Quatre Quarts: vier studieavonden

Quatre Quarts was er ook in 2017. Tijdens vier open studieavonden brachten gastsprekers hun visie op coaching in dialoog met het publiek.
De avonden maken deel uit van het postgraduaat inspirerend coachen, maar alle geïnteresseerden zijn welkom.

Programma vorige editie

Telkens van 19.00 uur tot 21.30 uur. Er is onthaal vanaf 18.30 uur.

'Het belang van empathie in coaching' door Jenny Giezeman - 7 februari 2017

Graag wil ik met je aan de slag rondom de basis voor verbinding in coachingrelaties: empathie. Dat start met de coach zelf: zelfempathie of anders gezegd het bewustzijn van ‘wat er in mij de coach leeft’ tijdens de coachingsessie. Je zult afwisselend theorie aangereikt krijgen, bewustzijnoefeningen doen en er is ruimte voor al jouw vragen. Ook maken we een uitstapje naar de ‘fases in emotionele ontwikkeling’ en het verschil tussen ‘behoefte’ en ‘strategie’(de wijze waarop je jouw behoeftes invulling kunt geven. Graag neem ik je mee op deze mini-ontdekkingsreis, gebaseer op Non Violent Communication/Verbindende Communicatie.

Over Jenny Giezeman"ik ben gepassioneerd door het gedachtengoed van Marshall Rosenberg: NonViolent Communication. Het ontroert me keer op keer, als ik een bijdrage mag leveren aan mensen te laten ontdekken, hoe zij ZELF de regie over hun leven kunnen nemen. Mijn grootste wens is om bij te dragen aan een liefdevollere samenleving, met ruimte voor iedereen in alle diversiteit. Ik mag mezelf Gecertificeerd CNVC & ICF coach noemen." 

'Voice dialogue en coachen' door Marijke Leys - 28 februari 2017 

In deze workshop laat Marijke Leys, je op een ervaringsgerichte manier kennismaken met Voice Dialogue. Voice Dialogue is een psychotherapiemethode die in haar werk een centrale rol speelt. Mildheid en acceptatie voor alle stukken van onze persoonlijkheid waardoor er meer keuzevrijheid ontstaat is de essentie van de methodiek. Deze coaching methode gaat ervan uit dat je persoonlijkheid bestaat uit een rijke waaier van verschillende 'ikken'. In een Voice Dialogue sessie leert de cliënt deze stukken ontdekken door letterlijk in de stoel van een subpersoon plaats te nemen. Hoe beter de coachee de stukken honoreert, hoe meer mogelijkheid er is tot verandering.

Tijdens deze avond geeft Marijke een korte uitleg over de methodiek, toont ze hoe een Voice Dialogue sessie eruit ziet en laat ze elke deelnemer kennismaken met deze manier van werken. 

 

 Over Marijke Leys: "Sinds 1999 heb ik een zelfstandige praktijk als psychotherapeute. Van basisopleiding ben ik Sinologe en bedrijfseconome. Na 9 jaar in de profitsector waar ik verschillende management functies bekleedde, diende ik mijn ontslag in om als coach en trainer te werken. Ik volgde een 6 jarige opleiding in de integrale psychologie en gaf les aan het IMP, Instituut voor Multidimensionele Psychologie.
In 2006 richtte ik het Voice Dialogue Instituut op. In het Voice Dialogue Instituut leid ik therapeuten en coaches op in deze methode en superviseer ik hun werk. Meer info vind je op www.voicedialogue.be . Het is voor mij essentieel dat ik ook zelf in de praktijk sta. Sinds juli 2016 voltooide ik de EFT opleiding bij Focus on Emotion en ben ik erkend EFT-therapeut. (aangesloten bij ISEFT)"

'De kracht van gezonde humor' door Johan De Keyser - 7 maart 2017

Humor lijkt een luchtig onderwerp. Maar de wijze waarop humor gebruikt wordt, zegt vaak iets over hoe iemand zich voelt en in het leven staat.

Humor gaat dan ook niet over ‘altijd en overal’ grappig moeten zijn. Het gaat wel over het gedoseerd gebruik maken van een communicatievorm waarbij iedereen zich goed kan voelen. Waardoor iedereen de doelen kan bereiken die hij of zij voor zichzelf gesteld heeft en dit op een gezonde en wijze manier.

