Hoe ziet je opleiding eruit?

In het graduaat Programmeren leer je programmeren en staat front-end web development centraal. Deze gevarieerde dagopleiding duurt twee jaar, bestaat uit 120 studiepunten en bevat 1200 uur praktijk.

Theoretische programmalijnen

Computer Programming

Bereid je maar voor om een expert te worden in front-end development. Om je optimaal klaar te stomen voor een job als programmeur, krijg je diverse gastcolleges van experten uit het werkveld en werk je aan authentieke cases.

Applied Information Technology

Je verdiept je in de geschiedenis en de werking van het internet en ontdekt de logica achter programmeren. Daarnaast duik je in de informatie rond hardware, software en netwerken. Later staan onder meer databases, security en blockchain op het programma.

UI/UX Prototyping

In de vakken van deze programmalijn raak je vertrouwd met HTML en CSS. Je leert werken met grafische software en gaat design thinking toepassen. Ook ga je aan de slag met CMS-systemen zoals WordPress en Drupal.

Business & Communication

Je ontdekt hoe bedrijven georganiseerd zijn, je leert handleidingen schrijven en je krijgt een dieper inzicht in marketing en bedrijfscommunicatie. In het laatste semester geven we je bovendien alle kennis mee die je nodig hebt om als zelfstandige IT’er aan de slag te gaan.

Werkervaring bij een digital agency

Ja, als programmeur zit je vaak achter je computer. Maar je leert je vak pas echt kennen als je jouw bureau verlaat en het werkveld in trekt. Dat doe je in het opleidingsonderdeel ‘@Work’. In het eerste jaar maak je kennis met verschillende digital agencies en werk je opdrachten uit die zij je voorschotelen. Je presenteert het resultaat telkens voor een interne en externe jury. In je tweede jaar ga je onder meer 10 weken werkplekleren in een digitaal bedrijf. Tijdens die werkervaring doe je praktische kennis op en werk je opdrachten uit in een echt bedrijf als lid van het team. Ook voer je een onderzoek uit in het kader van een eigen  project. Op het einde van je stage bundel je jouw ervaringen in een presentatie.

Evaluatie

Je docenten en begeleiders evalueren je op verschillende manieren doorheen de opleiding:

  • Voor praktijkgerichte opleidingsonderdelen als Web Design en Business & Communication for IT maken je docenten gebruik van permanente evaluatie.
  • In bepaalde gevallen dien je ook een portfolio met je werk aan te leggen.   
  • Evaluatie doorheen het jaar gaat soms gepaard met een mondeling of schriftelijk examen (op papier of achter je computer). De hoeveelheid leerstof blijft goed behapbaar dankzij de opdrachten doorheen het jaar. 

Benieuwd naar de studievakken en studiepunten van deze opleiding? Kom er snel alles over te weten.