Behandeling en counseling bij tinnitus
Word je in het hoorcentrum, revalidatiecentrum, ziekenhuis, je praktijk, regelmatig geconfronteerd met een hulpvraag van personen met tinnitus? Vaak is er na de eerste counseling nog verdere begeleiding nodig, want de problemen kunnen divers zijn. Maar hoe pak je dat concreet aan? Tijdens deze studievoormiddag willen we inzichten bieden voor een krachtige, doelgerichte begeleiding van personen met subjectieve tinnitus. Daarnaast willen we praktische tools bieden voor de ondersteuning van de vaak gerapporteerde slaapproblemen en willen we een kader scheppen voor de behandeling en counseling bij personen met somatische tinnitus.
Inhoud
Motiverende gespreksvoering (Debbie Van de Putte)
Personen met tinnitus (en gehoorverlies) zitten vaak vast in een bepaald patroon dat we als hulpverlener willen helpen doorbreken. Maar, gekende gewoonten aanpassen, nieuwe onbekende dingen uitproberen, stoppen met ongezond gedrag omdat het moet voor de gezondheid, … de meeste mensen vinden het vreselijk moeilijk. Tijdens deze lezing leggen we uit waarom gedragsverandering moeilijk is. We geven je tips en tricks mee om motivatie en weerstand te hanteren als krachtige instrumenten in het begeleiden van jouw zorgvrager in het proces naar actieve verandering.
De kenmerken en behandeling van temporomandibulair gerelateerde somatische tinnitus (Annemarie Van der Wal)
Tijdens deze lezing wordt een antwoord geboden op volgende vragen: wat zijn temporomandibulaire dysfuncties (TMD) en hoe herken je deze? Wat is de relatie tussen TMD en tinnitus? Hoe herken en behandel je TMD gerelateerde somatische tinnitus?
Welke praktische tools kan ik mijn tinnitus cliënten bieden om beter te slapen? (Dr. Bruno Ariens)
Mensen met tinnitus ondervinden meer dan anderen problemen met hun slaap. Hoe je dit kunt aanpakken leer je op de lezing van huisarts en slaapcoach Bruno Ariens. Hij reikt je eenvoudige en doeltreffende tools aan om het omgaan met tinnitus in die mate te verbeteren dat je ook mét tinnitus beter in slaap kunt vallen.
Programma
8u30 Onthaal
9u00 Motiverende gespreksvoering
10u15 Pauze
10u45 De kenmerken en behandeling van temporomandibulair gerelateerde somatische tinnitus
11u45 Welke praktische tools kan ik mijn tinnituscliënten bieden om beter te slapen?
12u30 Einde studiedag
Doelgroep
Professionele zorgverleners (audiologen, artsen, psychologen, kinesitherapeuten ... ) die hulp bieden aan personen met tinnitus.
Ook studenten zijn welkom.
Lesgevers
Debbie Van de Putte: docent communicatie- en sociale vaardigheden aan de Arteveldehogeschool
Annemarie Van der Wal: orofaciaal en manueel therapeut, doctoraatsstudent TMD - Tinnitus aan de Universiteit Antwerpen, docent aan de Hogeschool van Utrecht in Nederland
Bruno Ariens: huisarts en slaapcoach met meer dan 30 jaar ervaring in de behandeling van slaapproblemen, auteur van: ‘Uitgeslapen wakker worden’, ‘Slaap zacht’ en ‘Meer energie’ (release eind februari 2020)