Programma

8u45    Ontvangst met koffie
9u00    Plenum: Ouderen meer doen bewegen
               David Beckwée, VUB, Rehabilitation Research (RERE) & Frailty in Ageing (FRIA)  

De gezondheidbevorderende effecten van fysieke activiteit zijn duidelijk aangetoond bij jongeren en oudere personen. Desondanks zijn een groot aantal thuiswonende ouderen weinig fysiek actief. Thuiswonende ouderen geven verschillende redenen op voor hun sedentair gedrag en fysieke inactiviteit.  
In deze uiteenzetting zullen we dieper ingaan op deze redenen, maar daarnaast zullen ook strategieën besproken worden om thuiswonende ouderen tot beweging aan te zetten. 


10u15  Workshopsessie 1
11u30  Workshopsessie 2
12u45  Einde van de studiedag

Workshops

Deelnemers kiezen bij inschrijving twee van de drie aangeboden workshops.

Workshop 1: Beweegprogramma Actief@thuis
Patricia De Vriendt, docent Arteveldehogeschool opleiding bachelor ergotherapie & Dimitri Vrancken, docent Arteveldehogeschool opleiding bachelor secundair onderwijs 

In het kader van het onderzoeksproject Actief@thuis werd een functioneel trainingsprogramma ontwikkeld voor kwetsbare, thuiswonende ouderen. Alledaagse en functionele oefeningen (tillen, stappen, knijpen, zitten ... ) vormen de basis van het oefenprogramma, dat gradueel opbouwt doorheen de weken. Het oefenprogramma kan zowel onder begeleiding als zelfstandig door de oudere uitgevoerd worden.  

In deze workshop krijg je meer inzicht in de opbouw en de implementatiemogelijkheden van het programma.  

Workshop 2: Bewegen op verwijzing 
Dempsey Demeyer, Bewegen op Verwijzing-coach, projectmedewerker Vlaams Instituut Gezond Leven vzw 

Je kent vast wel cliënten die baat zouden hebben bij meer beweging in het dagelijkse leven. Helaas lukt het niet altijd om beweging op maat blijvend aan te reiken, om steeds op te volgen of om succesvol te motiveren. In die gevallen kan je rekenen op een Bewegen Op Verwijzing-coach. Deze coach stimuleert mensen om meer te bewegen met een persoonlijk beweegplan en consultaties.  

In deze workshop wordt het BOV-project toegelicht en komen inhoudelijke en praktische elementen van het programma aan bod.  

Workshop 3: Revalideren in het bos
Kathleen Willems, docent Arteveldehogeschool opleiding bachelor ergotherapie & Vicky Van Stappen, docent Arteveldehogeschool opleiding bachelor secundair onderwijs 

De natuur heeft een positieve invloed op de gezondheid van mensen en verbetert het algemeen welzijn. Om iedereen in onze maatschappij van de natuur en haar voordelen te laten genieten, is er in het onderzoeksproject 'Revalideren in het bos'. Daarbij wordt op zoek gegaan naar haalbare en authentieke oplossingen om personen met een fysieke beperking of verminderde mobiliteit optimaal van de natuur te laten genieten. 'Revalideren in het bos' – uitgevoerd in het Parkbos in Gent – is op maat van ouderen.  

Na het volgen van deze workshop ken je tips en aanpassingen voor ouderen die in elk stukje natuur binnen de eigen werkcontext kunnen toegepast worden.