Inhoud

Motiverende gespreksvoering (Debbie Van de Putte)

Personen met tinnitus (en gehoorverlies) zitten vaak vast in een bepaald patroon dat we als hulpverlener willen helpen doorbreken. Maar, gekende gewoonten aanpassen, nieuwe onbekende dingen uitproberen, stoppen met ongezond gedrag omdat het moet voor de gezondheid, … de meeste mensen vinden het vreselijk moeilijk. Tijdens deze lezing leggen we uit waarom gedragsverandering moeilijk is. We geven je tips en tricks mee om motivatie en weerstand te hanteren als krachtige instrumenten in het begeleiden van jouw zorgvrager in het proces naar actieve verandering.
 

De kenmerken en behandeling van temporomandibulair gerelateerde somatische tinnitus (Annemarie Van der Wal)

Tijdens deze lezing wordt een antwoord geboden op volgende vragen: wat zijn temporomandibulaire dysfuncties (TMD) en hoe herken je deze? Wat is de relatie tussen TMD en tinnitus? Hoe herken en behandel je TMD gerelateerde somatische tinnitus?
 

Welke praktische tools kan ik mijn tinnitus cliënten bieden om beter te slapen? (Dr. Bruno Ariens)

Mensen met tinnitus ondervinden meer dan anderen problemen met hun slaap. Hoe je dit kunt aanpakken leer je op de lezing van huisarts en slaapcoach Bruno Ariens. Hij reikt je eenvoudige en doeltreffende tools aan om het omgaan met tinnitus in die mate te verbeteren dat je ook mét tinnitus beter in slaap kunt vallen.

Programma

8u30        Onthaal
9u00        Motiverende gespreksvoering
10u15     Pauze
10u45     De kenmerken en behandeling van temporomandibulair gerelateerde somatische tinnitus
11u45     Welke praktische tools kan ik mijn tinnituscliënten bieden om beter te slapen?
12u30     Einde studiedag

Doelgroep

Professionele zorgverleners (audiologen, artsen, psychologen, kinesitherapeuten ... ) die hulp bieden aan personen met tinnitus.
Ook studenten zijn welkom.

Lesgevers

Debbie Van de Putte: docent communicatie- en sociale vaardigheden aan de Arteveldehogeschool
 

Annemarie Van der Wal: orofaciaal en manueel therapeut, doctoraatsstudent TMD - Tinnitus aan de Universiteit Antwerpen, docent aan de Hogeschool van Utrecht in Nederland
 

Bruno Ariens: huisarts en slaapcoach met meer dan 30 jaar ervaring in de behandeling van slaapproblemen, auteur van: ‘Uitgeslapen wakker worden’, ‘Slaap zacht’ en ‘Meer energie’ (release eind februari 2020)