Inhoud 

We staan stil bij het denkkader van Marshall Rosenberg die onder de naam “Geweldloze communicatie” een manier van communiceren beschreef die verbinding tot stand brengt.

Belangrijk daarbij is het doel: ervaren dat er meer innerlijke rust en ruimte komt waardoor relaties gaan verdiepen. Ook als communicatie spannend lijkt te worden – door mogelijke onenigheden, conflicten, ruzies – blijft het zoeken naar contact en dialoog centraal staan in verbindende communicatie.

In deze bijscholing zal je leren:

  • Je eigen kracht te ontdekken om van daaruit te spreken.
  • Deze kracht te vinden vanuit ontspanning, innerlijke rust.
  • Je eigen behoeftes en gevoelens te leren kennen om ze kenbaar te maken aan anderen.
  • Bewuster om te gaan met grenzen en deze ook adequaat aan te kunnen geven.
  • Te zoeken naar begrip en begrepen worden in gesprekken.

We doen dit steeds vanuit de principes van “verbindende communicatie”: waarnemen, gevoel, behoefte en verzoek.

Vanuit de theoretische kaders zullen vooral veel oefeningen, toepassingsmogelijkheden voorzien worden. Uiteraard wordt er ook gewerkt met eigen ervaringen en casussen volgens de aanpak van Balans: praktijk-, proces- en persoonsgericht.

Doelgroep  

Deze opleiding is open voor iedereen die kennis wil maken met Verbindende Communicatie, zowel vanuit privé- als professionele interesse: ouders, alleenstaanden, hulpverleners, leerkrachten, psychologen, therapeuten,… Er is geen voorkennis nodig. Je gaat naar huis met een stevig basiskader en concrete handvaten om er zelf verder mee aan de slag te kunnen in het dagdagelijkse leven.

Lesgever: Margo Tilsley

Maatschappelijk assistent - Psychotherapeut.
Opleidingen : relatie- en gezinstherapie; contextuele psychotherapie, voortgezette opleiding gezinstherapie, groepstherapie, psycho-interactiedrama. Bijscholing supervisie TGI, psychodynamisch relatietherapeut, Jurg Willi. Werkervaring als individueel, relatie-, familie- en groepspsychotherapeut in een cggz, in de verslaafdenzorg en psychiatrie, als coördinator in DOG, en als sociaal-interpersoonlijk-intergenerationeel (forum)theatermaker en actrice. Zelfstandige praktijk voor psychotherapie, supervisie, training en vorming. Erkend opleider BVOS (Belgische Vereniging van Opleiders in de Systeemtherapie). Lid van Belgische Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie en Systeemcounseling (BVRGS) en EFTA.