Bouwstenen voor lokale regie en samenwerking
Lokale besturen en hun medewerkers krijgen meer en meer een ‘regie-rol’ toegewezen om bij complexe maatschappelijke kwesties veranderingen op het terrein te realiseren. Sociale impact creëren vraagt een samenspel van diverse lokale actoren.
Hoe kan het lokaal bestuur deze regie-rol invullen? Welke stijl of aanpak werkt? Welke houding en vaardigheden zijn belangrijk voor de medewerkers? Wat zijn randvoorwaarden? En hoe kan de lokale overheid de samenwerkingsprocessen tussen de partners bevorderen? Hoe kan de dynamiek bewaard worden en hoe ga je om met de onderlinge verschillen? In welke volgorde pak je de zaken aan?
Deze bijscholing is gebaseerd op eigen praktijkgericht onderzoek en op de jarenlange ervaring van PRONET in het ondersteunen van samenwerking tussen organisaties.
Doel
Lokale besturen en hun medewerkers beter toerusten om de regierol op te nemen en om samenwerkingsprocessen tussen diverse partijen te ondersteunen.
Inhoud
Deze bijscholing biedt een combinatie van:
- Kennis en inzicht over verschillende regie-rollen, regie-opvattingen en over hun mogelijkheden en beperkingen
- Kennis, tips en tools i.v.m. samenwerkingsprocessen tussen meerdere partijen
Dag 1: een kader voor de regie-rol van de lokale overheid (Propper e.a) en een kader & basisinzichten over samenwerkingsprocessen tussen organisaties (ArrowRoots-Model van PRONET)
Dag 2: procesvaardigheden om dynamiek, fasering, vertrouwen, spanningen te hanteren
Dag 3: strategisch beïnvloeden
Doorheen de bijscholing wordt aandacht besteed aan theorie én praktijk. Er wordt inzichtelijk gewerkt, maar ook actief geoefend met tips, tools en werkvormen. Er is veel ruimte voor het onderzoeken van ervaringen en eigen cases van de deelnemers.
Voor wie?
Medewerkers van lokale besturen die betrokken zijn bij het vormgeven, opstarten, begeleiden of ondersteunen van lokale regie rond een maatschappelijke kwestie (armoede, mobiliteit, milieu, welzijn, zorg, opvang, …)