De taal van de ergo-modellen inzetten bij profilering in de dagelijkse praktijk
Als ergotherapeut in de praktijk zijn we vaak op zoek naar ‘kadering’ van onze therapieën, behandelingen en aanpak. Vanuit onze ‘ergo-zijn’ voelen we aan dat het klopt wat we dagelijks doen met onze cliënten/patiënten. Toch is het niet vanzelfsprekend om dit uit te leggen aan het team, je leidinggevenden, de cliënt en zijn of haar familie. De ergo-modellen kunnen ons hierbij handvaten aanreiken. Ze structureren hetgeen we dagdagelijks doen in de praktijk en geven woorden aan hetgeen de ergotherapeutische handelingen en aanpak zo specifiek maken.
inhoud
Het doel van deze cursus is om de informatie van één of meerdere ergotherapeutische modellen die zinvol kunnen zijn voor jouw praktijk, te integreren. Daarbij is het niet zomaar ‘knip-en-plak’-werk van de theorie naar de praktijk, maar gaan we op zoek naar grote en kleine veranderingen in je dagelijkse werking die een wezenlijk verschil kunnen maken in de klinische praktijk.
De cursus is een combinatie van online informatie verwerken en momenten op de campus waarbij we samen aan de slag gaan.
Deze cursus is tot stand gekomen door een samenwerking met de opleiding Master of Science in de ergotherapeutische wetenschap. Wil je je academisch verdiepen in de ergo-modellen, dan kan je zeker inschrijven voor dit opleidingsonderdeel of de ganse opleiding (meer info).
doelgroep
In deze cursus richten we ons specifiek naar ergotherapeuten werkzaam in de ouderenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. In een latere fase willen we dit ook voor ergotherapeuten werkzaam met andere doelgroepen aanbieden.
Programma
27 april 2021 van 10u tot 13u: introductiedag op campus Kantienberg
(of online naargelang de op dat moment geldende coronamaatregelen)
10u00 Verwelkoming en toelichting van de cursus
10u45 Inleiding op de ergotherapeutische modellen door Dominique Van de Velde (Ugent, Arteveldehogeschool)
11u30 Elkaar leren kennen
13u00 Einde van de introductiedag
15 juni 2021 van 10u tot 16u: verdiepingsdag op campus Kantienberg
10u00 Verwelkoming
10u15 Leg je vragen voor aan het expertenpanel
11u30 ‘Aan de klap op stap’
12u30 Lunchpauze
13u00 Verdieping vanuit de praktijk
14u30 Terugkoppeling in kleine groepjes
16u00 Einde van de studiedag
14 september 2021 van 10u tot 13u: terugkoppelingsdag op campus Kantienberg
10u00 Verwelkoming, feedback- en coachingsmoment
11u30 Implementatie- en veranderingsmanagement
12u45 Afsluitende receptie
Online cursus en opdracht
De online cursus bevat verschillende onderdelen. Je zal ongeveer 16 uren nodig hebben om de informatie te doorlopen en de opdracht uit te voeren.
Onderstaande info vormt de basis voor de opdracht. Daarbij is het de bedoeling om het geleerde te gaan aftoetsen aan de praktijk. Vanuit de geleerde theorie zal het de bedoeling zijn om te kijken waar je een meerwaarde kan realiseren in je dagelijkse praktijk. Het resultaat van de opdracht is meteen toepasbaar in je praktijk. Doorheen de cursus krijg je feedback op je opdracht en word je gecoacht om hiermee aan de slag te gaan.
1. Theorie van de ergotherapeutische modellen
We verdiepen ons in vier modellen namelijk:
- Canadian Model of Occupational Performance and Engagement (CMOP-E)
- Model of Human Occupation (MOHO)
- Cultural Relevant Occupational Therapy (KAWA)
- Person – Environment – Occupation (PEOP)
Per model wordt een video voorzien van 30 à 45 minuten met een inhoudelijke verdieping in het model.
2. Interviews over de link van de modellen naar de praktijk
Per model is een interview beschikbaar met Daphne Kos of Dominique Van de Velde. Beide professoren zijn betrokken bij de Master of Science in de ergotherapeutische wetenschap. Ze vertellen graag hun visie op elk model en de waarde van elk model in de dagelijkse praktijk van ergotherapeuten.
3. Achtergrondinformatie
Over de vier modellen delen we wetenschappelijke literatuur en andere interessante bronnen van informatie die vrijblijvend kunnen geconsulteerd worden.