Bewegen bij thuiswonende ouderen
Werk jij als professionele hulpverlener met ouderen in de thuiszorg? Wil jij hen ook meer aanzetten om te bewegen? In de praktijk merken we dat dit niet altijd gemakkelijk te verwezenlijken is. Als hulpverlener zien we hier heel wat uitdagingen. Denken we daarbij aan: ouderen motiveren om meer te bewegen, aangepaste programma’s op maat aanbieden of voorzien in persoonlijke begeleiding.
Tijdens deze actieve studiedag geven we alle professionele hulpverleners die met het thema ‘bewegen bij thuiswonende ouderen’ te maken hebben handvaten voor hun dagelijkse praktijk.
We willen je graag verzekeren dat alle bijscholingen en studiedagen coronaproof georganiseerd worden. We houden steeds rekening met de op het moment geldende richtlijnen van de overheid. Alle ingeschreven deelnemers worden via e-mail op de hoogte gehouden over mogelijke wijzigingen in het programma, eventuele annulaties of verplaatsingen en over de betalingsvoorwaarden.
Heb je nog vragen? Mail ons dan gerust.
Programma
8u45 Ontvangst met koffie
9u00 Plenum: Ouderen meer doen bewegen
David Beckwée, VUB, Rehabilitation Research (RERE) & Frailty in Ageing (FRIA)
De gezondheidbevorderende effecten van fysieke activiteit zijn duidelijk aangetoond bij jongeren en oudere personen. Desondanks zijn een groot aantal thuiswonende ouderen weinig fysiek actief. Thuiswonende ouderen geven verschillende redenen op voor hun sedentair gedrag en fysieke inactiviteit.
In deze uiteenzetting zullen we dieper ingaan op deze redenen, maar daarnaast zullen ook strategieën besproken worden om thuiswonende ouderen tot beweging aan te zetten.
10u15 Workshopsessie 1
11u30 Workshopsessie 2
12u45 Einde van de studiedag
Workshops
Deelnemers kiezen bij inschrijving twee van de drie aangeboden workshops.
Workshop 1: Beweegprogramma Actief@thuis
Patricia De Vriendt, docent Arteveldehogeschool opleiding bachelor ergotherapie & Dimitri Vrancken, docent Arteveldehogeschool opleiding bachelor secundair onderwijs
In het kader van het onderzoeksproject Actief@thuis werd een functioneel trainingsprogramma ontwikkeld voor kwetsbare, thuiswonende ouderen. Alledaagse en functionele oefeningen (tillen, stappen, knijpen, zitten ... ) vormen de basis van het oefenprogramma, dat gradueel opbouwt doorheen de weken. Het oefenprogramma kan zowel onder begeleiding als zelfstandig door de oudere uitgevoerd worden.
In deze workshop krijg je meer inzicht in de opbouw en de implementatiemogelijkheden van het programma.
Workshop 2: Bewegen op verwijzing
Dempsey Demeyer, Bewegen op Verwijzing-coach, projectmedewerker Vlaams Instituut Gezond Leven vzw
Je kent vast wel cliënten die baat zouden hebben bij meer beweging in het dagelijkse leven. Helaas lukt het niet altijd om beweging op maat blijvend aan te reiken, om steeds op te volgen of om succesvol te motiveren. In die gevallen kan je rekenen op een Bewegen Op Verwijzing-coach. Deze coach stimuleert mensen om meer te bewegen met een persoonlijk beweegplan en consultaties.
In deze workshop wordt het BOV-project toegelicht en komen inhoudelijke en praktische elementen van het programma aan bod.
Workshop 3: Revalideren in het bos
Kathleen Willems, docent Arteveldehogeschool opleiding bachelor ergotherapie & Vicky Van Stappen, docent Arteveldehogeschool opleiding bachelor secundair onderwijs
De natuur heeft een positieve invloed op de gezondheid van mensen en verbetert het algemeen welzijn. Om iedereen in onze maatschappij van de natuur en haar voordelen te laten genieten, is er in het onderzoeksproject 'Revalideren in het bos'. Daarbij wordt op zoek gegaan naar haalbare en authentieke oplossingen om personen met een fysieke beperking of verminderde mobiliteit optimaal van de natuur te laten genieten. 'Revalideren in het bos' – uitgevoerd in het Parkbos in Gent – is op maat van ouderen.
Na het volgen van deze workshop ken je tips en aanpassingen voor ouderen die in elk stukje natuur binnen de eigen werkcontext kunnen toegepast worden.