Inhoud

Het gonst overal van IDDSI (International Dysphagia Diet Initiative), maar wat is het nu precies? Waar staan we in Vlaanderen? Hoe is de situatie in Vlaamse ziekenhuizen? Waar vind ik een overzicht van ingedikte dranken, beschikbaar in de grootste Vlaamse supermarkten (primeur: lancering nieuwe website!)?

De tijd waarin de logopedist enkel functioneel trainde is definitief voorbij, dit ten voordele van Quality of Life (QoL). Maar wat is QoL? Hoe meten we het? Hoe is het om te leven met dysfagie (primeur: lancering website!)? En wat met de proxy van de persoon met hoofd-halskanker?

Met de toenemende vergrijzing wordt het als logopedist belangrijker dan ooit om kennis te hebben van presbyfagie. Wat is het? Wat moeten we erover weten? En wat met dysfagie in WZC? Hoe pakken we dit het beste aan?

Tongkracht bij MS werd nog nooit eerder gemeten, tot nu. Wat verandert deze kennis aan de dysfagiebehandeling bij MS?

Elk groot topic (IDDSI, QoL, neuro/geriatrie) wordt afgerond met praktische tips van experten in hun respectievelijke domein!

Programma

  • IDDSI:
    • Wat is het? Waar staan we in Vlaanderen?
    • Website ingedikte dranken: overzicht van natuurlijke en commercieel ingedikte dranken volgens IDDSI (primeur!)
    • IDDSI: inventarisatie van slikmenu’s in Vlaamse ziekenhuizen
    • Tips & tricks bij indikken dranken (demo)
  • Quality of Life (QoL):
    • Wat is het? Hoe meten we het?
    • Website: Leven met dysfagie (primeur!)
    • Leven van proxy van persoon met hoofd-halskanker
    • Tips voor de proxy vanuit de praktijk
  • Neuro/geriatrie:
    • Slikken & tongkracht bij MS
    • Presbyfagie
    • Dysfagie & WZC: impact van educatieve poster op maaltijdzorg bij personen met dementie
    • Maaltijdbegeleiding in WZC: praktische tips

Doelgroep

Ben je logopedist?
Ben je beperkt of intensief betrokken bij de diagnostiek en/of behandeling van personen met dysfagie?
Wil je je kennis mbt IDDSI, QoL en neuro/geriatrie verbreden en/of verdiepen?
3x ja? Dan is deze studiedag dé ideale vorming voor jou! Tot in februari ;-)!

Lesgevers

  • Anne-Sophie Beeckman (AZ Maria Middelares & Arteveldehogeschool Gent)
  • Caroline Vandenbruaene (AZ-Sint Jan Brugge)
  • Geertrui Vlaemynck (ILVO)
  • Ingeborg Simpelaere (Vives, AZ Delta)
  • Sabine Boerjan (ECD Paradox, Gent)
  • Yves Meersman (Parki’s Kookatelier)
  • Laurence Goeminne (AZ St-Elisabeth, Zottegem)

En uiteraard onze (junior)onderzoekers:

  • Diane Van Gorp
  • Elien Verbeke & Karen Van Leuven
  • Evita Coene & Griet Stepman
  • Fien Desmyttere & Kaat Govaert
  • Lize Meert & Valerie Vermeiren
  • Nele De Wulf, Elise Haeck & Annelien Willems

Met de medewerking van Nestlé Health Science