Tijdens de boeiende en interactieve lezing van humoroloog Johan De Keyser zal je leren dat niet alle humor gezond is. Je zal ook te weten komen hoe hoog jouw persoonlijke H.Q. is. Je krijgt een aantal tips om dat humorquotiënt een aantal procenten te verhogen en je leert hoe je humor op adequate wijze kan gebruiken binnen je werkcontext.  

Over Johan De Keyzer: Gebaseerd op het concept van ‘De Verhelderende Methode’ begeleidt Johan De Keyser als 25 jaar als teamdokter en coachexpert, bedrijven die op zoek zijn naar meer ‘wijsheid’. Dit houdt in dat deze bedrijven vertrekken vanuit een hecht managementteam dat goed weet waarom en vanuit welke kernwaarden ze werkt.
Hun werknemers voelen zich daardoor gesterkt, vrij en gewaardeerd. Zo worden samen schitterende en duurzame resultaten bereikt.
In 2003 werd Johan gevraagd om in Nederland te gaan spreken over het belang van ‘trainen met humor’. Sindsdien is hij zich ook gaan verdiepen in dit boeiende thema. Na een opleiding aan de Funiversity van Lafayette, San Francisco studeerde hij Cum Laude af als de eerste ‘Humoroloog’ van de Benelux. 

'Krachtgericht coachen' door Fred Korthagen - 14 maart 2017

Centraal staat de vraag hoe je mensen kunt helpen het beste uit zichzelf te halen. Hoe kun je ervoor zorgen dat er een duurzame ontwikkeling ontstaat waarin zij hun kwaliteiten optimaal inzetten en hun idealen bereiken?

In Krachtgericht coachen worden elementen uit verschillende benaderingen (bijv. de positieve psychologie, U-theorie, Gestalt, de Diamantbenadering van Almaas, RET, NLP, Oosterse wijsheidstradities) gecombineerd tot een relatief eenvoudige, maar krachtige methodiek die natuurlijke groei en ‘flow’ bevordert. De essentie van de methodiek is reflectie op idealen en kernkwaliteiten, maar ook gewaarzijn van interne belemmeringen.

Korthagens benadering heeft internationaal aandacht getrokken en hij geeft over de hele wereld lezingen en workshops. Krachtgericht coachen is ingebed in een theorie over persoonlijke groei, die gebaseerd is op recente nieuwe wetenschappelijke inzichten. De methodiek is ook diepgaand wetenschappelijk onderzocht in allerlei contexten, waarbij is aangetoond dat deze leidt tot “3D-leren”: leren dat Diepgaand is en dat Duurzaam Doorwerkt in gedrag.

Op deze avond gaat Fred Korthagen concreet met de deelnemers aan de slag. De deelnemers kunnen zo de kracht van de benadering ervaren, terwijl ook enkele oefeningen worden gedaan met elementen uit de methodiek. 

Over Fred KorthagenProf. Dr. Fred Korthagen ontwikkelde samen met zijn collega’s de methodiek van Krachtgericht coachen, die focust op het aanwezige ‘psychologisch kapitaal’ van mensen. Ook wordt gericht aandacht gegeven aan belemmeringen: hoe kunnen mensen belemmeringen leren overwinnen, zodat een duurzame ontwikkeling vanuit kracht ontstaat? 
Fred Korthagen is emeritus-hoogleraar onderwijskunde van de Universiteit Utrecht en heeft als specialisaties opleiden, training en coaching. Hij heeft, samen met collega’s, honderden artikelen en boeken geschreven over deze onderwerpen, bijvoorbeeld de boeken Krachtgericht coachen, Werken vanuit je kern en Leren van Binnenuit. Hij ontving diverse internationale prijzen voor zijn werk, dat in vele talen is gepubliceerd. 
Fred Korthagen is opgeleid als Gestalt-therapeut en geschoold in diverse andere therapeutische benaderingen. Hij geeft sinds vijf jaar trainingen vanuit zijn bedrijf Korthagen Opleidingen.