Angst kan mensen vastzetten in diep wantrouwen, onveiligheidsgevoelens, stress, faalangst. Media vergroten de angst uit. Angst kan een stoornis worden: hyperventilatie, paniekaanvallen, smetvrees ... Samenleven en werken vanuit vertrouwen. Kinderen opvoeden vanuit vertrouwen. Gezondheidszorg aanbieden vanuit vertrouwen.
Deze studiedag gaat op zoek naar perspectieven: hoe kunnen we bouwen aan vertrouwen? Experten, therapeuten en ervaringsdeskundigen krijgen het woord. We gaan in gesprek over onze angstcultuur en hoe daar mee om te gaan. Als deelnemer krijg je verschillende methodieken aangereikt in workshops, doe- en uitwisselingssessies.

Doelgroep

Deze studiedag richt zich tot mensen uit de gezondheidszorg, opvoeders, coaches en alle geïnteresseerden die met dit thema begaan zijn.

Het programma

Voormiddag: plenaire lezingen:
8.30 u.       Onthaal met koffie/thee
9.00 u.       Inleiding (Hilde Van den Hooff)
9.15 u.       Angst, vrees ik. De moeilijke weg om hulp te vinden in psychiatrie (Dr. Chris Bervoets)
9.40 u.       Breathe to heal (Max Strom - Engelstalig)
10.05 u.    Mindfulness, een mentale start-to-run (Björn Prins)
10.30 u.    Koffie/theepauze
11.00 u.    Durf te voelen! Je lichaam gebruiken als geneesmiddel. Over emotionele therapie en brainmanagement
                    (Dr. Tom Herregodts)
11.20 u.    Durf te spreken! Over gesprekstherapie en het belang van taal in het omgaan met angsten
                    (Catherine Claeys)
11.40 u.    Building on trust by practicing Kundalini yoga (Janartheni Sivarajah - Engelstalig)
12.00 u.    Angst! (Leen Dendievel)
12.20 u.    Bedenkingen en vraagstelling
13.00 u.    Middagpauze
Namiddag: workshops:
​14.00 u.      Workshopsessie 1:

14.45 u.      Koffie/theepauze
15.15 u.      Workshopsessie 2:

16.00 u.      Einde van de studiedag

Voorstelling van de sprekers

Chris Bervoets
Hij is professor doctor aan KULEUVEN en diensthoofd van het centrum voor  dwangstoornissen en centrum neuromodulatorische behandelingen UPCKULEUVEN. Hij is voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie. Hij is redactielid Tijdschrift voor Psychiatrie. Hij is voorzitter van de commissie vrijheidsbeperkende maatregelen van de Hoge Gezondheidsraad.

Max Strom
Hij is auteur van de boeken 'De adem van het leven' (Life worth breathing) en 'There is no app for happiness'. Hij gaf drie Ted talks. Hij gaf meer dan 20 jaar yogales en ontwikkelde een eigen methode ‘Inner Axis’, een combinatie van hatha yoga en qi gong. Hij is momenteel een leraar die wereldwijd zijn methode van ademhalingswerk wil verspreiden om stress en angsten te verlichten.

Björn Prins
Hij is klinisch psycholoog en managing partner ITAM. Björn is als curriculum chair vanThe human centered organisation verbonden aan de Arteveldehogeschool en is doctoraatsonderzoeker aan Universiteit Gent, vakgroep experimenteel klinische psychologie. Hij is reeds meer dan 20 jaar op een passionele wijze met mindfulness aan de slag.

Tom Herregodts
Hij is neuropsychiater, auteur van het boek ‘Fysica van de angst’ (2018). Hij heeft 30 jaar ervaring in het werken met mensen met ernstige Post Traumatische Stress Stoornissen. Hij coördineert twee groepspraktijken in Oostende en Beernem. Hij is opleider van tal van Emotioneel Therapeuten en dit zowel van professionelen als van ervaringsdeskundigen die hun eigen Angsten overwonnen hebben en hun ervaringen aan anderen doorgeven.  Hij werkt samen met het ministerie van Welzijn om sexueel grensoverschrijdend gedrag laagdrempelig aan te pakken. Hij werkt hiervoor samen met ervaringsdeskundigen (Wruta: Workgroup for Rational Use of Therapeutic Agents of Wruta-lotgenoten). Hij is naast psychiater systeemtherapeut in combinatie met Solution-focused Brief Therapy (Korsypski Brugge) en hypnotherapie (Ericksoniaans).

Catherine Claeys
Zij is klinisch psychologe en systeemtherapeut. Zij werkte meer dan 15 jaar als psychologe op de Afdeling voor  Dubbel Diagnose PC Sleidinge (PCGS). Momenteel is ze stafmedewerker, werkzaam in het Kenniscentrum. Ze heeft haar eigen psychotherapeutische praktijk.

Janartheni Sivarajah
Ze is kundalini yogaleraar en ayurvedisch therapeut. Ze werkt met de gong en beoefent de klassieke Indische dans. Ze ontwikkelde een lerarenopleiding tot kundalini yoga leraar. Zij is afkomstig uit Sri Lanka waar ze opgroeide met yoga en meditatie. Ze leerde vele technieken kennen om om te gaan met stress, woede, depressie en angst. Ze verliet Sri Lanka op haar twaalfde en woonde op verschillende plaatsen in de wereld. Nu woont en leeft ze in België.

Leen Dendievel
Zij is ervaringsdeskundige in het omgaan met angsten. Zij is auteur van het boek ‘Asem’ (2018).

Hilde Van den Hooff
Zij is docente 'religie, zingeving en levensbeschouwing' en docente 'ethiek in de gezondheidszorg' aan de Arteveldehogeschool. Zij is systeemtherapeut en yogaleraar.