Graduaat

Informatiebeheer: Bibliotheek en Archief

120 studiepunten, Werken en studeren combineren mogelijk, Starten in februari mogelijk, Campus Tinelstraat

Hoe ziet je opleiding eruit?

Je kan ervoor kiezen om de opleiding af te ronden in twee of drie jaar. Als je de opleiding wil afronden in twee jaar, heb je drie dagen per week les. Bij het succesvol afronden in drie jaar, heb je twee dagen per week les. De opleiding bevat vier stages en heeft twee afstudeerrichtingen: Bibliotheek en Archief. Een klasgroep telt meestal twintig studenten. Meer praktijkgerichte modules volg je met ongeveer tien studenten. In het eerste jaar heb je een volledige dag les op dinsdag en vrijdag. Deze lesdagen zijn onder voorbehoud van de opmaak van het lessenrooster. De lessen in het tweede en het derde jaar vallen op andere dagen zodat je vakken uit verschillende jaren kan combineren. Het lessenrooster is beschikbaar vanaf eind augustus. Je hebt ongeveer veertien uur per week les. Daarnaast besteed je ongeveer een dag per week aan werkplekleren, praktijkoefeningen, verslagen, … Alles samen investeer je zo’n 25 uur per week in je opleiding.

Er is uiteraard geen betere manier om de informatiesector te leren kennen dan de echte praktijk. Werkplekleren vormt daarom de ruggengraat van de opleiding. In het eerste jaar voer je korte opdrachten uit in het werkveld, om je professionele vaardigheden aan te scherpen. In de loop van het tweede jaar trek je voor een langere periode naar twee verschillende organisaties, waar je iets meer verantwoordelijkheden opneemt. Tijdens het derde jaar werk je autonoom aan een afstudeerproject in een bibliotheek of archief. Je vertrekt naar je werkplek met de theoretische basis die je meekreeg in de les, maar je keert ook terug naar de les met een hoop praktijkvoorbeelden. Op die manier is er een uitstekende wisselwerking tussen theorie en praktijk. Tijdens het werkplekleren word je begeleid door een mentor van je werkplek en een praktijkdocent van de opleiding. Zo sta je er nooit alleen voor bij vragen of problemen.

Aangepaste modeltrajecten
Heb je graag een volledig overzicht van alle aangepaste modeltrajecten? Bekijk dan deze presentatie: 

Wat is een studiepunt?
Het aantal studiepunten weerspiegelt de studielast voor de student. Eén studiepunt staat gelijk aan ongeveer 25 à 30 uur ‘werk’: werkplekleren, lessen bijwonen, taken maken, studeren ... De volledige graduaatsopleiding bestaat uit 120 studiepunten, gespreid over twee of drie jaar.

Downloaden