Inhoud 

  • Dinsdag 4 februari 2020: 'Verbindend vermogen kun je ontwikkelen!' door Marco Buschman

‘Zet mensen bij elkaar en je krijgt gedoe. Gegarandeerd. Tegelijkertijd geldt: mensen willen geen gedoe maar verbinding.’

Begrippen als contact, vertrouwen en respect lijken iets softs te hebben. En tegelijkertijd geldt dat het harde voorwaarden zijn om tot vruchtbare en duurzame samenwerking te komen. Verbindend vermogen is hierbij het sleutelbegrip. Daarbij geldt: als verbindend vermogen voldoende wordt ingezet, valt het niet speciaal op. Tegelijkertijd geldt ook: als het verbindend vermogen ontbreekt, raken mensen losgezongen van zichzelf of komen ze alleen te staan. Ik denk dat mensen juist het ontbreken van verbindend vermogen massaal herkennen.

Tijdens de ervaringsgerichte en uitdagende workshop ga je ervaren wat Verbindend Vermogen is en hoe je het kunt (door)ontwikkelen. Je luistert niet alleen; je doet mee, je leert en lacht én … je komt daadwerkelijk in actie. 

Marco Buschman, MCC is Managing Partner bij COURIUS; specialisten in de menskant van veranderen. Hij is een energieke en uitdagende leiderschapstrainer, team- en executive coach, spreker en auteur van de bestseller Verbindend Vermogen. Marco richt zich op de (door)ontwikkeling van het verbindend vermogen van leidinggevenden, executives en managementteams in binnen- en buitenland. Binnen zijn werk maakt hij gebruik van bewezen wetenschappelijke inzichten en beproefde principes. Marco is internationaal gecertificeerd als ICF Master Certified Coach en Certified Team Performance Coach.

 

  • Dinsdag 11 februari 2020: ‘Yar Vlaanderen, Coaching naar persoonlijke ontwikkeling’ door Alessio Di Masi

YAR Vlaanderen richt zijn aanbod op jongeren tussen 15 en 21 jaar met problemen op verschillende levensdomeinen zoals drugs, agressie, spijbelen, laag zelfbeeld, … . YAR Vlaanderen biedt deze jongeren via een specifieke coachingsmethodiek een kans om hun leven terug op de sporen te krijgen. Jongeren ervaren in een 11-maanden duren programma dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun keuzes. Niemand anders. En dat het maken van bewuste keuzes de eerste stap is om hun leven zélf in handen te nemen. De lezing van Alessio di Masi zal een korte voorstelling van de organisatie YAR Vlaanderen behelzen. De focus van de lezing zal liggen op de methodiek achter de succesvolle YAR-programma’s, door de deelnemers zelf mee te nemen in het coachingsproces van onze jongeren.

Alessio Di Masi is Stafmedewerker Inhoud & Ontwikkeling voor YAR Vlaanderen.

In een ver verleden opgeleid en werkzaam als ingenieur, kwam Alessio in 2011 als vrijwillige medewerker in contact met YAR Vlaanderen tijdens zijn zoektocht naar zingeving. In 2013 maakte Alessio een carrièreswitch en ging hij fulltime aan de slag voor YAR Vlaanderen. Tot 2019 was hij programmaverantwoordelijke voor het Limburgse YAR Coachingsprogramma. Alessio is binnen de organisatie intussen doorgegroeid tot stafmedewerker Inhoud & Ontwikkeling. Alessio is de teamcoach van alle professionele medewerkers binnen YAR Vlaanderen en daarnaast verzorgt hij ook verschillende trainingen voor jongeren en vrijwillige medewerkers.  

 

  • Dinsdag 3 maart 2020: ‘Organisatiecoaching: organisaties benaderen als levende systemen’ door Philippe Bailleur

Ons denken over organisaties was eerder mechanistisch. In een snel veranderende wereld blijkt dit meer en meer ontoereikend. Organisaties zijn geen machines die je kunt in, uit of aan elkaar vijzen. Het benaderen van organisaties als levende systemen vergt echter iets anders. De principes die we reeds kennen uit de wereld van individuele coaching, blijken daar heel goed bij te passen. Tijdens deze interactieve avondsessie neemt Philippe ons mee in de wereld van organisatie coaching.

Philippe Bailleur noemt zichzelf een Ervaren Gids voor OrganisatieVernieuwing en puurt uit bijna 20 jaar ervaring die hij heeft verzameld als coach, trainer en organisatie ontwikkelaar. Hij is auteur van meerdere boeken waaronder "Architect van je Organisatie" en "Trauma in Organisaties" en een hele reeks artikels en blogs. Hij houdt ervan om uiteenlopende disciplines met elkaar te verbinden en reikt daardoor taal aan om, voor organisaties, minder bekend terrein op te gaan.

 

  • Dinsdag 10 maart 2020: ‘Mentale veerkracht, het verschil tussen lijden en leiden’ door Michael Portsky

Steeds meer zien we zorgwekkende cijfers verschijnen over de gevolgen van stress, soms vertaald in burnoutcijfers, depressiecijfers, zelfmoordcijfers, absenteïsmecijfers, enz. Cijfers die in Nederland en Vlaanderen trouwens weer aan het stijgen zijn! Wat heeft er toch voor gezorgd dat dit van nature ooit positieve stresssysteem, dat ons geholpen heeft om het als soort te overleven, nu plots voor zulke nefaste gevolgen kan zorgen? Is iedereen even kwetsbaar? Wat is mentale veerkracht, en hoe helpt dit tegen stress? Wat kunnen we doen tegen de gevolgen van stress? Wat betekent stress nu werkelijk voor ons lichaam en geest? Een voordracht waardoor we hopelijk niet gestresseerd worden, en door de vele mediabomen het bos weer beginnen te zien.

Portzky Michael is klinisch psycholoog, neuropsycholoog, gezondheidszorgpsycholoog, docent diagnostiek, op de rol erkend gerechtsexpert psychodiagnostiek, en auteur van alle Nederlandstalige vragenlijsten inzake (jongeren)veerkracht, het 'palliatieve pallet' en de boeken Veerkracht en Jongerenveerkracht.

 

Doelgroep

  • Iedereen die zijn blik op coachen wil verruimen
  • Deelnemers van het postgraduaat inspirerend coachen

Benieuwd naar het programma van vorige edities? Raadpleeg dat hier.