvolle zorg. Bij ‘Gezondheidszorg en begeleiding’ leer je onder andere hoe de menselijke fysiologie werkt. De module ‘Zwangerschap, baring en kraambed’ leidt je dan weer in in de genetica, voortplanting en embryologie, de psychosociale context van een vroedvrouw en de verloskundige methodiek. In ‘Gezond kind’ verdiep je je in de ontwikkeling van een kind. Om meteen te weten te komen of het beroep iets voor jou is, loop je ook al twee keer stage, vier weken op de kraamafdeling en vier weken op de verlosafdeling. Om je daarop voor te bereiden, start je met een observatiedag op de kraamafdeling en verlosafdeling. Je duikt dus meteen de praktijk in.

Tweede jaar

De modules van het tweede jaar bestuderen de problemen in verband met de voortplanting en de pathologische context waarin de moeder en het kind zich kunnen bevinden. Zo maak je kennis met perinatale zorg, gespecialiseerde farmacologie en algemene pathologie. Tegelijk steek je de handen uit de mouwen en verfijn je de vaardigheden die ook in het eerste jaar al aan bod kwamen. De stage bestaat uit twee delen: een periode van acht weken op de verlosafdeling en een periode van vier weken uit een keuzepakket. Dat biedt je een stage neonatologie en eerstelijnszorg en twee keuzestages: gynaecologie, kansarmoedebegeleiding, borstklinieken, …

Derde jaar

Het derde jaar bestaat uit vijf modules en legt de nadruk op integratie en de toepassing van alles wat je geleerd hebt. De eerste module bereidt je voor om als vroedvrouw in de eerstelijnszorg en de normale verloskunde te werken. In de tweede module krijgt de gespecialiseerde verloskundige zorg alle aandacht. Je krijgt dan intensieve verloskundige teamtrainingen om de juiste levensreddende vaardigheden aan te leren. In totaal loop je 20 weken stage: acht weken op de verlosafdeling, vier weken op de kraamafdeling en twee keer vier weken in het keuzepakket. In de vierde module schrijf je een wetenschappelijk onderbouwde bachelorproef over een verloskundig thema. Als sluitstuk van je opleiding presenteer je voor een jury je competentiegroei op basis van een persoonlijk ontwikkelingsplan dat je tijdens je opleiding hebt opgebouwd. Elke student neemt ook deel aan een buitenlandse onderwijsactiviteit.

Je hebt gemiddeld 22 uur les per week, maar ook buiten de campus moet je aan de slag met opdrachten, oefeningen, lessen voorbereiden en studeren. Alles samen investeer je zo’n 41 uur per week in je opleiding. In het eerste jaar zijn gemiddeld 80 studenten ingeschreven. We streven naar praktijkgroepen van 10 tot 15 studenten. De stagebegeleiding is individueel.