Training Kauw Observatie en Evaluatie instrument (KOE)
Training KOE (KauwObservatie en -Evaluatie) komt voor het eerst naar België! Deze trainingssessie werd eerder al verschillende keren met succes georganiseerd in Nederland. De lesgeefster (logopediste Lianne Remijn) ontwikkelde de KOE als levenswerk/doctoraatsstudie en deelt met plezier haar klinische en academische kennis over dit zéér klinisch bruikbaar instrument. Dit instrument is een absolute meerwaarde om de kauwontwikkeling op te volgen bij kinderen.
Het coronavirus verplicht ons om anders te leven en anders te werken. De verstrengde maatregelen om de verspreiding van het virus in te dijken, noodzaken Arteveldehogeschool om tot midden maart geplande bijscholingen en studiedagen online aan te bieden of uit te stellen tot veiliger tijden. We houden alle ingeschreven deelnemers via e-mail op de hoogte over mogelijke programmawijzigingen, annulaties, verplaatsingen en betalingsvoorwaarden.
Volg de meest recente info over coronamaatregelen op onze website.
Heb je nog vragen? Mail ons dan gerust.
Inhoud
KOE (KauwObservatie en -Evaluatie) is een instrument om de ontwikkeling van kauwen te volgen. KOE kun je gebruiken naast de Nijmeegse Observatielijst Lepelvoeding (NOL) en de Eating and Drinking Ability Classification System for lndividuals with Cerebral Palsy (EDACS). De betrouwbaarheid en validiteit van KOE is vastgesteld bij jonge kinderen van 0 tot 6 jaar, kinderen met cerebrale parese, premature kinderen en kinderen met een totale schisis. Met KOE kijk je naar de verschillende orale bewegingen van het kauwen. Je bepaalt wat de juiste interventie is en wat het effect van de interventie is.
Programma
De cursus duurt twee dagdelen.
Tijdens de training leer je gedetailleerd te kijken naar kauwbewegingen en kun de juiste score interpreteren. Je leert meer over:
- kauwbewegingen
- kauwontwikkeling bij kinderen
- de ontwikkeling van het KOE-instrument
- vaardigheid bij het classificeren van het instrument
Tijdens de training leer je het scoreformulier gebruiken en bespreken we scorefilmpjes. Tussen de twee bijeenkomsten ga je zelf aan de slag met het scoren. Je krijgt veel ruimte om vragen te stellen en om praktijkervaringen in te brengen.
Doelgroep
Deze opleiding is voor logopedisten met ervaring met eetproblemen bij kinderen of mensen met een verstandelijke beperking.
Het aantal deelnemers is beperkt tot 24.
Lesgevers

Lianne Remijn studeerde Logopediewetenschap aan de Universiteit Utrecht en was 22 jaar werkzaam als logopedist in het revalidatiecentrum van de Sint-Maartenskliniek in Nijmegen. Ze werkte tot 2017 ook als hoofddocent en en hoofd opleiding logopedie van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Momenteel is ze programmacoördinator Gezondheidswetenschappen voor zorgprofessionals aan UMC Utrecht.
Lianne Remijn is in 2017 gepromoveerd op het onderzoek 'Mastication in children with cerebral palsy'. Ze ontwikkelde en testte een klinische observatielijst om de kauwbeweging van kinderen te meten. Dit onderzoek is de basis voor de training Kauw Observatie Evaluatie.