Oud-studenten vertellen

Davina Depoorter wilde altijd al in de zorg werken, maar in het secundair liep het anders. Uiteindelijk koos ze voor de HBO5-opleiding Verpleegkunde aan Zowe. En plots ging het snel ...

"Als kind ging ik naar het buitengewoon onderwijs", steekt Davina van wal. "Daar zorgde ik voor kinderen met een beperking. Toen al zei ik: later, als ik ouder ben, werk ik in de zorg. Maar in het secundair kreeg ik de raad om niet voor de zorgsector te gaan, en dus volgde ik kleding en verkoop."

Verkoopster, poetsvrouw, postbode, zelfstandig naaister, wasserijbediende en nachtarbeidster: Davina was het daarna allemaal. "Telkens had ik het gevoel dat ik iets te kort kwam", vertelt ze. "Toen mijn papa ernstig ziek werd en thuisverpleging nodig had, wist ik: dat wil ik ook doen. Na zijn overlijden besloot ik mijn leven helemaal om te gooien en stapte ik naar de VDAB om opnieuw te gaan studeren."

Afgestudeerde van het Jaar

Via het Zorgportaal begon Davina aan de HBO5-opleiding Verpleegkunde aan ZoWe. "Ik wist totaal niet wat me te wachten stond, maar ik wou en zou verpleegkundige worden. In het tweede jaar sloeg het noodlot toe. Mijn moeder overleed en een maand later stierf ook mijn schoonvader. Mijn docenten, mijn coach en mijn klasgenoten hebben me toen enorm gesteund. Ik moest mijn module helaas hernemen, maar de reacties van mijn omgeving waren hartverwarmend."

In het derde jaar kreeg Davina de verantwoordelijkheid over de studentenraad. Ze werkte hard mee aan de opening van het nieuwe schoolgebouw. "De school waardeerde mijn inzet zo hard dat enkele secretariaatsmedewerkers mij nomineerden voor 'Graduate of the Year'. Zonder veel nadenken maakte ik mijn stemprofiel aan. Tot ik hoorde dat ik mij moest bewijzen voor een professionele jury ..."

"Toen ik naar Gent trok voor de proeven en het jurygesprek, dacht ik: ik heb niets te verliezen, ik ga ervoor. Dankzij de lessen, de permanente begeleiding en mijn werk met casussen bracht ik de tests tot een goed einde. Op het slotevenement enkele uren later gebeurde het onverwachte: ik kreeg de titel Graduate of the Year.

Leraar worden

"Ik heb mijn opleiding volbracht met een lach en een traan", besluit Davina. "Ik ben gegroeid in alles wat ik deed, onder meer dankzij de fantastische steun van mijn omgeving. Ik ben trots op mijn traject, trots dat ik een ZoWe-studente was en trots op het feit dat ik nu een goede verpleegkundige ben. Ik zie mijn job niet als werk, maar als een passie."

Voor Davina is de volgende stap een bachelordiploma. "En misschien volg ik daarna nog een lerarenopleiding. Dan kan ik mijn passie overbrengen aan een nieuwe generatie studenten Verpleegkunde."