Inhoud

Als ergotherapeut zijn we steeds op zoek naar nieuwe manieren en materialen om de doelen samen met de bewoners of cliënten, te verwezelijken. We kunnen in onze behandeling een beroep doen op het vertrouwde materialenaanbod, maar we zien de laatste jaren toch ook heel wat vernieuwende technieken en nieuwe materialen. Graag willen we jullie via deze doedag laten kennis maken met enkele actuele tendensen.

Workshop 1: Voel, beleef en zie – Nieuwe materialen in de zorg voor mensen met dementie

Door Kathleen Vandenbroucke (Expertise Centrum Dementie Sophia, Kortrijk)

Mensen met dementie hebben ondanks hun ziekte nog heel veel mogelijkheden. Het is de bedoeling om de kwaliteit van leven van de persoon met dementie en de mantelzorger zo hoog mogelijk te houden. Hun autonomie, zelfredzaamheid en veiligheid kan groter worden door het gebruik van enkele (eenvoudige) hulpmiddelen of domotica.

In deze workshop ervaar je zelf even wat dementie kan zijn en hoe (nieuwe) materialen en ontwikkelingen daar een steun kunnen bieden.  We bespreken ook verschillende apps die een meerwaarde kunnen zijn voor mensen met dementie.  

Workshop 2: Een klein mysterie… Met ouderen aan de slag rondom zingeving en beleving

Door Kristien Henderick (Zorgnetwerk Trento) en Dorien Veltens (Broeders van Liefde)

Tijdens deze workshop slaan Kristien en Dorien de handen in elkaar om jullie mee te nemen in hun verhaal over werken met zingeving bij ouderen.

Kristien Henderickx werkt als verantwoordelijke voor de spirituele zorg in het woonzorgcentrum nauw samen met ergotherapeuten. Vanuit deze verrijkende samenwerking deelt ze graag haar ervaringen. 

Dorien Veltens werkte, als stafmedewerkster bij Broeders van Liefde, al verschillende materialen uit die heel bruikbaar zijn, ook voor ergotherapeuten. De materialen en ideeën zijn heel toegankelijk en gemakkelijk te integreren in je eigen werkveld. Deze materialen brengen vooral boeiende interacties teweeg, zowel tijdens individuele momenten als groepsactiviteiten.   

Workshop 3: Technologie en hun meerwaarde voor ouderen 

Tijdens deze workshop gaan alle deelnemers langs bij vier projecten die worden voorgesteld en die uitgeprobeerd kunnen worden. 

 • BeleefTV als middel bij personen met dementie
  Door Lisa Brackeva (WZC Schelderust)
  De BeleefTV is een flexibel opstelbaar scherm waar software kan gekozen worden. Je kan dus zelf kiezen welke spelen of foto’s, filmpjes je erop plaatst. Het scherm is onderrijdbaar voor personen in een rolwagen en is gemakkelijk te bedienen. Lisa vertelt jullie graag over haar bevindingen met dit materiaal. 

 • 3Dbril gebruiken voor reminiscentie
  Door Emma Callens (student Arteveldehogeschool, Gent)
  Een 3D bril is de laatste jaren al heel betaalbaar geworden en biedt toch enkele extra mogelijkheden in activiteiten.  Voor haar bachelorproef heeft Emma ouderen in een WZC laten kennismaken met de 3D bril. Ze heeft bestaande beelden gebruikt die gratis beschikbaar zijn. Daarnaast heeft ze zelf beelden en filmpjes gemaakt op maat van de ouderen van onder andere het Huis van Alijn en Gent. Kom ontdekken hoe ouderen dit beleefden en welke mogelijkheden het biedt voor de ergotherapeut van de toekomst.  

 • 3D printen: nu en in de toekomst
  Door Birger Destoop (Arteveldehogeschool, Gent)
  Het frequent gebruik van een 3D printer lijkt voor veel mensen misschien nog de verre toekomst.  Nochtans zal dit toestel binnen enkele jaren meer en meer in ons dagelijks professioneel en privé leven aanwezig zijn.  Binnen de opleiding ergotherapie maken onze studenten kennis met de 3D printer. Leer hoe een 3D printer werkt en ontdek de mogelijkheden. Birger maakt jullie graag warm voor de toepassingen voor ergotherapie.

 • Fietsen in een virtuele wereld
  Door Geert Haekens (Memoride)
  ​Ontdek hoe de motivatie om op de hometrainer te rijden kan verhoogd worden door het gebruik van Google Street View. De Memoride kan op verschillende manieren toegepast worden: individueel of in groep; om te revalideren of te reminisceren. Ondervind het aan den lijve en ontdek de verschillende mogelijkheden. 

Workshop 4:  Valpreventie – nieuwe materialen om mensen tot verandering aan te zetten

Door Brenda Van Leeuwe (AZ Alma, Eeklo) en Sarah Devriese (psychiatrisch ziekenhuis O.L.V. van Vrede, Menen)  

Vanuit onze opleiding zijn omtrent valpreventie al vele materialen verzameld en hebben verschillende studenten en ergo's uit het werkveld materiaal ontwikkeld. We hebben een aanbod van onder andere psycho-educatiemateriaal, fit-o-meter en handleidingen voor vormingssessies en gespreksnamiddagen. In het uitleencentrum van Kronkels stellen we deze materialen ter beschikking van onze studenten en mensen in het werkveld. We laten jullie graag kennismaken met het materiaal dat kan ontleend worden en meteen kan toegepast worden in de praktijk.

Laat je inspireren door de vele materialen en ideeën! 

Programma

08.45u: Ontvangst met koffie
09.00u: Introductie op de studiedag
09.10u: Workshopsessie 1*
10.40u: Koffiepauze
11.00u: Workshopsessie 2*
12.30u: Middagpauze met broodjeslunch
13.15u: Workshopsessie 3*
14.45u: Koffiepauze
15.05u: Workshopsessie 4*
16.35u: Einde van de studiedag

* Alle cursisten doorlopen afwisselend de vier verschillende workshops.

Tijdens de middagpauze kunnen jullie kennismaken met de materialen vanuit het uitleencentrum van Kronkels. Jullie ontvangen tevens een gratis kaart om dit en ander materiaal via de mediatheek uit te lenen.

Doelgroep

Ergotherapeuten