CLEVER: doelen bepalen in de eerste lijn
Werk jij in de Eerste Lijn? Ben jij een professional die regelmatig in aanraking komt met mensen met chronische aandoeningen of multimorbiditeit? Wil jij een verfrissende kijk op hoe je de uitdagingen die de zorg voor deze doelgroep meebrengt, het hoofd kan bieden? Ben je op zoek naar een andere invalshoek om mensen met een chronische aandoening te ondersteunen in hun zelfmanagement? Wil je als professional meer stilstaan bij wat echt belangrijk is voor personen met een chronische zorg- en ondersteuningsnood? Dan is deze driedaagse vorming echt iets voor jou!
We willen je graag verzekeren dat alle bijscholingen en studiedagen coronaproof georganiseerd worden. We houden steeds rekening met de op het moment geldende richtlijnen van de overheid. Alle ingeschreven deelnemers worden via e-mail op de hoogte gehouden over mogelijke wijzigingen in het programma, eventuele annulaties of verplaatsingen en over de betalingsvoorwaarden.
Heb je nog vragen? Mail ons dan gerust.
De gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen: de toename van personen met chronische aandoeningen, een stijging van het aantal mensen met multimorbiditeit én de blijvende gezondheidsongelijkheid tussen mensen op de verschillende treden van de sociale ladder. Komt daarbij nog de stijgende aandacht van overheidswege voor de Eerste Lijn ...
Het antwoord op deze uitdagingen ligt in de omschakeling van een ziekte-georiënteerde zorg (problem-oriented care of ziektegerichte aanpak) naar een zorg die vertrekt vanuit doelstellingen van de persoon (goal-oriented care of doelgerichte zorg). Een proactieve en doelgerichte zorg in de Eerste Lijn met als belangrijkste focus het verbeteren van de levenskwaliteit van het individu is het antwoord.
Maar hoe breng je doelgerichte zorg in de praktijk? Hoe breng je doelen in kaart? Hoe kan je concreet aan de slag gaan? Een belangrijk struikelblok blijkt te zijn ‘te weten komen wat voor de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood belangrijk is’. Hoe begin je als professional aan zo een gesprek en welke vragen stel je? Hoe formuleer je een persoonlijk doel?
Onderzoekers van de Arteveldehogeschool deden hun duit in het zakje! Ze ontwikkelden een tool die doelgerichte zorg faciliteert: de CLEVER methodiek.
Deze methodiek ondersteunt de professional in het gesprek om de persoonlijke doelen van de persoon helder te krijgen. CLEVER vertrekt vanuit betekenisvolle activiteiten van de persoon met de zorg- en ondersteuningsnood. Betekenisvolle activiteiten zijn immers cruciaal in het leven van individuen en bepalen in grote mate de kwaliteit van leven. Ze zijn bij wijze van spreken noodzakelijk voor een lang, gezond en gelukkig leven. Door het gesprek daarover aan te gaan en samen doelen te identificeren wordt de regie bij de persoon zelf gelegd.
Inhoud
De trefwoorden van deze vorming zijn Eerste Lijn en Doelgerichte zorg. Het doel van deze vorming is jou concrete handvaten te geven om in gesprek te gaan over wat echt belangrijk is voor mensen zodat de zorg of hulpverlening er rekening mee kan houden of de persoon zelf sterker wordt om in gesprek te gaan hierover. Deze vorming is gebaseerd op de inzichten die de onderzoekers opdeden gedurende onderzoek aan de Arteveldehogeschool. Tijdens de vorming krijgt je praktische tips en tricks mee zodat je concreet aan de slag kan gaan.
Programma
Dag 1:
- Context en aanleiding voor doelgerichte zorg
- Belang van betekenisvolle activiteiten als graadmeter voor kwaliteit van leven
- Clever methodiek
Dag 2:
- Werken met eigen cases en intervisie rond ervaringen met Clever
- Doelgerichte zorg in relatie tot ondersteunen van zelfmanagement en interdisciplinair samenwerken
- Clever professional: tips en tricks op vlak van communicatie en interviewtechniek
- Digitale Clever tool
Dag 3:
- Clever EXTRA: hoe kan je het voorgaande voorzien van cijfermateriaal? Hoe kan je ‘meten’?
- Reflectie en afronding
Competenties
Op het einde van deze cursus weet je wat doelgerichte zorg is. Je bent in staat om de CLEVER-methodiek concreet toe te passen in de praktijk. Je weet hoe je het gesprek aangaat over wat belangrijk is op basis van betekenisvolle activiteiten. Je weet welke vragen je kan stellen en je bent je bewust van de mogelijke valkuilen. Je weet hoe je persoonlijke doelen formuleert.