Bachelor

Vroedkunde

180 studiepunten, Campus Kantienberg

Vraag je brochure aan per post of via e-mail.

Wat na je opleiding?

Je kan aan de slag in een ziekenhuis, maar vindt ook werk als zelfstandige bij jonge gezinnen thuis: voor, tijdens en na de bevalling. Als vroedvrouw ben je specialist in de normale verloskunde. Je bent wettelijk bevoegd om het vak zelfstandig en onder eigen verantwoordelijkheid uit te oefenen. In een algemeen ziekenhuis werken vroedvrouwen onder de supervisie van de medische specialisten. Mogelijke afdelingen zijn de verloskamer, de kraamafdeling, de dienst neonatologie en de dienst gynaecologie. Daarnaast kan je zwangere vrouwen en hun partner of omgeving voorlichting geven tijdens prenatale lessen. Of werk je liever in vruchtbaarheidscentra of een dienst voor zwangerschapsbegeleiding? Als zelfstandige kan je werken in de thuiszorg en zo de zwangerschap van op de eerste rij meemaken, van de eerste consultatie tot de bevalling en het kraambed. Omdat moeders na de bevalling steeds sneller naar huis gaan, zijn steeds meer vroedvrouwen nodig die jonge gezinnen thuis begeleiden. Dat kan ook als zelfstandige in bijberoep.

Meer weten over het beroep van vroedvrouw? Check zeker de website van de beroepsvereniging Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen. Je kan daar ook een test invullen die je helpt bij je studiekeuze.

Wie een job vindt in de beroepssector, doet daar gemiddeld drie maanden over. Wie een job vindt buiten de sector, heeft gemiddeld een maand nodig om werk te vinden. Een jaar na afstuderen is slechts 2,2% van de afgestudeerden met dit diploma werkzoekend.

 

Zowel tijdens de lessen als de stages word je klaargestoomd voor het werkveld

 

Sofie De Mulder - Oud-studente Vroedkunde en psychiatrisch verpleegkundige

Verder studeren

Zo’n 33% van onze studenten studeert verder. Aan Arteveldehogeschool kan je via een verkort traject een tweede bachelordiploma behalen, bijvoorbeeld Verpleegkunde, Pedagogie van het Jonge Kind of een lerarendiploma. We bieden daarnaast nog mogelijkheden om je kennis te verdiepen via bachelor-na-bacheloropleidingen, bijscholingen en postgraduaten zoals Lactatiekunde.

Binnen de Associatie Universiteit Gent vind je talloze vervolgopleidingen die aansluiten bij je diploma. Zo kan je via een schakelprogramma doorstromen naar een Master in de Verpleegkunde en de Vroedkunde of een Master in de Gezondheidsvoorlichting- en Bevordering. Alle informatie hierover vind je op www.ugent.be/studiekiezer. Kijk ook op www.hogeronderwijsregister.be voor mogelijkheden in heel Vlaanderen.